ΣΥΝΤΟΜΑ

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΓΙΖΕΙ ΤΑ 2,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ

Μάνος: «Μαύρη τρύπα» στο ασφαλιστικό ταμείο ΔΕΗ

Την τύχη 2,5 δισ. ευρώ που δόθηκαν ή θα δοθούν στο ασφαλιστικό ταμείο εργαζομένων της ΔΕΗ (ΟΑΠ-ΔΕΗ) αναζητεί με ερώτησή του ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Στ. Μάνος. Σημειώνει ότι με νόμο του 1999 το Δημόσιο ανέλαβε την πλήρη κάλυψη των αναγκών του ΟΑΠ-ΔΕΗ, προκειμένου να εξασφαλίσει τη συναίνεση της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΔΕΗ στην κατά 10% μετοχοποίηση της επιχείρησης και από τότε εκτιμάται ότι καταβλήθηκαν ποσά που υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, όταν η μετοχοποίηση απέδωσε 1,22 δισ., δηλ. το Δημόσιο έχασε 800 εκατ., που θα πρέπει να χρεωθούν στους εμπνευστές του σχετικού νόμου. Ο κ. Μάνος συνεχίζει, επισημαίνοντας ότι κατά τις εκτιμήσεις του, η δαπάνη για το 2007 για τις ανάγκες του ΟΑΠ-ΔΕΗ θα πρέπει να ανέρχονται στα 500 εκατ., τα οποία όμως δεν είναι πουθενά εγγεγραμμένα στις πρωτογενείς δαπάνες του νέου προϋπολογισμού, αναρωτώμενος για την αξιοπιστία για το ύψος του ελλείμματος. Ερωτά κατόπιν αυτού αν έχει ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών έλεγχο της διαχείρισης των ιλιγγιωδών αυτών ποσών, να κατατεθεί ο ισολογισμός χρήσης του 2005 του ΟΑΠ-ΔΕΗ. Ακόμη, για ποιο λόγο δεν αναγράφεται η δαπάνη του 2007 και γιατί οι φορολογούμενοι δεν πρέπει να γνωρίζουν τι ακριβώς πληρώνουν για τη διατήρηση των προνομιών μιας αριθμητικά περιορισμένης ομάδας συνταξιούχων.

Η ΕΥΘΥΝΗ ΣΤΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ

Ο Δ. Σιούφας για τα λατομεία

Οι νομαρχίες και οι περιφέρειες έχουν την ευθύνη ανάκλησης αδειών λειτουργίας λατομείων και όχι το υπουργείο Ανάπτυξης δήλωσε χθες ο υπουργός κ. Δημ. Σιούφας, απαντώντας εμμέσως στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ. Οπως σημειώνει, «προφανώς από παρανόηση» αναφέρθηκε ότι και το υπουργείο Αναπτυξης έχει την αρμοδιότητα για την ανάκληση άδειας λειτουργίας λατομείων. «Σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 1428/84, όπως τροποποιήθκε από το άρθρο 9 του ν. 2115/93, η αποκλειστική αρμοδιότητα για την έκδοση άδειας εκμετάλλευσης λατομείων αδρανών υλικών ανήκει στον οικείο νομάρχη, πλην των δημόσιων λατομείων για τα οποία η αρμοδιότητα ανήκει στον οικείο περιφερειάρχη». Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως στο άρθρο 11 του ν. 2115/93, αναφέρεται πρώτη στις περιπτώσεις βάσει των οποίων ο νομάρχης ανακαλεί άδεια την «αιτιολογημένη πρόταση του αρμόδιου επιθεωρητή μεταλλείων (σ. σ. ο οποίος υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης), αν δημιουργούνται κίνδυνοι που δεν μπορούν με άλλο τρόπο να αποτραπούν, για την ασφάλεια κτισμάτων ή έργων κοινής ωφελείας, καθώς και για τη ζωή και υγεία των εργαζομένων ή περιοίκων ή διερχομένων».

«ΚΑΤΑΝΟΩ ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ»

Παραινέσεις Παπούλια

Συμβουλές προς τους νέους και τις νέες έδωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρ. Παπούλιας, κηρύσσοντας χθες την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου «Νεολαία 2006». «Ολες οι έρευνες δείχνουν ότι η σημερινή νέα γενιά νιώθει έντονη ανασφάλεια για το μέλλον, φοβάται την ανεργία και τον αποκλεισμό, ανησυχεί για εκείνα που βλέπει να έρχονται σε παγκόσμιο επίπεδο. Συμμερίζομαι τις αγωνίες των νέων ανθρώπων, τις κατανοώ και τις συναισθάνομαι. Το μόνο που έχω να τους πω είναι ότι η παιδεία και ο αθλητισμός είναι δύο δρόμοι που μπορούν να οδηγήσουν στην προσωπική ολοκλήρωση. Η παιδεία, η ανθρωπιστική παιδεία, γιατί μας βοηθά να αναζητήσουμε την ευτυχία μέσα από την προσπάθεια για το καλό ολόκληρης της κοινωνίας. Και ο αθλητισμός γιατί μας διδάσκει πειθαρχία και συλλογικότητα, μας συμφιλιώνει με την ήττα και μας αποξενώνει από την παραίτηση», επισήμανεο κ. Παπούλιας.

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ TON ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ

Εκπτωτική κάρτα σε οπλίτες

Τη χορήγηση της κάρτας νέων EURO 26, σε κάθε νεοκατατασσόμενο οπλίτη, ηλικίας έως 26 ετών ενέκρινε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Ευ. Μεϊμαράκης. Με την κάρτα αποκτάται πρόσβαση σε ειδικές προσφορές στους τομείς της τέχνης, ψυχαγωγίας, ταξιδίων, μετακινήσεις, υπηρεσίες και καταναλωτικά αγαθά. Οι σχετικές συμβάσεις για την προμήθεια των καρτών μεταξύ του ΥΠΕΘΑ και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς- Ινστιτούτου Νεολαίας, έχουν υπογραφεί και η χορήγηση στους νεοκατατασσόμενους οπλίτες θα γίνει για το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία από την 2006Δ/ΕΣΣΟ (Νοέμβριος) και μετά και για τον Στρατό Ξηράς από την 2ΟΟ7Α/ΕΣΣΟ (Φεβρουάριος 2007).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή