ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ O ΠΡ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ

Συνεργασία με Κίνα στη Δημόσια Διοίκηση

Γόνιμη συνεργασία στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης ξεκινούν Ελλάδα και Κίνα. Οπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπης Παυλόπουλος, λίγες ώρες μετά την άφιξή του στην Κίνα και τη συνάντησή του με το γενικό γραμματέα Επίβλεψης κ. Ντανγκ, η Ελλάδα θέτει στη διάθεση της Κίνας την τεχνογνωσία που διαθέτει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία στελεχών και την επιμόρφωση των δημοσίων υπαλλήλων. Το σχετικό μνημόνιο επικύρωσης της συνεργασίας υπεγράφη ήδη από τους Κινέζους αρμοδίους και τον Γ. Γ. του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης κ. Γιώργο Βούτσινο που βρίσκεται εδώ και μέρες στο Πεκίνο. Κατά τη συνάντηση που είχε ο υπ. Εσωτερικών με τον Κινέζο αξιωματούχο συζητήθηκαν το θέμα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, η πάταξη της διαφθοράς και η αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων. Αύριο, δε, θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στους τρεις προαναφερθέντες τομείς. Την Πέμπτη, εξάλλου, ο πρωθυπουργός K. Καραμανλής είχε συνάντηση με τον κ. Wu Bangguo, τρίτο στην κινεζική ιεραρχία και υπεύθυνο για θέματα οικονομίας της Κίνας με τον οποίον συζήτησε όλο το πλαίσιο της διευρυνόμενης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ THN ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιδράσεις υπουργών

Την αντίδραση των υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης προκάλεσαν οι θέσεις που εξέφρασε προ διημέρου ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης για την πορεία της οικονομίας. Ειδικότερα, ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ., κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούμε να λέμε ότι η οικονομία πάει καλά, όταν αυξάνεται το δημόσιο χρέος». Αφησε, δε, αιχμές για δημιουργική λογιστική, λέγοντας ότι μιλάμε για έλλειμμα 3% που στην πραγματικότητα μπορεί να είναι διπλάσσιο. «Η πορεία της οικονομίας, όπως δείχνουν όλοι οι δείκτες και όπως πιστοποιούν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, είναι εξαιρετικά θετική», σχολίασε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης. Επετέθη, δε, εμμέσως στον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ., λέγοντας ότι είναι γνωστό πως ο κ. Μητσοτάκης έχει διαφορετικές απόψεις και δεν πιστεύει στην ήπια προσαρμογή αλλά στα σκληρά μέτρα. Τη θετική πορεία της οικονομίας υπογράμμισε και ο υπουργός Απασχόλησης Σ. Τσιτουρίδης, προσερχόμενος χθες στη Βουλή.

ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Συμφωνία με Ρουμανία

Ολοκληρώθηκε χθες η επίσκεψη του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρουμανίας στην Αθήνα στρατηγού Ρh. D. Eugen Badalan. Ο Ρουμάνος αρχηγός συνεργάσθηκε με τον Ελληνα ομόλογό του Αρχηγό ΓΕΕΘΑ ναύαρχο Χηνοφώτη σε θέματα σχετικά με την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών. Επιπλέον, συζητήθηκαν θέματα ασφαλείας στην περιοχή των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας, ο μετασχηματισμός των Ε.Δ. των δύο χωρών, η συμμετοχή σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές, και τέλος, οι τακτικοί σχηματισμοί μάχης της Ε.Ε. (Battle Groups) και ειδικότερα ο κοινός σχηματισμός, στον οποίο συμμετέχουν η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ρουμανία, με κράτος πλαίσιο (framework nation) την Ελλάδα.

ΜΕ ΑΜΕΡΟΛΗΨΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

«Πολιτικά Γεγονότα 2005»

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα χρησιμότατο εργαλείο για τους δημοσιογράφους. Ξεφυλλίζοντας ωστόσο κανείς την έκδοση «Πολιτικά Γεγονότα 2005» διαπιστώνει ότι είναι ένα βιβλίο που θα μπορούσε να προμηθευθεί οποιοσδήποτε θα ήθελε να έχει άμεση πρόσβαση σε όλα τα σημαντικότερα γεγονότα της προηγούμενης χρονιάς, όπως είναι ο τρόπος εκλογής του Κάρολου Παπούλια, η διαφωνία των κομμάτων για το Βασικό Μέτοχο και τα σκάνδαλα της Δικαιοσύνης. Το συγκεκριμένο οδηγό η έκδοση του οποίου ήταν μια ιδέα που συνέλαβε και υλοποίησε για δεύτερη χρονιά φέτος η Γ.Γ.Ενημέρωσης – Γ.Γ. Επικοινωνίας υπό την εποπτεία της γενικής γραμματέως κ. Μαργαρίτας Παπαδά – Χειμώνα, έχουν συντάξει επαγγελματίες δημοσιογράφοι. Το αξιοσημείωτο δε είναι ότι οι συνάδελφοι πέτυχαν να παρουσιάσουν σε μόλις 350 σελίδες όλα τα πολιτικά γεγονότα της προηγούμενης χρονιάς, ενώ ένα θεματικό ευρετήριο με εκατοντάδες λέξεις – κλειδιά μπορεί πολύ γρήγορα να σε οδηγήσει στην είδηση που αναζητείς. Τέλος, από την ανάγνωση έστω και λίγων σελίδων -τα γεγονότα εκτίθενται με χρονολογική σειρά- εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει τον αντικειμενικό τρόπο προσέγγισης όλων των σημαντικών πολιτικών γεγονότων του 2005.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή