Αποκαλύψεις για τη Siemens

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λαλίστατος απεδείχθη το πρώην διευθυντικό στέλεχος της Siemens, «ο έμπορος Ράινχαρντ S.», όπως τον αναφέρει η εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ένας από τους έξι συλληφθέντες μετά την επιδρομή των αρχών ασφαλείας του Μονάχου σε 30 γραφεία και κατοικίες στις 15 Νοεμβρίου. Ο κ. S., που αφέθηκε ελεύθερος την περασμένη Παρασκευή, εμφανίζεται ως «πρόσωπο-κλειδί» στη διαλεύκανση του περιβόητου σκανδάλου των «μαύρων λογαριασμών» της εταιρείας, στην αποκωδικοποίηση της «ελληνικής εμπλοκής» και στην αποκάλυψη του «αμερικανικού σκέλους» του σκανδάλου. Τα όσα είπε κινητοποίησαν την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, που θα διεξαγάγει έρευνες.

«Μαύροι λογαριασμοί»

Ο S. ή «αλεπού» με τη μακρόχρονη θητεία στη Siemens -από το 1966- και βαθύς γνώστης της δημιουργίας των «μαύρων λογαριασμών» είναι αυτός που συνδέει αξιωματούχους των ελληνικών υπουργείων Αμυνας και Εσωτερικών με την υπογραφή άκρως συμφέροντος συμβολαίου. Στα κατάστιχα της γερμανικής εταιρείας αναφέρεται με εγκωμιαστικό τρόπο ότι χάρη σε αυτόν οι διαπραγματεύσεις για το συμβόλαιο με τη Cyprus Τelecommunicatioοδηγήθηκαν, τον Σεπτέμβριο του 2002, σε αίσιο τέλος. Ο πολύτιμος αυτός συνεργάτης εγκατέλειψε τον γερμανικό κολοσσό στις 30 Νοεμβρίου του 2004, όταν η εισαγγελία στο Λιχτενστάιν απηύθυνε εις βάρος του και άλλων τριών προσώπων την κατηγορία για ξέπλυμα χρήματος. Εφυγε, αλλά μαζί του πήρε και τα «τεκμήρια», έγγραφα, αποδείξεις, φωτογραφίες. Μια από αυτές, ενθύμιο της υπογραφής του συμβολαίου τον Οκτώβριο του 2002, απεικονίζει στο βάθος τον Ελληνα με το μουστάκι. Σύμφωνα με τη S. Z., το εξέχον πρώην στέλεχος της Siemens είπε ότι από τον τραπεζικό λογαριασμό στο Ζάλτσμπουργκ «πέρναγαν» κάθε χρόνο 75 έως 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, πέρα από τις μαρτυρίες του S., η Εισαγγελία του Μονάχου ερευνά και τον ρόλο της KPMG -εταιρεία ορκωτών λογιστών- που έλεγχε τη Siemens. Η εταιρεία, λένε ανώνυμες πηγές, είχε «σκοντάψει» σε ύποπτες δοσοληψίες. Τώρα, αφού οι εγκαταστάσεις της KPMG ερευνήθηκαν στις 17 Νοεμβρίου, αναζητούνται αποδείξεις που να τεκμηριώνουν πότε και πώς η εταιρεία είχε ενημερώσει την ηγεσία της Siemens για παρατυπίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή