ΣΥΝΤΟΜΑ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ

Με τους χάρτες του 1975 το Κτηματολόγιο

Με βάση τους δασικούς χάρτες του 1975 θα γίνει, τελικά, ο χαρακτηρισμός των αμφισβητούμενων εκτάσεων που κάποτε ήταν δάση, σήμερα όμως έχουν μετατραπεί σε γεωργικές καλλιέργειες ή ακόμη και σε περιοχές κατοικίας. Οπως επεσήμανε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το Κτηματολόγιο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η κυβέρνηση θα προτείνει, κατά τη συνταγματική αναθεώρηση, να υιοθετηθούν οι χάρτες του 1975, «καθώς αν υιοθετηθούν παλαιότεροι χάρτες εκατομμύρια στρέμματα θα πάψουν να είναι χωράφια και χιλιάδες αγρότες θα χάσουν τον κλήρο τους». Ο κ. Σουφλιάς, μάλιστα, συνέδεσε την επίλυση του δασικού με την ομαλή ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, χαρακτηρίζοντας ως εγκληματική τη θέση του ΣΤτΕ «άπαξ δάσος, πάντα δάσος»… Η εκκρεμότητα αυτή δεν απέτρεψε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να δώσει χθες το σήμα επανεκκίνησης της διαδικασίας κτηματογράφησης. Το σχέδιο νόμου προβλέπει την ουσιαστική αυτοχρηματοδότηση του έργου, καθώς το «κτηματόσημο» θα διαμορφωθεί σε 35 ευρώ ανά δικαίωμα συν, στο τέλος, 1‰ επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ενώ απλοποιούνται οι διαδικασίες καταγραφής και διόρθωσης λαθών.

ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ TOY ΠΟΣΟΣΤΟΥ

Νίκη της Ν.Δ. στους ιατρούς

Η απρόσμενη αύξηση του ποσοστού της παράταξης που πρόσκειται στο κυβερνών κόμμα ήταν το βασικό χαρακτηριστικό των χθεσινών εκλογών για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, ενώ απροσδόκητα υψηλή ήταν και η συμμετοχή, καθώς ψήφισε περίπου το 65% των ενεργών μελών της Ενωσης. Από την εκλογική διαδικασία η ΔΗΚΝΙ (παράταξη που υποστηρίζεται από τη Ν.Δ.) κέρδισε μία επιπλέον έδρα, ενώ στον αντίποδα βρέθηκε η Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών (ΣΥΝ), που αργά χθες το απόγευμα και ενώ είχε σχεδόν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων έχανε μία έδρα. Ειδικότερα με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, η ΔΗΚΝΙ λάμβανε έξι έδρες (έναντι 5 που είχε από τις εκλογές του 2003), ενώ η Αγωνιστική Ενότητα Γιατρών (ΑΕΓ) λάμβανε μία έδρα έναντι δύο. Οπως και στις προηγούμενες εκλογές, 3 έδρες θα διατηρήσει, ως φαίνεται, το ΠΑΣΚΓ (ΠΑΣΟΚ) και από δύο έδρες η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (KKE) και η «Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών» (εξωκοινοβουλευτική Αριστερά). Κερδισμένη θα είναι μάλλον και η παράταξη «Νυστέρι-Γένοβα» που λαμβάνει για πρώτη φορά μία έδρα.

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΝΗΜΗΣ

Γενοκτονία των Ποντίων

Την ώρα που στη Βουλή έφθαναν οι πρώτες πληροφορίες της σύγκρουσης των δύο μαχητικών στο Αιγαίο, οι βουλευτές της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης απέφευγαν να πάρουν σαφή θέση πάνω στην πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Ηλ. Παπαηλία για την υιοθέτηση συγκεκριμένων διαδικασιών μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων από την Τουρκία. Ο κ. Παπαηλίας πρότεινε να είναι σταθερή, στις 19 Μαΐου, η ημέρα μνήμης της γενοκτονίας (έως σήμερα μεταφέρεται την αμέσως επόμενη Κυριακή) και να προβλέπεται αργία για τα σχολεία και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Με τη συναίνεση όλων αποφασίστηκε τελικά να υπάρξει συνεννόηση με τα Ποντιακά Σωματεία κατά το επικείμενο συνέδριό τους και η όποια αλλαγή, όπως είπε κ. Πρ. Παυλόπουλος, να μην γίνει με νομοθετική πρωτοβουλία που ενδεχομένως θα προκαλούσε νέα ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή