Οι νικητές και οι χαμένοι της κάλπης του ΠΑΣΟΚ

Οι νικητές και οι χαμένοι της κάλπης του ΠΑΣΟΚ

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλους νικητές και μεγάλους χαμένους ανέδειξε η αναδιάρθρωση του Πολιτικού Συμβουλίου και οι υπόλοιπες οργανωτικές αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ. O κ. Γιώργος Παπανδρέου μπορεί να πέτυχε τον απόλυτο αιφνιδιασμό των στελεχών του, ωστόσο τα αποτελέσματα της εκλογής περιείχαν μηνύματα και για τον ίδιο. Η δυσαρέσκεια μπορεί να περιορίστηκε κατά την εκλογή του νέου γραμματέα, καθώς ο Νίκος Αθανασάκης έλαβε σχεδόν 80%, όμως η αποτυχία εκλογής του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, η οριακή εκλογή της Μαρίας Δαμανάκη και, δευτερευόντως, ο αποκλεισμός των Εύης Χριστοφιλοπούλου και Ροβέρτου Σπυρόπουλου αποτελούν σε κάθε περίπτωση μήνυμα, αν όχι δυσαρέσκειας, τουλάχιστον επιφυλακτικότητας έναντι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Χρυσοχοΐδης – Δαμανάκη

Η χαμηλή επίδοση του Μιχ.Χρυσοχοΐδη, ο οποίος έστω και λόγω ποσόστωσης απέτυχε να εκλεγεί, αποτέλεσε δυσμενή έκπληξη για την προεδρική ομάδα. Ως τραγική ειρωνεία, αποκλείστηκε από την κ. Μαρία Δαμανάκη, επίσης προσωπική επιλογή του κ. Παπανδρέου, η οποία και κατέλαβε τη θέση εξαιτίας του γυναικείου 40% στα μέλη του συμβουλίου. Για δεύτερη φορά, η πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ δείχνει να μην μπορεί να γίνει αποδεκτή από το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ. Μικρότερης εμβέλειας πλήγματα αποτελούν ο αποκλεισμός της κ. Εύης Χριστοφιλοπούλου, αλλά και η κατακρήμνιση του κ. Ροβ. Σπυρόπουλου, ο οποίος -αν και στηρίχθηκε από τον πρόεδρο- βρέθηκε τελευταίος, μόλις έναν μήνα μετά την ήττα του στην Αρκαδία.

Στο εσωκομματικό «χρηματιστήριο» της Χαριλάου Τρικούπη τουλάχιστον τέσσερα στελέχη μπορούν να θεωρούν τις μετοχές τους σε άνοδο. Οι Νίκος Αθανασάκης ως γραμματέας πλέον του κόμματος, ο Πέτρος Ευθυμίου ως υπεύθυνος επικοινωνίας, ο Δημήτρης Ρέππας ως επικεφαλής του νέου κοινοβουλευτικού οργάνου και η Αννα Διαμαντοπούλου (εξελέγη στην 4η θέση, αυξάνοντας τις ψήφους που έλαβε σε σχέση με την περασμένη φορά) ως υπεύθυνη για τη διαμόρφωση του νέου κυβερνητικού προγράμματος, αποτελώντας, στην πράξη, τη νέα άτυπη ηγετική ομάδα του Κινήματος.

Στους νικητές συμπεριλαμβάνεται αναμφισβήτητα, όμως, και ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος. Κατόρθωσε να εκλεγεί δεύτερος σε σταυρούς μεταξύ των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, παρά το γεγονός ότι είχε διατυπώσει αντιρρήσεις για την αναθεώρηση του άρθρου 16 και, λίγη ώρα πριν από την ψηφοφορία, είχε δει τον κ.Παπανδρέου να τον «φωτογραφίζει» όταν ομιλούσε για «τακτικισμούς, φέουδα και οικόπεδα».

Εκτός του κ. Π. Ευθυμίου, στους κερδισμένους μπορούν να συνυπολογίζονται και οι Π. Μπεγλίτης και Συλβάνα Ράπτη αλλά και όσοι εξελέγησαν στο νέο Πολιτικό Συμβούλιο εκτός «προεδρικής γραμμής», δηλαδή οι Τόνια Αντωνίου (11η), Στεφ. Τζουμάκας (13ος) και Νίκος Μπίστης (16ος).

Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, άνοδο κατέγραψαν και οι μετοχές του Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος από τη δυσμένεια του κ. Παπανδρέου, μετά τις δηλώσεις του για το «σουηδικό μοντέλο», απολαμβάνει πλέον της εμπιστοσύνης του ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος για θέματα οικονομίας. Στον κοινωνικό τομέα το βάρος εκπροσώπησης του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή θα αναλάβει ο κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου, πλαισιώνοντας τον κ. Χάρη Καστανίδη, οι επιδόσεις του οποίου τις τελευταίες δύο εβδομάδες είχαν σχολιασθεί αρνητικά.

Η μεγάλη χαμένη

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το νέο Πολιτικό Συμβούλιο φαίνεται ότι θα βρίσκεται σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τη «μάχιμη μονάδα» του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή το νέο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο. Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο η μεγάλη χαμένη της ανατροπής που πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι άλλη από την πρώτη του επιλογή, τη μέχρι πρότινος γραμματέα κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Ναι μεν εξελέγη πρώτη σε σταυρούς, μια επίδοση που αποδίδεται στην αναγνώριση των μελών του ΠΑΣΟΚ στις προσπάθειές της, αλλά η ίδια δήλωνε -σε δικούς της ανθρώπους- βαθιά πικραμένη τόσο από τους συντρόφους της όσο και από τη στήριξη του προέδρου. Στις χαμένες συγκαταλέγονται επίσης οι κ. Μιλένα Αποστολάκη και Αντζελα Γκερέκου, που σηματοδότησαν το «άρωμα γυναίκας» στο πρώτο Πολιτικό Συμβούλιο επί Γ. Παπανδρέου.

Παπαδόπουλος – Λαλιώτης

Τα ερωτήματα της επόμενης ημέρας, εκτός φυσικά της ίδιας της απόδοσης που θα έχει το ΠΑΣΟΚ υπό τη νέα οργανωτική δομή, είναι ο ρόλος που θα έχουν δύο σημαντικές για το Κίνημα προσωπικότητες, οι κ. Αλέκος Παπαδόπουλος και Κώστας Λαλιώτης. Ο Ηπειρώτης πολιτικός ήταν, μέχρι τις δημοτικές, επικεφαλής της Επιτροπής Εκλογικών Διαδικασιών που κατέληξε στους υποψηφίους, εισπράττοντας και το κόστος κάποιων από τις επιλογές. Οσο για τον κ. Λαλιώτη, επί του παρόντος μοιάζει να είναι έξω κι από αυτήν τη νέα σελίδα στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ. Εκτός κι αν η ανάληψη της θέσης του γραμματέα από τον συνομιλητή του, εμπνευστή του «σκληρού ρόκ», κ. Ν. Αθανασάκη, σηματοδοτήσει τη χάραξη της πορείας επιστροφής του κ. Λαλιώτη.

Ποιοι εκλέγονται

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για το Πολιτικό Συμβούλιο ήταν τα εξής:

Εκλέγονται: Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (164 ψήφοι), Βενιζέλος (154), Μπεγλίτης (150), Αννα Διαμαντοπούλου (125), Παναγιωτακόπουλος (114), Πολυζωγόπουλος (112), Πάγκαλος (109), Τσούρας (109), Σκανδαλίδης (107), Ευθυμίου (106), Τόνια Αντωνίου (102), Παπουτσής (101), Βάσω Παπανδρέου, Τζουμάκας, Φώφη Γεννηματά (από 100), Μπίστης (91), Μαριλένα Κοππά (91), Κουκουλόπουλος (84), Συλβάνα Ράπτη (83), Μαρία Δαμανάκη (68).

Δεν εκλέγονται: Χρυσοχοΐδης (76), Κοτσακάς (71), Εύη Χριστοφιλοπούλου (45), Τόνια Μωροπούλου (34), Σπυρόπουλος (21).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή