Ελληνοτουρκικά «νερά» από τη γερμανική έρευνα

Ελληνοτουρκικά «νερά» από τη γερμανική έρευνα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκοτάδι εξακολουθεί να καλύπτει την υπόθεση των σεισμολογικών ερευνών που σχεδίασε και προ ολίγου καιρού άρχισε να υλοποιεί γερμανικό πανεπιστήμιο με ειδικό ερευνητικό πλοίο στο Αιγαίο, ειδικά σε ό,τι αφορά τις ελληνικές θέσεις επί του θέματος. H έναρξη των ερευνών, για τις οποίες το γερμανικό πανεπιστημιακό ίδρυμα ζήτησε σχετική άδεια από τις ελληνικές αρχές, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αγκυρας, η οποία δι’ αυτού του τρόπου επανέφερε επί της ουσίας την πάγια αμφισβήτησή της ως προς τα δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο.

«Ζητήσαμε από τη Γερμανία να μην εμπλακεί στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας», δήλωσε ξεκάθαρα χθες ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ. Ναμίκ Ταν. Και επικαλούμενος εκ νέου την παλαιότερη Συμφωνία της Βέρνης και την πιο πρόσφατη της Μαδρίτης, υποστήριξε πως υπάρχει διμερής δέσμευση για αποφυγή ενεργειών, οι οποίες λειτουργούν σε βάρος των ζωτικών συμφερόντων που έχουν αμφότερες οι πλευρές στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις από τουρκικής πλευράς, το αρχικό αίτημα για άμεση διακοπή των ερευνών είναι πιθανόν να «αντικατασταθεί» κατά το αμέσως προσεχές διάστημα με τη διατύπωση επισήμως του αιτήματος να ζητηθεί και χορηγηθεί «άδεια» και από τις τουρκικές αρχές ή να υπάρξει παρουσία Τούρκων επί του γερμανικού πλοίου, κατά τη διάρκεια των επομένων φάσεων των ερευνών. Αυτά μπορεί να δρομολογηθούν στην περίπτωση που υπάρξει αλλαγή στα ερευνητικά σχέδια και συμπεριληφθούν και τμήματα των τουρκικών χωρικών υδάτων στα πλάνα των Γερμανών – κάτι το οποίο στα αρχικά σχέδια δεν υπήρχε.

Παράλληλα με τα προαναφερόμενα, πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας φέρουν μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού να έκαναν την εμφάνισή τους πλησίον του ερευνητικού πλοίου κάποιες στιγμές, υποδηλώνοντας την παρουσία τους στην περιοχή, και να αποχωρούν στη συνέχεια χωρίς άλλη εξέλιξη.

Από την άλλη πλευρά, η Αθήνα μέχρι στιγμής έχει δημοσίως παραμείνει στην αρχική τοποθέτηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γ. Κουμουτσάκου, σύμφωνα με την οποία: «H αμιγώς επιστημονικού χαρακτήρα αυτή σεισμογραφική έρευνα πραγματοποιείται από γερμανικό πανεπιστημιακό ίδρυμα, το οποίο υπέβαλε στην Ελλάδα το σχετικό αίτημα. Τόσο η πραγματοποιούμενη έρευνα, όσο και η προηγηθείσα διαδικασία είναι σύμφωνες με το διεθνές δίκαιο και την ακολουθούμενη διεθνή πρακτική. Επί όλων αυτών είναι ενήμερη και η τουρκική πλευρά. Πιστεύουμε ότι το γεγονός αυτό δεν επηρεάζει τις καλές σχέσεις που επιθυμούν οι δύο χώρες. Εξάλλου, η Ελλάδα πάντα διευκολύνει και χαιρετίζει τέτοιες επιστημονικές έρευνες, τα αποτελέσματα των οποίων είναι επωφελή για όλους».

Η δήλωση αυτή του κ. Κουμουτσάκου είχε γίνει αργά το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής. Προχθές, ωστόσο, η ελληνική πλευρά απάντησε μέσω της διπλωματικής οδού στην Τουρκία, επί των διαμαρτυριών και των ενστάσεων της γείτονος.

Αγνωστο παραμένει το κατά πόσον η εμφανής βούληση της Αθήνας να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και να μην υπάρξουν εστίες τριβών και εντάσεων, θα βρει ανταπόκριση από την Τουρκία, η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία της οποίας, παρά την περί του αντιθέτου ρητορική της, δεν έχει σταματήσει να εγείρει ζητήματα αμφισβήτησης ελληνικών δικαιωμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή