Η «διαρροή» είχε στόχο να πλήξει τη συναίνεση

Η «διαρροή» είχε στόχο να πλήξει τη συναίνεση

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον «ένοχο» για την επιλεκτική «διαρροή» σε ΜΜΕ περί υποτιθέμενης συναίνεσης των δύο μεγάλων κομμάτων να επισπευσθεί η συζήτηση του επίμαχου άρθρου 16 του Συντάγματος περί ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, αναζητούν στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Το κλίμα χθες στην κυβέρνηση ήταν βαρύ, καθώς η «διαρροή» πρόσφερε μια μοναδική ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να επιτεθεί στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την για σκευωρίες και πιθανότατα τίναξε στον αέρα τα όποια περιθώρια δημιουργίας κλίματος συναίνεσης εν όψει της κρίσιμης συζήτησης για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Το κρίσιμο ερώτημα, που επικρατούσε σε όλα τα γαλάζια πηγαδάκια χθες, ήταν ποιος και γιατί επέλεξε τον συγκεκριμένο χειρισμό, ο οποίος, κατά γενική παραδοχή, μόνο ζημιά προκάλεσε στην κυβερνητική παράταξη και τη στρατηγική της για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και την Παιδεία.

Αιφνιδιασμένοι

Συνεργάτες του πρωθυπουργού δήλωναν χθες αιφνιδιασμένοι τόσο από τη διαρροή, όσο και από τη μετέπειτα αντίδραση του ΠΑΣΟΚ. Οπως τόνιζαν, η εκτίμηση που επικρατούσε μέχρι χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν ότι πράγματι είχε δημιουργηθεί κλίμα συναίνεσης μεταξύ των δύο κομμάτων, την οποία μάλιστα απέδιδαν σε εύλογη επιδίωξη του Γ. Παπανδρέου να κλείσει το φλέγον ζήτημα το ταχύτερο δυνατό για να αποφύγει ένα νέο κύκλο εσωτερικής έντασης από το νέο χρόνο. Η παραπάνω πληροφορία, πάντως, συνιστά έμμεση παραδοχή ότι ο υπεύθυνος της «διαρροής» βρίσκεται εντός των κυβερνητικών τειχών και όχι στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ορισμένοι διατείνονταν χθες και ότι είτε θεωρούσε ότι προσφέρει καλή υπηρεσία στην παράταξή του ή σε ΜΜΕ, είτε έκανε λανθασμένη πρόβλεψη για το αποτέλεσμα μιας τέτοιας κίνησης.

Επισήμως, πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος επέμεινε χθες ότι το ΠΑΣΟΚ ζητεί επίσπευση της συζήτησης για το άρθρο 16. «Σκοπός της κυβέρνησης είναι να επιτευχθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος», είπε. Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης, ο κ. Ρουσόπουλος υπενθύμισε ότι προ μηνός και κατόπιν αιτήματος του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση συμφώνησε να μετατεθεί η συζήτηση του άρθρου 16 για τον Ιανουάριο. Στο ενδιάμεσο διάστημα, όμως, όπως είπε, πραγματοποιήθηκε νέα συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, στην οποία το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να συζητηθεί το άρθρο στην κανονική του σειρά μέσα στον Δεκέμβριο.

«Η κυβέρνηση το δέχθηκε για να βρεθεί κοινός στόχος και κοινός χρόνος και να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για το καλό της αναθεώρησης και την καλύτερη λειτουργία των πανεπιστημίων», υποστήριξε ο κ. Ρουσόπουλος. Εντονη ήταν τέλος η αντίδρασή του στη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Ευθυμίου περί σκευωριών. «Η Νέα Δημοκρατία έχει σαφή θέση για το άρθρο 16. Καλόν είναι και το ΠΑΣΟΚ να αποκτήσει ενιαία θέση και να μην προσπαθεί να καλύψει τις εσωκομματικές του αδυναμίες πίσω από δήθεν «σκευωρίες»», είπε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή