ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΥΤΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Αλλαγή σκυτάλης στο Πολυτεχνείο

Θρίλερ και τελικά αλλαγή σκυτάλης στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αγωνία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, δεύτερος γύρος στο Αθηνών. H εικόνα αυτή προέκυπτε έως αργά χθες το βράδυ με βάση τα αποτελέσματα των πρυτανικών εκλογών στα τρία μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας. Ειδικότερα, στο ΕΜΠ ο συνδυασμός του Κωνσταντίνου Μουτζούρη με υποψηφίους αντιπρυτάνεις τον κ. Ιωάννη Πολύζο και τον κ. Γεράσιμο Σπαθή, κατάφερε να κερδίσει εκείνον του πρύτανη κ. Ανδρέα Ανδρεόπουλου με 7 ψήφους διαφορά σε σύνολο 1.015 ψηφισάντων. Στο ΑΠΘ έγινε ο δεύτερος γύρος και νέος πρύτανης εξελέγη ο κ. Αναστάσιος Μάνθος. Τέλος, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών θα υπάρξει σήμερα δεύτερος γύρος μεταξύ των κ. Χρήστου Κίττα και του κ. Θεοδόση Πελεγρίνη. Χωρίς αγωνία έληξαν οι εκλογές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης όπου μοναδικός υποψήφιος ήταν ο συνδυασμός του κ. Σίμου Σιμόπουλου. Σήμερα, επίσης, θα γίνουν πρυτανικές εκλογές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (υποψήφια σχήματα αυτά των κ. Ιωάννη Γεροθανάση και Φίλιππου Πομώνη). H εκλογική διαδικασία, πάντως, συμπίπτει με τη διήμερη αποχή, από σήμερα, από τα διδακτικά τους καθήκοντα που έχει αποφασίσει η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών.

ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ

Εν αναμονή δικαστικών ερευνών

Το γεγονός ότι η δικαστική έρευνα για την υπόθεση των απαγωγών Πακιστανών μεταναστών δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, προέταξε χθες η κυβέρνηση, προκειμένου να αποκρούσει τις πιέσεις που δέχεται μετά το πόρισμα του εισαγγελέα Ν. Δεγαΐτη. Η απάντηση που έδωσε χθες στο σχετικό ερώτημα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγ. Αντώναρος ερμηνεύτηκε από ορισμένους ως «φραστική διαφοροποίηση», η οποία εντάσσεται στην προσπάθεια «απεγκλωβισμού» της από τη θέση που είχε εκφράσει προ μηνών ο κ. Βουλγαράκης. Παρά τις προσπάθειες, ωστόσο, το κλίμα έντασης πυροδοτήθηκε χθες περαιτέρω από μία δήλωση του βουλευτή Β΄ Αθηνών της Ν.Δ. Αρη Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος έβαλε ευθέως κατά του κ. Βουλγαράκη. «Οταν παραβιάζονται ατομικά δικαιώματα, τα οποία προστατεύονται από διεθνείς συνθήκες, τότε υπάρχει πρόβλημα», είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος και εκτίμησε πως υπήρξε παραβίαση βασικών ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων και αυτό «πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε». Οταν ρωτήθηκε αν ο κ. Βουλγαράκης είναι «βαρίδι» για την κυβέρνηση, απάντησε «άλλη ερώτηση».

ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΚΑΡΥΠΙΔΗ

Απερρίφθη άρση ασυλίας

Τηρώντας την πεπατημένη, οι βουλευτές απέρριψαν χθες με συντριπτική πλειοψηφία την εισαγγελική αίτηση για άρση της ασυλίας του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Αναστάσιου Καρυπίδη. Λίγες μόλις ημέρες μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για αλλαγή του καθεστώτος της βουλευτικής ασυλίας μέσω της συνταγματικής αναθεωρήσεως, η Ολομέλεια απέρριψε την εισαγγελική αίτηση για δύο υποθέσεις του κ. Καρυπίδη. Η πρώτη περίπτωση απερρίφθη με 178 έναντι 2 θετικών ψήφων και 4 λευκών, ενώ η δεύτερη με 153 ψήφους έναντι 7 θετικών και 24 «παρών».

ΒΙΒΛΙΟ ΒΙΡΓΙΝΙΑΣ ΤΣΟΥΔΕΡΟΥ

«Οταν πέφτουν οι τοίχοι»

Το βιβλίο της κ. Βιργινίας Τσουδερού με τίτλο «Οταν πέφτουν οι τοίχοι, Αγώνες για Ισότητα και Δημοκρατία» παρουσιάστηκε χθες στη Στοά του Βιβλίου από την πρόεδρο της Βουλής Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη, τον καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Δημητράκο, τον εικαστικό καλλιτέχνη Κώστα Γεωργίου και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα, παρουσία των υπουργών Επικρατείας και Ανάπτυξης Θόδωρου Ρουσόπουλου και Δημήτρη Σιούφα, βουλευτών, πανεπιστημιακών και πολλών συνεργατών και φίλων της κ. Τσουδερού. «Η ζωή της Βιργινίας Τσουδερού ήταν ένας συνεχής απελευθερωτικός αγώνας, μια συνεχής πάλη», τόνισε η κ. Μπενάκη.

ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΥΕΝ

Εγκρίθηκε η τοποθέτηση Φλωράκη

Με τις θετικές ψήφους Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ και τη διατύπωση θετικών κρίσεων για το πρόσωπό του από τα κόμματα της Αριστεράς εγκρίθηκε χθες από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ο διορισμός του πλοιάρχου κ. Μ. Φλωράκη στη θέση του διευθυντή του Γραφείου Εσωτερικών Υποθέσεων του ΥΕΝ. Ο κ. Φλωράκης διαδέχεται τον αρχιπλοίαρχο κ. Π. Σαλίβερο σε μια κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία η πάταξη της διαφθοράς αποτελεί προτεραιότητα της Πολιτείας. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μαν. Κεφαλογιάννης υπογράμμισε την εμπειρία του νέου διευθυντή και έκανε λόγο για τον «κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση». Ο ίδιος επισήμανε ότι «σε θέματα διαφθοράς δεν γίνονται εκπτώσεις».

ΟΙ ΥΠΕΡ KAI OI ΚΑΤΑ

Διάλογος περί Τουρκίας – Ε.Ε.

Στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., η «Ενωση για τη διαφύλαξη της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας» διοργανώνει εκδήλωση-αντιπαράθεση μ’ αυτό το θέμα. Από την πλευρά που επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας θα μιλήσουν ο καθηγητής και πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκάς Τσούκαλης, και ο δημοσιογράφος Ριχάρδος Σωμερίτης. Από την πλευρά που υποστηρίζει ότι η ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας, αφ’ ενός, συνεπάγεται κινδύνους για τη θέση της Ελλάδας κι, αφ’ ετέρου, θα υπονομεύσει το εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, θα μιλήσουν οι δημοσιογράφοι Σταύρος Λυγερός και Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στο αμφιθέατρο Θ. Καρατζά στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας (Αιόλου 82-84).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή