Ανακινείται η έρευνα για X.A.

Ανακινείται η έρευνα για X.A.

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα τροπή λαμβάνει η υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος, καθώς στον κατάλογο των απολογουμένων προστίθεται και ο πολιτικός μηχανικός κ. Θωμάς Αμοργιανός, σύζυγος της πρώην 19ης τακτικής ανακρίτριας Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια, η οποία κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού μετά την έκδοσή της από τις γαλλικές αρχές στην Ελλάδα. Ο κ. Αμοργιανός έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις την Παρασκευή για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Παράλληλα, με αφορμή τα στοιχεία που βρέθηκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς της πρώην ανακρίτριας ανακινείται, σε δικαστικό επίπεδο, η έρευνα που αφορά το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.

Οι λογαριασμοί

Οι εφέτες ανακριτές κ. Ι. Σίδερης και Ι. Φιοράκης, από τον έλεγχο που διενεργήθηκε σε 33 τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούσε η πρώην ανακρίτρια στην Ελλάδα -κάποιοι εκ των λογαριασμών ήταν από κοινού με το σύζυγό της- διαπίστωσαν ύποπτες καταθέσεις άνω των 50 εκατομμυρίων δραχμών. Οι καταθέσεις αυτές συμπίπτουν χρονικά με την περίοδο, που η κ. Μπουρμπούλια διενεργούσε την ανάκριση για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου και ως εκ τούτου πλέον οι κ. Σίδερης και Φιοράκης επανελέγχουν τις 23 δικογραφίες, που έχουν σχηματιστεί για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν και ποιες εξ αυτών δύνανται να ερευνηθούν εκ νέου.

Απαραίτητη προϋπόθεση βεβαίως για την επανεξέταση των υποθέσεων είναι να μην έχουν εκδοθεί αμετάκλητα βουλεύματα ή αποφάσεις για τα πρόσωπα που εμπλέκονται.

Περαιτέρω, κατά πληροφορίες, ελέγχονται εκ νέου και οι χειρισμοί της πρώην ανακρίτριας στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, τόσο σε επίπεδο ενδεχόμενων οικονομικών συναλλαγών όσο και σε επίπεδο τυχόν «ευνοϊκής μεταχείρισης» κάποιων εκ των κατηγορουμένων στις υποθέσεις. Εφόσον διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, τότε δεν αποκλείεται να απαγγελθούν συμπληρωματικές κατηγορίες σε βάρος της πρώην ανακρίτριας.

Στο θέμα του παραδικαστικού κυκλώματος αναφέρθηκε χθες και η Ενωση Διοικητικών Δικαστών. «Οι όλοι χειρισμοί στο ζήτημα της κάθαρσης οδήγησαν στη δημιουργία έντονου κλίματος αμφισβήτησης της αξιοπιστίας και του κύρους των δικαστών», επισημαίνεται, με αυστηρό τόνο, στην ανακοίνωση που εξεδόθη μετά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης.

Τα χρόνια προβλήματα, που απασχολούν τη διοικητική δικαιοσύνη, με κορυφή του παγόβουνου τη βραδύτητα απονομής δικαίου, καθώς οι εκκρεμείς υποθέσεις αγγίζουν τις 295.000, εθίγησαν επίσης, επί μακρόν. Ο όγκος των υποθέσεων αυξάνεται, ενώ ο μέσος όρος προσδιορισμού συζήτησης μιας υπόθεσης είναι τρία με τέσσερα έτη και έκδοσης τελεσίδικης απόφασης, επτά με οκτώ χρόνια.

«Η αποσπασματική και αθρόα, κατά καιρούς, μεταφορά κατηγοριών υποθέσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας στα διοικητικά δικαστήρια, χωρίς αύξηση οργανικών θέσεων, δεν συνιστά λύση, αλλά μετατοπίζει το πρόβλημα στην καθυστέρηση που παρατηρείται», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ενωσης (πρόεδρος η κ. Ειρήνη Γιανναδάκη).

Συνταγματικό Δικαστήριο

Τέλος, εκφράζεται η αντίθεση της Ενωσης στην πρόταση της κυβέρνησης για την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, «που ανατρέπει», όπως αναφέρεται, «μακρά συνταγματική παράδοση και οδηγεί σε συρρίκνωση του ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων και σε αποδυνάμωση των συνταγματικών εγγυήσεων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή