Και μετωπική ΠΑΣΟΚ- ΚΚΕ για Παιδεία με φόντο τις Δημοτικές

Και μετωπική ΠΑΣΟΚ- ΚΚΕ για Παιδεία με φόντο τις Δημοτικές

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις σαφείς διαχωριστικές γραμμές έναντι της προς αναθεώρηση διάταξης του άρθρου 16 για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ανέδειξε η χθεσινή προ ημερησίας συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. Με τα δύο κόμματα εξουσίας να συγκροτούν το (με εκλογικούς όρους τουλάχιστον) μπλοκ της πλειοψηφίας υπέρ της λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων, ΚΚΕ και Συνασπισμός επιχείρησαν να τονίσουν την αριστερή οπτική, ζητώντας τη διατήρηση της κρατικής αποκλειστικότητας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου χρησιμοποίησαν σχεδόν ταυτόσημη επιχειρηματολογία υπέρ της νομιμοποίησης των μη κρατικών ΑΕΙ. Σημειώνοντας αμφότεροι ότι τα ιδιωτικά δεν θα εκτοπίσουν τα κρατικά, ότι ούτως ή άλλως σήμερα λειτουργούν ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που δίδουν πτυχία πανεπιστημίων του εξωτερικού και ότι τέλος με τη λειτουργία νέων πανεπιστημίων θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες εκπαίδευσης και θα περιορισθεί η φοιτητική μετανάστευση, επισημοποίησαν την ταύτιση των δύο κομμάτων για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Την ταύτιση σχολίασαν, άλλωστε, και οι δύο διατηρώντας, ωστόσο, ο καθένας το δικαίωμα της πρωτοτυπίας. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «αντιγραφέα» των θέσεων της Ν.Δ. τον κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε «συμφωνείτε με την πολιτική μας και επειδή δεν σας βολεύει για μικροκομματικούς λόγους καταφεύγετε στην πόλωση και τον βερμπαλισμό».  «Θα ήταν πολύ μικρή η φιλοδοξία μου αν ήταν να σας αντιγράψω, επιχειρείτε να ταυτίσετε τις θέσεις σας με αυτές του ΠΑΣΟΚ για να βρείτε σωσίβιο» απάντησε ο Γ. Παπανδρέου.

Ιδιαίτερη αίσθηση στη χθεσινή συζήτηση προκάλεσαν η οξεία επίθεση που εξαπέλυσε, με κάθε ευκαιρία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη γραμματέα του ΚΚΕ και η αντιπαράθεση των δύο αρχηγών που ακολούθησε. Εν όψει και των δημοτικών εκλογών, ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε άκρως συντηρητική και, πάντως, όχι αριστερή τη στάση του ΚΚΕ εναντίον των μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ απάντησε σκωπτικά στην Αλ. Παπαρήγα που είχε σημειώσει ότι με τα νέα προγράμματα στα σχολεία χάνονται ώρες της ελληνικής γλώσσας «υπέρ της γλώσσας των email». «Με αυτό που λέτε για το email, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ελληνιστί, είναι σαν να λέτε στο Λένιν να μην προχωρήσει στον εξηλεκτρισμό της Σοβ. Ενωσης».

«Εμείς δεν είμαστε ΠΑΣΟΚ, να δηλώνουμε ότι είμαστε σοσιαλιστές και να στηρίζουμε άλλα» επισήμανε λίγη ώρα αργότερα η γραμματέας του ΚΚΕ, ενώ  με αφορμή τη διαφορά ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ για τον κοινωνικό έλεγχο επί των σχολείων είπε: «κ. Παπανδρέου εάν δεν καταλάβατε τι είπαμε σας συμπαρίσταμαι, εάν όμως καταλάβατε μην κάνετε το άσπρο μαύρο».

Στην κριτική της κ. Παπαρήγα αντέδρασε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Α. Διαμαντοπούλου, για να της απαντήσει η γραμματέας του ΚΚΕ: «Γεια και χαρά κ. Διαμαντοπούλου, τόσα χρόνια αυτή την κοινωνία των πολιτών γιατί δεν μας τη δείξατε;». Η αντιπαράθεση των δύο κομμάτων δεν έμεινε ασχολίαστη από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που έμοιαζαν μάλλον αμήχανοι. Οι περισσότεροι, ναι μεν χρεώνουν στον Περισσό άτυπη συνεργασία με τη Ν.Δ. στις δημοτικές, ωστόσο επισήμαιναν ότι η επίθεση του κ. Παπανδρέου μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για ψηφοφόρους του ΚΚΕ που δεν ακολουθούν πιστά τις κατευθύνσεις του κόμματος και ενδεχομένως θα προσέγγιζαν εκλογικά το ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή