ΑΝΑΛΥΣΗ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος κ. Κώστα Καραμανλή, με θέμα ημερησίας διατάξεως: «Η οικονομία στον δρόμο του μέλλοντος». Εισηγήσεις θα κάνουν οι κ. Γ. Αλογοσκούφης, υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, και Δημ. Σιούφας, υπουργός Ανάπτυξης. Τις εργασίες της συνεδρίασης θα κλείσει ο πρωθυπουργός.

Είναι προφανές ότι η συνεδρίαση έχει στόχο να προβάλει το έργο της κυβερνήσεως, το οποίο μπορεί να έχει πείσει την πλειοψηφία του λαού, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, δεν ενθουσιάζει όμως τους βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι, ιδιαίτερα τώρα που έχει ανοίξει ο δρόμος για τις εκλογές, πιέζουν αφόρητα για ικανοποίηση αιτημάτων ομάδων του πληθυσμού και με απλά λόγια μάχονται για αυξήσεις μισθών, συντάξεων και κυρίως για προσλήψεις, που τις θεωρούν ως τα μόνα δυνατά όπλα για αύξηση των ψήφων που παίρνει η παράταξη αλλά και οι ίδιοι.

Με δεδομένο αυτό το κυρίαρχο κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα, έκανε πολύ καλά ο πρόεδρος της κυβερνήσεως που κάλεσε στη συνεδρίαση, για να αναπτύξουν τις θέσεις και τις προτάσεις των φορέων που εκπροσωπούν, τους κ. Παναγόπουλο Ιωάν. πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Παπασπύρο Σπύρο, πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, Ασημακόπουλο Δημ., πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Δασκαλόπουλο Δημ., πρόεδρο του ΣΕΒ, Αρμενάκη Δημ., πρόεδρο των Εμπόρων, Κασσιμάτη Γ., πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και Καραμίχα Τζανέτο, πρόεδρο της ΠΑΣΕΓΕΣ.

Παρότι υπάρχει πάντα το ερώτημα σε ποιο βαθμό η εκπροσώπηση αυτών των φορέων είναι αυθεντική, σε ποιο βαθμό δηλαδή διερμηνεύουν τις απόψεις της πλειοψηφίας των μελών της επαγγελματικής ομάδας του φορέα ή αν απλώς μιλάνε τη γλώσσα μιας δραστήριας συντεχνίας, η παρουσία τους και οι ομιλίες τους στην κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, σε κάθε περίπτωση, εξασφαλίζουν την επιθυμητή ώσμωση πολιτικής και κοινωνίας. Διότι, όσο κι αν ο συντεχνιακός συνδικαλισμός έχει νοθεύσει τη φωνή της κοινωνίας, δεν παύει να είναι πιο κοντά στους πολλούς απ’ ό,τι ο κομματισμός!

Τελικά, όμως, και οι εκπρόσωποι των φορέων με τις ομιλίες τους, αιτήματα θα θέσουν και ειδικά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα θα προβάλουν τις γνωστές τους θέσεις για αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος.

Αλλά έστω και έτσι, θα ξεφύγουμε από τη μικροπολιτική ρουσφετολογία και οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι ο κόσμος της εργασίας και των επιχειρήσεων έχει όντως ένα όραμα για το μέλλον της οικονομίας. Τουλάχιστον μερικοί εκπρόσωποι φορέων θα επιμείνουν στην ανάγκη προώθησης των διαρθρωτικών αλλαγών, τις οποίες είναι βέβαιο ότι η πλειοψηφία των βουλευτών απεύχεται γιατί προκαλούν συγκρούσεις.

Τώρα, βέβαια, υπάρχουν και οι εισηγήσεις των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης. Χωρίς να θέλω να τους δυσαρεστήσω, θα πω απλώς ότι μιλάνε και οι δυο τους τόσο πολύ τελευταία ώστε να μην έχουν τη δυνατότητα να πουν κάτι καινούργιο που θα εντυπωσιάσει την κοινοβουλευτική ομάδα. Πάντως, το έργο τους δεν είναι να χαϊδέψουν αυτιά, αλλά να πουν στους βουλευτές με παρρησία ότι αν η κυβερνητική πολιτική διολισθήσει στα προεκλογικά ρουσφέτια, ό,τι χτίστηκε αυτά τα δυόμισι χρόνια, θα γκρεμιστεί σε λίγους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή