Ορια δαπανών υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές

Ορια δαπανών υποψηφίων στις δημοτικές εκλογές

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους κανόνες και το πλαίσιο διεξαγωγής των επικείμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών έθεσε χθες με σχετικές εγκυκλίους ο υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Με στόχο τη διασφάλιση ίσων ευκαιριών προβολής και τη δημιουργία συνθηκών τοπικού πολιτικού ανταγωνισμού, το υπουργείο -νωρίτερα από κάθε άλλη φορά- κοινοποίησε όχι μόνο τα αναπροσαρμοσμένα όρια εκλογικών δαπανών για συμβούλους και συνδυασμούς, αλλά και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι της αυτοδιοίκησης A΄ και B΄ βαθμού, ώστε ο προεκλογικός αγώνας να διεξαχθεί με σαφείς όρους και προϋποθέσεις.

Συγκεκριμένα:

1) Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εκλογικών δαπανών ανά υποψήφιο δήμαρχο και δημοτικό σύμβουλο θεωρείται το ποσό των 1.500 ευρώ για δήμους μέχρι 30.000 κατοίκους, 2.000 ευρώ για δήμους έως 60.000 κατοίκους, 2.500 ευρώ για δήμους έως 100.000 κατοίκους, 3.000 ευρώ για δήμους εως 150.000 κατοίκους, 3.500 ευρώ για δήμους εως 200. 000 κατοίκους. Σε δήμους με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, για κάθε 50.000 κατοίκους (πάνω από τους 200. 0000) το επιτρεπόμενο όριο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε υποψήφιο. Αντιστοίχως για τους υποψήφιους νομάρχες και νομαρχιακούς συμβούλους ανώτατο επιτρεπόμενο όριο εκλογικών δαπανών θεωρείται το ποσό των 2.500 ευρώ για νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις με πληθυσμό έως 100.000 κατοίκους, 3.000 ευρώ για περιοχές με πληθυσμό έως 150.000 κατοίκους, 3.500 ευρώ για νομαρχίες με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους. Σε νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και για κάθε 50.000 κατοίκους το ανώτερο επιτρεπόμενο όριο για κάθε υποψήφιο αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ.

2) Στις εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων συνυπολογίζονται και οι παροχές και διευκολύνσεις των συνδυασμών και των υποψηφίων, οι οποίες αποτιμώνται σε χρήμα. Σε αυτήν τη κατηγορία έμμεσης οικονομικής ενίσχυσης συμπεριλαμβάνεται η διάθεση ακινήτων, η έκδοση φυλλαδίων αλλά και τα ταχυδρομικά τέλη για την αποστολή τους.

3) Το ανώτατο όριο χρηματοδότησης των συνδυασμών και των υποψηφίων από το ίδιο φυσικό πρόσωπο ανέρχεται στις 2.000 ευρώ (για τον συνδυασμό) και στα 500 ευρώ (για τους υποψηφίους).

4) Για τα υπαίθρια μηνύματα θα καθοριστούν ειδικοί χώροι και θα απαγορεύεται ρητώς η χρήση πάσης φύσεως υλικού εκτός των χώρων αυτών.

5) Για τα εκλογικά κέντρα προβλέπεται: η σύσταση ενός κέντρου για τους δημοτικούς συνδυασμούς και μέχρι τρία για τους νομαρχιακούς. Οι υποψήφιοι δεν επιτρέπεται να λειτουργούν εκλογικά κέντρα.

6) Απαγορεύεται η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων σε χώρους που γειτνιάζουν με νοσηλευτικά ιδρύματα και σχολεία, όπως και η χρήση ή μίσθωση υπαίθριων ή στεγαζόμενων χώρων για τη λειτουργία εκλογικών κέντρων.

7) Απαγορεύεται η ανάρτηση πανό, αφισών ή φωτογραφιών σε εξωτερικούς δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους και σε αυτοκινούμενα μέσα. Τα συγκεκριμένα μέσα προβολής των υποψηφίων επιτρέπονται μόνο στο εσωτερικό των εκλογικών κέντρων ή άλλων χώρων προεκλογικής δραστηριότητας των συνδυασμών.

8) Υποχρεωτική κρίνεται η τήρηση ειδικού διπλότυπου βιβλίου εσόδων-δαπανών (που θα θεωρείται κατά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου) στο οποίο θα καταγράφονται τα στοιχεία όσων καταβάλλουν στον συνδυασμό ποσό μεγαλύτερο των 200 ευρώ.

9) H έναρξη της προεκλογικής περιόδου τοποθετείται στις 14 Ιουνίου και η διάρκεια της προεκλογικής περιόδου οριοθετείται σε τέσσερις μήνες πριν από την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή