Στη Χάγη, για λύσεις στο Αιγαίο

Στη Χάγη, για λύσεις στο Αιγαίο

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραπομπή όλων των ελληνοτουρκικών διαφορών -ύστερα από υπογραφή συνυποσχετικού με την Τουρκία- στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με εξαίρεση τις γκρίζες ζώνες «που ανήκουν στη φαντασία της Τουρκίας μόνον», προτείνει σε ένα εξόχως παρεμβατικό του άρθρο στην «Κ» ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος.

Ο επί δεκαετία διατελέσας αρχηγός του ελληνικού κράτους στηρίζει την πρότασή του στο γεγονός ότι οι τριάντα τρεις γύροι διμερών συνομιλιών «δεν είχαν κανένα αποτέλεσμα» και εκ παραλλήλου προσθέτει ότι «δεν έχει αποδώσει το παραμικρό» η πολιτική που εστήριζε ελπίδες στη λύση των προβλημάτων μέσω των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο κ. Στεφανόπουλος τονίζει ότι η ελληνική θέση κατά την οποία «αναγνωρίζουμε ως μόνη διαφορά τον καθορισμό των ορίων της υφαλοκρηπίδος δεν είναι σοβαρή», επισημαίνοντας ότι «οι διαφορές δημιουργούνται όταν ένα κράτος διατυπώνει αξιώσεις δίκαιες ή άδικες κατά του άλλου».

Εάν δεν αναζητηθεί λύση μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου, καταλήγει ο κ. Στεφανόπουλος, οι εκκρεμότητες θα συνεχίσουν να υφίστανται «με τις γνωστές συνέπειες και τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου» και «θα έχουμε εναποθέσει στο αβέβαιο μέλλον τις προσδοκίες μας, με φανερό τον κίνδυνο να διαψευσθούν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή