Κατόπιν εορτών το άρθρο 16

3' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα απίστευτο παιχνίδι τακτικισμού και αλλεπάλληλων αναδιπλώσεων επιδόθηκαν χθες αξιωματική αντιπολίτευση και κυβέρνηση με επίκεντρο το άρθρο 16 του Συντάγματος για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και τον χρόνο συζητήσεώς του στην επιτροπή αναθεωρήσεως της Βουλής. Δύο ταυτόσημα δημοσιεύματα, στο «Βήμα» και στον «Ελεύθερο Τύπο», περί υπάρξεως συμφωνίας μεταξύ κυβερνήσεως και ΠΑΣΟΚ να επισπευσθεί η συζήτηση του άρθρου 16 πριν από τις γιορτές, προκάλεσαν εκρηκτικό κλίμα αντιπαραθέσεων στην επιτροπή και παρότι καμία από τις δύο πλευρές δεν επιβεβαίωσε τη συμφωνία -αντιθέτως το ΠΑΣΟΚ κατήγγειθλε την κυβέρνηση- το σίγουρο είναι, ότι και αν ακόμη υπήρχε σχετική συναίνεση, αφού μια τέτοια διαδικασία «συμφέρει» και τα δύο μεγάλα κόμματα, αυτή «κάηκε» μετά τη χθεσινή έκβαση του διακομματικού καυγά.

Η εσωκομματική αναταραχή και ο διχασμός στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ύστερα και από την ευθεία αποδοχή εκ μέρους του κ. Γ. Παπανδρέου να «κλείσει» η βεβαία αναθεώρηση του άρθρου από την παρούσα Βουλή, βρίσκεται πίσω από δύο αναδιπλώσεις του ΠΑΣΟΚ από την έως τώρα πορεία των συζητήσεων στην επιτροπή. Αρχικά στα τέλη Οκτωβρίου με γραπτό αίτημα του κ. Λοβέρδου η συζήτηση μετατέθηκε τον Ιανουάριο. Πλην όμως στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας, ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπαγεωργίου έθεσε αιφνιδιαστικά θέμα συζητήσεως των άρθρων κατά σειρά, θέση με την οποία συμφώνησαν και οι κ. Α. Λοβέρδος και Θ. Πάγκαλος. Αυτό όμως εξ αντανακλάσεως εξελήφθη από την κυβερνητική πλευρά ότι το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί, αμέσως μετά τα άρθρα για τις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας (που επρόκειτο να απασχολήσουν την επιτροπή χθες) να συζητηθεί το άρθρο 16.

«Ζητήσατε ευθέως να γίνει μετά τη σημερινή ενότητα. Η επόμενη είναι στη συνεδρίαση της επόμενης Τετάρτης», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ι. Τραγάκης, υπενθυμίζοντας ότι η ομόφωνη απόφαση της επιτροπής είχε καθορίσει τη σειρά ως εξής: άρθρο 24, άρθρα για το βουλευτικό ασυμβίβαστο και στο τέλος το άρθρο 16. «Ναι, αλλά μετά τις γιορτές», έσπευσε να εκτονώσει την κατάσταση ο κ. Πάγκαλος. Ο γενικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε τα δύο δημοσιεύματα ως μεθόδευση και στημένη προβοκάτσια, ενώ ο κ. Λοβέρδος μίλησε για «χαλκεία του υπουργού Επικρατείας».

Ηταν σειρά της κυβερνητικής πλευράς να περάσει στην αντεπίθεση. Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλος τόνισε ότι η αναθεώρηση δεν είναι θέμα συγκυρίας, ούτε κατευθύνεται από δημοσιεύματα και ότι θα μπορούσε, αν καθίστατο εφικτό, η συζήτηση για το 16 να αρχίσει τώρα και να κλείσει σε δεύτερη συνεδρίαση μετά τις γιορτές. Ο κ. Α. Σκυλλάκος (ΚΚΕ) αντέτεινε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εσωκομματικά προβλήματα και αυτό το εκμεταλλεύεται η Ν. Δ.: «Αν αποδεχθεί το αίτημα η κυβέρνηση, θα είναι συνυπεύθυνη, θα πρόκειται για συμπαιγνία». «Η σχετική πρόταση δεν είναι αθώα. Ζήτησε το ΠΑΣΟΚ την αρχική αναβολή, όταν το κλίμα ήταν φορτισμένο. Εμείς λέμε να γίνει συζήτηση μετά τις γιορτές με παρούσα την πανεπιστημιακή κοινότητα», σχολίασε ο κ. Φ. Κουβέλης (ΣΥΝ). «Γιατί μια συζήτηση τώρα θα αποσοβούσε τις κοινωνικές εκρήξεις και θα εύρισκε την κοινωνία μετά τις 7 Ιανουαρίου σε επαναστατικό βρασμό;», διερωτήθηκε ο γενικός εισηγητής της Ν. Δ., που προσδιόρισε ότι δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση αν το άρθρο θα συζητηθεί τώρα ή μετά τις γιορτές. «Θα έχουμε προβλήματα ούτως ή άλλως, όποτε κι αν συζητηθεί», τόνισε κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στους διαδρόμους.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση λόγω της σπουδαιότητας του θέματος ζήτησε να αναβληθεί η χθεσινή συζήτηση για τις σχέσεις Κράτους- Εκκλησίας και άρχισε μια διελκυστίνδα, αν επαρκεί ο χρόνος να είναι έτοιμη η επιτροπή στα τέλη Ιανουαρίου. Ο κ. Πάγκαλος δεσμεύθηκε με χιούμορ: «Θα είμαστε έτοιμοι για να προφτάσετε να κάνετε εκλογές τον Μάρτιο». Η κυβερνητική πλευρά αποδέχθηκε να μετατεθεί η συζήτηση για τα χθεσινά άρθρα την ερχόμενη Τετάρτη, άφησε όμως ανοικτό το ενδεχόμενο αν υπάρξει χρόνος- αφού η επιτροπή θα συνεδριάσει και κατά τη διάρκεια συζητήσεως του προϋπολογισμού- να αρχίσει η συζήτηση του άρθρου 16. Αυτό πρακτικά είναι αδύνατο, αφού το ΠΑΣΟΚ προειδοποιεί ότι θα γραφτούν και οι 19 βουλευτές του στην επιτροπή για να μιλήσουν. -Αν όμως το επιχειρήσετε, προειδοποίησε ο κ. Πάγκαλος, τότε το ΠΑΣΟΚ θα αποχωρήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή