Τα τέσσερα μηνύματα του Γ. Παπανδρέου

Τα τέσσερα μηνύματα του Γ. Παπανδρέου

4' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα περίοδο εισήλθε εκ των πραγμάτων το ΠΑΣΟΚ, με τις οργανωτικές αλλαγές που δρομολόγησε την Παρασκευή ο κ. Γ. Παπανδρέου, μέσω της ανάθεσης των καθηκόντων του γραμματέα στον κ. Ν. Αθανασάκη και της ανασύνθεσης του Πολιτικού Συμβουλίου, οι οποίες ολοκληρώνονται σήμερα με την ανακοίνωση της σύνθεσης του νέου Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου. Ο κ. Γ. Παπανδρέου με το νέο οργανωτικό σχήμα το οποίο διαμόρφωσε, αλλά και την ομιλία που απηύθυνε στο Εθνικό Συμβούλιο το μεσημέρι της Παρασκευής εξέπεμψε τέσσερα βασικά μηνύματα.

-Πρώτον, ότι θα είναι «ενωτικός», αλλά ότι δεν θα ανεχθεί στην τελική ευθεία προς τις εθνικές εκλογές «τακτικισμούς» και «προσωπικές στρατηγικές». Αποδέκτης εδώ ήταν σαφώς ο κ. Ευάγγ. Βενιζέλος προς τον οποίο υπήρξε επί της ουσίας προειδοποίηση ότι εάν υπερβεί το λεπτό νήμα των προσεκτικών διαφοροποιήσεων είναι πιθανόν ακόμη και να έχει την τύχη του κ. Γ. Παπαντωνίου. Παράλληλα, με τις ανωτέρω αναφορές του, όμως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να καταστήσει και όλα τα υπόλοιπα «πρωτοκλασάτα» στελέχη συνυπεύθυνα για τη συντεταγμένη πορεία του κόμματος μέχρι τις εκλογές.

-Δεύτερον, ότι εγκαταλείπει το εγχείρημα της ανανέωσης και θα στηριχθεί εφ’ εξής στα «βαριά χαρτιά» του ΠΑΣΟΚ. Η διατήρηση στην κορυφή της ηγετικής πυραμίδας του Πολιτικού Συμβουλίου στελεχών όπως οι κ. Θ. Πάγκαλος, Βάσω Παπανδρέου, Δ. Ρέππας, Χρ. Παπουτσής, Αννα Διαμαντοπούλου, Κ. Σκανδαλίδης, αλλά και η «επιστράτευση» του κ. Π. Ευθυμίου, που αναλαμβάνει τη χάραξη και υλοποίηση της επικοινωνιακής στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ, σηματοδοτούν τη βούληση του κ. Γ. Παπανδρέου να στηριχθεί στα πρωτοκλασάτα στελέχη, αλλά και να τα καταστήσει «συνυπεύθυνα» για την περαιτέρω πορεία του κόμματος. Στην «επιστράτευση» αυτή ο κ. Παπανδρέου είχε συμπεριλάβει και τον πρώην γραμματέα του κόμματος κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος όμως απέτυχε να εκλεγεί στο Πολιτικό Συμβούλιο.

-Τρίτον, ότι πιθανότατα θα επιχειρήσει μια ουσιαστική στροφή στη στρατηγική του, εγκαταλείποντας το «λαϊκισμό» των τελευταίων μηνών και υιοθετώντας μια περισσότερο «εκσυγχρονιστική» πλατφόρμα. Στην κατεύθυνση αυτή συνηγορούν τόσο οι θερμοί λόγοι προς την υπεύθυνη του προγράμματος κ. Αννα Διαμαντοπούλου, το μεσημέρι της Παρασκευής, όσο και η τοποθέτηση του κ. Γ. Φλωρίδη ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, υπεύθυνου για θέματα οικονομίας.

-Τέταρτον, ότι είναι αποφασισμένος να διασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο του κόμματος, εν όψει πιθανής ήττας στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Ο κ. Ν. Αθανασάκης θεωρείται, παρά τις διαχρονικές του σχέσεις με τον κ. Κ. Λαλιώτη, πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του κ. Γ. Παπανδρέου και ικανό να συνομιλεί με όλες τις πτέρυγες του ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, η κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου κατηγορούνταν συστηματικά, ακόμη και από συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου, για τις πολιτικές της αναφορές στο πρόσωπο του κ. Χρ. Παπουτσή.

Ατυπη «ηγετική ομάδα»

Παράλληλα, όμως, πληροφορίες φέρουν τον κ. Γ. Παπανδρέου αποφασισμένο να μεταβάλει και τον εκ μέρους του τρόπο διεύθυνσης του κόμματος υιοθετώντας εισηγήσεις πλειάδας κορυφαίων στελεχών για τη συγκρότηση άτυπης «ηγετικής ομάδας». Σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Γ. Παπανδρέου, στην «ηγετική ομάδα» που πιθανώς θα λειτουργεί και ως «πρωινός καφές» χαράσσοντας σε καθημερινή βάση τη στρατηγική και την αντιπολιτευτική λειτουργία του ΠΑΣΟΚ, θα μετέχουν οι κ. Ν. Αθανασάκης, Δ. Ρέππας, Αννα Διαμαντοπούλου, Π. Ευθυμίου, Π. Γερουλάνος και κατά περίσταση, ανάλογα με το θέμα της επικαιρότητας, το αντιστοίχως αρμόδιο μέλος του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου.

Η σύνθεση του 12μελούς Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου, που θα λειτουργεί υπό τον κ. Δ. Ρέππα ως σκιώδης κυβέρνηση, θα ανακοινωθεί σήμερα το βράδυ. Για τα πρόσωπα που θα μετέχουν, μέχρι χθες κυκλοφορούσε πλήθος σεναρίων. Κατά το επικρατέστερο εξ αυτών, οι κ. Πάγκαλος, Βενιζέλος, Μαρία Δαμανάκη και Βάσω Παπανδρέου θα διατηρήσουν τα «χαρτοφυλάκιά» τους και το νέο όργανο θα πλαισιωθεί από ορισμένους συντονιστές, με επικρατέστερους τους κ. Ντ. Ρόβλια, Χρ. Πρωτόπαπα και ενδεχομένως τον κ. Ανδρ. Λοβέρδο, εκτός εάν ο τελευταίος «τιμωρηθεί» για τη στάση του στο άρθρο 16, όπως συνέβη με την κ. Μιλένα Αποστολάκη. Επίσης, στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο θα μετέχουν «εξ οφίτσιο» οι κ. Χ. Καστανίδης, Φ. Πετσάλνικος και οι νέοι αναπληρωτές κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι κ. Γ. Φλωρίδης και Μ. Παπαϊωάννου.

Οσο για τα επόμενα βήματα του κ. Γ. Παπανδρέου είναι εν πολλοίς προδιαγεγραμμένα. Στο κομματικό πεδίο, έμφαση θα δοθεί στη συγκρότηση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, η οποία θα στελεχωθεί από μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και μη, υπό την καθοδήγηση του κ. Ν. Αθανασάκη. Σε πολιτικό επίπεδο, κρίσιμη θα είναι για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ η επερχόμενη μάχη του προϋπολογισμού.

Γνωμη

Η εκλογή της Μαριλίζας

Του Πασχου Μανδραβελη

Είχε εκπλήξεις η προχθεσινή ψηφοφορία στο ΠΑΣΟΚ. Μία ήταν η κορυφαία: Η εκλογή της (πολλαπλώς βαλλόμενης από «φίλια» εκδοτικά πυρά) τέως γραμματέως του ΠΑΣΟΚ κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, και μάλιστα με ισχυρή πλειοψηφία. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως μια καλή χειρονομία αποχαιρετισμού, αλλά εξ όσων γνωρίζουμε από την πολιτική ιστορία, στα κόμματα δεν περισσεύουν οι καλές χειρονομίες.

Παρά τα ελλείμματα της απελθούσας γραμματέως πρέπει να υπάρχει κι ένα πολιτικό μήνυμα πίσω από τις 164 ψήφους που πήρε η «ανεπαρκής Μαριλίζα». Μάλλον είναι ένα μήνυμα προς τις «φίλιες» προς το ΠΑΣΟΚ δυνάμεις, που την υπονόμευσαν πολλαπλώς. Το μήνυμα του κορυφαίου οργάνου του ΠΑΣΟΚ μάλλον ήταν σαφές. Μπορεί τα στελέχη και τα μέλη να έχουν τις δικές τους επιφυλάξεις για τις επιλογές του αρχηγού τους, αλλά μάλλον «προστάτες» στο δικό τους κόμμα δεν σηκώνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή