Σιούφας: Με πλήρη διαφάνεια η ενεργειακή πολιτική

Σιούφας: Με πλήρη διαφάνεια η ενεργειακή πολιτική

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια, ήταν η απάντηση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Δ. Σιούφα στις προχθεσινές κατηγορίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ότι η κυβέρνηση προσαρμόζει τους όρους και τους κανόνες για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας με βάση τις υποδείξεις ημετέρων επιχειρηματιών: «Δηλώνω ρητά και κατηγορηματικά πως δεν θα ανεχθούμε την πολιτική συκοφαντία. Εχετε συνηθίσει να σκέφτεστε με συγκεκριμένους όρους του συστήματος ΠΑΣΟΚ, τους όρους των λίγων και ευνοούμενων και ανέλεγκτων. Μην επιχειρείτε να τα μεταφέρετε κι αλλού. Υπάρχουν όρια».

Ενημερώνοντας εν μέσω αντιπαραθέσεων την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το σύνολο της ασκούμενης ενεργειακής πολιτικής, ο κ. Σιούφας είπε ότι με όλους τους κανόνες της διαφάνειας και της αμεροληψίας η κυβερνητική πολιτική στηρίζει τις επενδύσεις, την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, αλλά και αυξάνει τις επιλογές των καταναλωτών. Ο υπουργός μίλησε για διπροσωπία του ΠΑΣΟΚ, όταν το ίδιο ψήφιζε να μείνει η ΔΕΗ εκτός δημιουργίας των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής 900 MW εν όψει απελευθέρωσης της αγοράς και σήμερα διατείνεται το αντίθετο.  «Δεν ανεχόμαστε θέσεις που υποδηλώνουν αυταρχισμό και αλαζονεία», σχολίασε την απάντηση του υπουργού προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η υπεύθυνη του τομέα Ενέργειας κ. Αννα Διαμαντοπούλου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν έχει φέρει ούτε μία νέα πρόταση για τον ενεργειακό σχεδιασμό.

Ο κ. Δ. Πιπεργιάς είπε ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε μεν τον  αποκλεισμό της ΔΕΗ από τις νέες μονάδες, αλλά ώς το 2007 και όχι ώς το 2010 που το παρέτεινε η σημερινή κυβέρνηση και διαφωνεί με την παράταση της τριετίας που έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης «αποσκοπώντας στην προστασία των ανταγωνιζομένων τη ΔΕΗ». Εριξε μάλιστα λάδι στη φωτιά μιλώντας για «σημαδεμένη τράπουλα» και υποδεικνύοντας ως εύνοια προς τη Χαλυβουργική την αλλαγή χρήσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί για την ιδιοκτησία της άδεια ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας. Απαντώντας στην επίθεση ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε δύο νόμους για την απελευθέρωση της ενέργειας που έμειναν όμως ανεκτέλεστοι και ανταπέδωσε τις αιχμές περί συμφερόντων, παραπέμποντας σε εταιρείες στον χώρο της ενέργειας που διευθύνονται από συγγενικά πρόσωπα του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Το τελευταίο προκάλεσε σάλο και κατηγορίες περί χυδαιότητας, οπότε ο κ. Βαρβιτσιώτης διευκρίνισε: «Πολιτικό κουτσομπολιό δεν κάνω. Η κυβέρνηση δεν παίζει κανένα παιχνίδι. Είναι ανοιχτό το παιχνίδι με διαφανείς κανόνες. Ακόμη και σημαίνοντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες μέσω επιχειρήσεων που διευθύνουν».

Ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει αν θα αυξηθούν τα τιμολόγια της ΔΕΗ, υπογραμμίζοντας απλώς ότι μετά την απελευθέρωση από την 1/7/2007 θα έχουν το δικαίωμα του προμηθευτή τους σε ηλεκτρική ενέργεια και οι οικιακοί καταναλωτές, ενώ έχει ξεκινήσει ο διαγωνισμός των 900 MW για τη δημιουργία των τριών πρώτων ιδιωτικών μονάδων στο νότιο σύστημα. Τέλος, στις κατηγορίες του κ. Χ. Πρωτόπαπα για εναρμονισμένες πρακτικές στην τιμή των καυσίμων, ο υπουργός είπε ότι έναντι 140% αύξησης της τιμής της αμόλυβδης στην Ευρώπη, στην Ελλάδα η μέση αύξηση ήταν 41,4%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή