Σε φορτισμένο κλίμα διεξάγεται το συνέδριο των αστυνομικών

Σε φορτισμένο κλίμα διεξάγεται το συνέδριο των αστυνομικών

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκιά του «εμφυλίου» που μαίνεται μεταξύ συνδικαλιστών της Ελληνικής Αστυνομίας διεξάγεται το 17ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ). Χθες, η ένταση στις σχέσεις της Ομοσπονδίας και του προέδρου της κ. Δημήτρη Κυριαζίδη με την Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής (κορυφώθηκε με τη διαγραφή της Ενωσης Αττικής από τους καταλόγους της Ομοσπονδίας) μεταφέρθηκε στην αίθουσα του ξενοδοχείου, όπου φιλοξενούνται οι εργασίες του συνεδρίου. Και τούτο, παρά το ότι απουσίαζε ο ένας εκ των βασικών πρωταγωνιστών της αντιπαράθεσης και των τελευταίων εξελίξεων, ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής (ΕΑΥΑ) κ. Σταύρος Μπαλάσκας.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Αθήνας κ. Γιάννης Μακρής, πριν από την έναρξη των εργασιών, ζήτησε να «νομιμοποιηθεί» με διαδικασία ψηφοφορίας η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας περί διαγραφής. «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Να ψηφίσουμε για τη διοικητική πράξη», δήλωσε. Το αίτημά του, κατόπιν παρέμβασης του κ. Κυριαζίδη, απέρριψαν διά… βοής οι σύνεδροι – εκπρόσωποι των τοπικών ενώσεων αστυνομικών υπαλλήλων της χώρας.

Στο σημείο αυτό δεν έλειψαν τα εκατέρωθεν «καρφιά», ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στις σχέσεις των συνδικαλιστών της ΕΛ. ΑΣ. «Εβγαλε τον εκλεγμένο και έβαλε τον κουμπάρο του», ακούστηκε να λέει ο κ. Κυριαζίδης, αναφερόμενος στις καταγγελίες για νοθεία στις εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων του συνεδρίου. «Από το καλοκαίρι γίνεται προσπάθεια το σωματείο να μπει στο καναβάτσο», απάντησε από τη μεριά του ο κ. Μακρής, που υποστήριξε ότι σε κατ’ ιδίαν συζήτηση με τον αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Χρήστο Φωτόπουλο, ο τελευταίος του εκμυστηρεύτηκε ότι «όλα γίνονται για το θέμα της διαδοχής». Εντύπωση προκάλεσε η απολογητική στάση που τήρησε ο κ. Μακρής σε ό, τι αφορά το θέμα Μπαλάσκα: «Ηταν λάθος που δεν τον περιόρισα. Δημιούργησε αρνητικό κλίμα, δεν μπορούσα όμως να τον καταργήσω και μαζί με αυτόν 18.000 αστυνομικούς. Ο Σταύρος με εξέθεσε».

Ανεξαρτήτως, πάντως, της αναταραχής των τελευταίων ημερών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι αστυνομικοί εμφανίζονται απόλυτα… ικανοποιημένοι από τις σχέσεις με τους συναδέλφους τους και εντοπίζουν τα εργασιακά τους προβλήματα στα οικονομικά. Τα συμπεράσματα προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε σε δείγμα 1.813 αστυνομικών το Ινστιτούτο Αστυνομικών Μελετών, Επιμόρφωσης και Τεκμηρίωσης και παρουσιάστηκε χθες. Ειδικότερα, σε ποσοστό 67% οι αστυνομικοί φαίνονται δυσαρεστημένοι από το ύψος των απολαβών τους και μόνο το 8,3% δηλώνει ικανοποιημένο. Επιπλέον, το 60,6% απαντά ότι θεωρεί ανεπαρκές το επίπεδο εκπαίδευσης, ενώ εν γένει ικανοποιημένοι από τις συνθήκες εργασίας δηλώνει μόλις το 16,8%. Ενδιαφέρον λόγω των τελευταίων γεγονότων έχει τέλος το στοιχείο ότι το 60% υποστηρίζει πως οι αστυνομικοί έχουν καλή συμπεριφορά προς τους πολίτες έναντι μόλις 8,7% που πιστεύει το αντίθετο…

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η απουσία από το συνέδριο του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Βύρωνα Πολύδωρα και του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αναστάσιου Δημοσχάκη. Αντιθέτως, παρέστησαν μεταξύ άλλων οι πρώην υπουργοί κ. Στ. Παπαθεμελής και Μιχ. Χρυσοχοΐδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή