Η Κύπρος απορρίπτει την εισήγηση

Η Κύπρος απορρίπτει την εισήγηση

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφώς ενοχλημένη εμφανίζεται η Λευκωσία από το περιεχόμενο της εισήγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ενδεικτικό είναι ότι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την απογοήτευσή του και εξήγησε: «Δεν είμαστε ικανοποιημένοι διότι πιστεύουμε ότι η πρόταση δεν προσφέρει καμία αποτελεσματική πίεση προς την Τουρκία για να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της και δεν είναι καθόλου υποβοηθητική. Το μήνυμα που δίνεται», πρόσθεσε, «δεν είναι δυνατό. Θέση της Λευκωσίας είναι ότι τα μέτρα που προτείνονται δεν προσφέρουν κίνητρα στην Τουρκία να θέλει, να επιδιώξει να συμμορφωθεί». Εμφαση αποδίδει η Λευκωσία και στο ζήτημα του χρονοδιαγράμματος επανεκτίμησης της κατάστασης, αν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί. Ο κ. Λιλλήκας μάλιστα, χαρακτήρισε «επιεικώς ατυχή» την προσπάθεια του επιτρόπου κ. Ολι Ρεν να παραλληλίσει τυχόν χρονοδιάγραμμα με εκείνα που παρουσιάσθηκαν πριν από τα δημοψηφίσματα για το σχέδιο Ανάν.

Σαφές κατέστησε εξάλλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Χριστόδουλος Πασιαρδής ότι η Κύπρος δεν θα συναινέσει στην έγκριση της σύστασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν αυτή παραμείνει ως έχει.

Προειδοποίησε δε ότι «εάν τελικά δεν μας ικανοποιούν τα συμπεράσματα, τότε διατυπώνουμε τη διαφωνία μας και ασφαλώς τα συμπεράσματα δεν ισχύουν εφόσον απαιτείται ομοφωνία για να εγκριθούν». Ο κ. Πασιαρδής, τόνισε ακόμα ότι «σε μια τέτοια περίπτωση, επανερχόμαστε και ασκούμε το δικαίωμά μας να μην επιτρέπουμε το άνοιγμα οποιουδήποτε κεφαλαίου της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας». Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισαν ότι η Κύπρος θα δώσει τη μάχη, παρά τις δύσκολες συνθήκες, για να ικανοποιηθεί σε ό, τι αφορά τις κυρώσεις.

Την απογοήτευση τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης συμμερίζονται και τα πολιτικά κόμματα, με το κόμμα της αντιπολίτευσης να ασκεί, πρόσθετα, κριτική γιατί η κυβέρνηση έχει θέσει πολύ χαμηλά τον πήχυ, κατά τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, πέρυσι, όταν δόθηκε το χρονικό περιθώριο στην Τουρκία για να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Αγκυρας.

Με αυτό το φόντο η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη αναμένεται την Παρασκευή το απόγευμα στην Κύπρο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο. Το Σάββατο θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο για να εξετάσει την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή