Ουσιαστική ενίσχυση OTA

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βούληση της κυβέρνησης για ουσιαστική, θεσμική και οικονομική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επισήμανε χθες ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής, απευθύνοντας χαιρετισμό στο Διεθνές Συνέδριο «Αυτοδιοίκηση: Φορέας Δημοκρατίας και Μοχλός Κοινωνικών Αλλαγών και Ανάπτυξης» στους Δελφούς.

Ο πρωθυπουργός απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες που έχει ήδη αναλάβει η κυβέρνηση για την ενίσχυση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της αυτοτέλειας και της οικονομικής της υπόστασης.

Ειδικότερα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση απάλλαξε από το άγος του ασφυκτικού δανεισμού δήμους και κοινότητες, που είχαν γονατίσει κάτω από τα χρέη του παρελθόντος, μέσω της ρύθμισης των χρεών τους και της δρομολόγησης της σταδιακής επιστροφής των πόρων, που παρακρατούνταν τα προηγούμενα χρόνια, της χρηματοδότησης, με σύγχρονο, απόλυτα διαφανές και αντικειμενικό σύστημα.

«Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις απέκτησαν, για πρώτη φορά, σταθερούς και αυτοτελείς πόρους, που, ήδη, είναι τριπλάσιοι σε σχέση με το 2004», είπε ο κ. Καραμανλής. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι Δήμοι και οι Κοινότητες ενισχύονται από το αναπτυξιακό πρόγραμμα «Θησέας», που τους δίνει 3,5 δισ. ευρώ, σε πέντε χρόνια, ποσό που είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με ό,τι παρείχε το προηγούμενο πρόγραμμα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι μέσα από το θεσμικό πλαίσιο για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέκτησαν νέες αναπτυξιακές δυνατότητες και μπορούν έτσι να πραγματοποιούν σημαντικά έργα σε όλους τους τομείς και, ιδίως, στον χώρο της Παιδείας, της Υγείας, του Πολιτισμού, χωρίς να είναι, κατ’ ανάγκην, δεσμευμένες από τον κρατικό κορβανά.

Ουσιαστικό βήμα στο μέλλον χαρακτήρισε ακόμη ο κ. Καραμανλής τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή, μέσω του οποίου αποσαφηνίζονται και συστηματοποιούνται οι αρμοδιότητες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προωθούνται καινοτομίες που είναι εφαλτήριο τοπικής ανάπτυξης, θεσπίζεται Χάρτα Δικαιωμάτων του Δημότη, αναβαθμίζεται ο ρόλος της μειοψηφίας στα δημοτικά και κοινοτικά συμβούλια, εισάγεται σύστημα διαβούλευσης, που επιτρέπει ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση των αποφάσεων που τους αφορούν και καθιερώνεται ο θεσμός των τοπικών δημοψηφισμάτων.

Επίσης, ανέφερε ότι η κυβέρνηση, αξιοποιώντας την υπάρχουσα, επαρκή συνταγματική βάση, όπως αυτή διαμορφώθηκε στην προηγούμενη αναθεώρηση, ξεκινά διάλογο με την ΚΕΔΚΕ και την ENAE για την αναμόρφωση και τη μεταρρύθμιση της Διοικητικής Δομής της χώρας.

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στην πρόθεση της κυβέρνησης, να προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 102 του Συντάγματος, προκειμένου να αρθούν οριστικά οι ασάφειες και οι αμφισβητήσεις σε ό,τι αφορά το εύρος, τη διαδικασία και τον τρόπο κατά τον οποίον ασκούνται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση αρμοδιότητες, οι οποίες συνιστούν αποστολή του κράτους και έχουν ανατεθεί σ’ αυτή.

«Αποβλέπουμε σε τομές αποκέντρωσης και ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που εμβαθύνουν τη Δημοκρατία, αλλά και που προετοιμάζουν τη χώρα για τις μεγάλες προκλήσεις του μέλλοντος. Σημασία έχει, χωρίς ιδεοληψίες και προκαταλήψεις, να βρούμε το μοντέλο εκείνο που θα εξυπηρετήσει την Ελλάδα για την επόμενη δεκαετία», κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή