Οι πρυτάνεις υπέρ αλλαγών στο νομικό πλαίσιο των AEI

Οι πρυτάνεις υπέρ αλλαγών στο νομικό πλαίσιο των AEI

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βούληση της Συνόδου είναι να προωθηθούν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων». Αυτό ξεκαθάρισε χθες ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και προεδρεύων, για το τρέχον εξάμηνο, της Συνόδου των Πρυτάνεων κ. Ιωάννης Παλίκαρης, κατηγορώντας μερίδα του Τύπου για στρεβλή ερμηνεία όσων αποφάσισε σε έκτακτη συνεδρίασή της η Σύνοδος την περασμένη Δευτέρα.

«Διαβάζοντας τους τίτλους πολλών εφημερίδων διαπιστώνεται με έκπληξη ότι η ερμηνεία του ψηφίσματος της Συνόδου των Πρυτάνεων απέχει μακράν από το πνεύμα της Συνόδου και του αυθεντικού κειμένου, το οποίο πολλές φορές δεν παρατίθεται αυτούσιο», αναφέρει ο πρύτανης. Τονίζει επιπροσθέτως ότι «όπως προκύπτει με σαφήνεια, τόσο από το ψήφισμα της έκτακτης Συνόδου, όσο και από την απόφαση της Συνόδου του Μαΐου 2006, η βούλησή της είναι να προωθηθούν αλλαγές στο νομικό πλαίσιο των πανεπιστημίων».

Μάλιστα, ο κ. Παλίκαρης κρίνει απαραίτητο να ζητήσει την συνδρομή και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης για να βρεθούν βιώσιμες λύσεις στο χώρο της Παιδείας. «Στο βαθμό της ευθύνης, που αφορά όλους μας, πολιτικές δυνάμεις, ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και ΜΜΕ, απευθύνω την έκκληση της Συνόδου για δημιουργία προϋποθέσεων να υπάρξουν συνθετικές και βιώσιμες λύσεις στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας και προς τα ΜΜΕ», αναφέρει ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Απευθύνει επίσης, έκκληση στα ΜΜΕ, «στο βαθμό που αντιλαμβάνονται», όπως επισήμανε, «ότι ο ρόλος τους δεν είναι η απλή καταγραφή ή η προσωπική ερμηνεία των γεγονότων, αλλά και η διαμόρφωση της κοινής γνώμης προς όφελος της κοινωνίας μας».

Να σημειωθεί ότι στο ψήφισμα, που εξεδόθη μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Δευτέρα η Σύνοδος, «εκφράζει την ανησυχία της για την όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης με επίμαχο αντικείμενο την τριτοβάθμια εκπαίδευση και καλεί τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συνεργαστούν για τη δημιουργία συνθετικών και βιώσιμων λύσεων στον ευαίσθητο χώρο της παιδείας».

Επί των προτάσεων της Συνόδου για τις αλλαγές στα πανεπιστήμια, ο κ. Παλίκαρης αναφέρει ότι η πρόταση της Συνόδου, που πραγματοποιήθηκε στη Μυτιλήνη τον περασμένο Μάιο, αποτελεί το βασικό κείμενο των θέσεών τους. Σε αυτό μεταξύ άλλων προτείνεται η κατάργηση των «αιώνιων» φοιτητών, αλλαγές στο καθεστώς του ασύλου, η καθολική -και όχι δι’ αντιπροσώπων- ψηφοφορία των φοιτητών στις πρυτανικές εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή