H Αθήνα μετράει όλες τις κινήσεις

H Αθήνα μετράει όλες τις κινήσεις

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η κυβέρνηση δεν κλείνει τα αφτιά της στη συζήτηση που έχει ανοίξει μετά το άρθρο-παρέμβαση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κων. Στεφανόπουλου», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου κ. Θ. Ρουσόπουλος, επιβεβαιώνοντας εμμέσως τις πληροφορίες της «Κ» που φέρουν τον πρωθυπουργό και τους στενούς του συνεργάτες να παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το κλίμα και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι σχετικές προτάσεις.

Ταυτοχρόνως, το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει την εκτίμηση περί διάστασης απόψεων μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, ενώ και ο ίδιος ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης, μετά τη χθεσινή του συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση.

Ανέφερε ακόμη ότι η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης αποτελεί πάγια θέση της ελληνικής πολιτικής και αποσαφήνισε ότι διαφώνησε με την πρόταση που αφορά στην αποστρατιωτικοποίηση των νήσων.

Την ίδια ώρα, πάντως, στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Ν.Δ. καταγράφεται κλίμα έντονης επιφυλακτικότητας έναντι του ενδεχομένου αλλαγής στρατηγικής εκ μέρους της Αθήνας, προς την κατεύθυνση που «έδειξε» ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και μάλιστα σε αυτήν τη φορτισμένη συγκυρία.

Ειδικότερα, ερωτηθείς χθες αν η κυβέρνηση αποδέχεται ή όχι την πρόταση του κ. Στεφανόπουλου για προσφυγή στη Χάγη όλων των συναφών θεμάτων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, ο κ. Ρουσόπουλος παρέπεμψε στην προχθεσινή δήλωση της υπουργού Εξωτερικών (σ.σ. είχε μιλήσει για «προβληματισμό με ενδιαφέροντα σημεία», προσθέτοντας ότι λόγω της συνθετότητας των ζητημάτων δεν μπορεί «να απαντήσει απλουστευτικά, στη λογική του άσπρου – μαύρου»).

Σε άλλη ερώτηση, αν η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να αναγνωρίζει ως μοναδική διαφορά με την Τουρκία τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας, ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι πρόκειται για μία σταθερή πολιτική. Πρόσθεσε, δε, ότι «για να προσφύγουμε στη Χάγη, απαιτείται η πρωθύστερη υπογραφή συνυποσχετικού, ενώ εμφανίστηκε αρνητικός έναντι του ενδεχομένου σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να συζητηθούν τα εθνικά θέματα. Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι δεν έχει αλλάξει ό,τι έχει ανακοινωθεί σε σχέση με το καλοκαιρινό «μορατόριουμ», και πρόσθεσε ότι θέλει πολύ μεγάλη προσπάθεια η τήρηση μιας ηρεμίας καθώς και ότι η κυβέρνηση επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι όλα αυτά εντάσσονται στο πλαίσιο του ελέγχου που γίνεται από την Ε.Ε. στη διάρκεια της ευρωτουρκικής πορείας.

Στο μεταξύ, προβληματισμό αν όχι και ανησυχία εκφράζουν ορισμένοι διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, σχετικά με την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων κατά το αμέσως προσεχές μέλλον.

Μεταξύ άλλων υποστηρίζεται ότι η παγίως επιθετική στάση την οποία τηρεί η ηγεσία της γείτονος επί ζητημάτων ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος, είναι πιθανόν να ενθαρρυνθεί από την τροπή την οποία λαμβάνουν στο εσωτερικό της Ελλάδας οι συζητήσεις περί παραπομπής στη Χάγη του συνόλου των ζητημάτων που εγείρονται από την Αγκυρα, με τη μορφή ελληνοτουρκικών διαφορών.

Στον βαθμό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, που δεν υπάρξει άμεσα δημόσια, ρητή και κατηγορηματική απόρριψη από την Αθήνα οποιασδήποτε πρότασης θίγει ζητήματα σχετικά με την εθνική μας ασφάλεια, όπως επί παραδείγματι εκείνο το οποίο αφορά την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του ανατολικού Αιγαίου, η γείτων θα επιχειρήσει να φέρει στο επίκεντρο των συζητήσεων κάποιο ακόμα θέμα.

Σε κάθε περίπτωση λέγεται ότι κρίσιμες περίοδοι για την εκδήλωση της όποιας πιθανολογούμενης νέας τουρκικής «κίνησης», είναι, μεταξύ άλλων οι ημέρες του Ιουνίου, που προγραμματίζεται να αρχίσει η συζήτηση επί συγκεκριμένων Κεφαλαίων της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, η περίοδος του Αυγούστου, όταν αναμένεται αλλαγή στην ηγεσία των τουρκικών Ε.Δ., καθώς επίσης και ο Οκτώβριος, όταν θα πλησιάζει η στιγμή της οριστικοποίησης και δημοσιοποίησης της ειδικής Εκθεσης των «25» για την τουρκική πρόοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή