Λευκωσία: όχι σε ανταλλάγματα, προβληματισμοί για το Κυπριακό

Λευκωσία: όχι σε ανταλλάγματα, προβληματισμοί για το Κυπριακό

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόταση εντυπωσιασμού και άνευ ουσιαστικού περιεχομένου θεωρείται στη Λευκωσία η προθυμία της Αγκυρας να ανοίξει ένα λιμάνι και ένα αεροδρόμιο στην Κύπρο. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, από το Πεκίνο, όπου βρίσκεται, απέρριψε την παραχώρηση οποιωνδήποτε ανταλλαγμάτων εκ μέρους της Λευκωσίας, αλλά επιφυλάχθηκε να απαντήσει στη σχετική πρόταση της Τουρκίας, όταν ενημερωθεί πλήρως επ’ αυτής.

«Η Αγκυρα προτείνει διασύνδεση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της προς την Ε. Ε. με ανταλλάγματα που πρέπει να δώσει η Κύπρος. Από πού κι ώς πού; Εμείς λέμε ότι οι υποχρεώσεις της προς την Ε. Ε. είναι αυτόνομες και ανεξάρτητες του τι θα γίνει στην Κύπρο. Αλλά πρέπει να δούμε τι προτείνει για να μην φανεί ότι είμαστε εκ προοιμίου απορριπτικοί», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν είναι η Κύπρος που κρίνεται στις 15 Δεκεμβρίου. Είναι η συμμόρφωση της Τουρκίας προς τις υποχρεώσεις της, όχι οι εξελίξεις στο Κυπριακό».

Στη Λευκωσία υπογραμμίζεται ότι πρόκειται ουσιαστικά για επανάληψη μέρους του λεγόμενου σχεδίου δράσης που είχε εξαγγείλει παλαιότερα η Αγκυρα και ότι είναι προφανής η επιδίωξή της να προσφέρει «διέξοδο» στους υποστηρικτές της εντός της Ε. Ε. σε ό, τι αφορά την υποχρέωσή της να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Αγκυρας. Ωστόσο, απορρίπτεται χωρίς συζήτηση από τη Λευκωσία, που θεωρεί ότι τα ανταλλάγματα που ζητεί η Αγκυρα (με τη νομιμοποίηση της λειτουργίας του κατεχόμενου αεροδρομίου της Τύμπου και του λιμανιού της κατεχόμενης Αμμοχώστου) ισοδυναμεί με αναγνώριση του ψευδοκράτους. Εκτιμάται δε ότι η όλη διευθέτηση προδικάζει μια τελική διευθέτηση του Κυπριακού, χωρίς καν διαπραγματεύσεις.

Η Λευκωσία εκφράζει επίσης σοβαρές ανησυχίες για τον άλλο «όρο» των τουρκικών προτάσεων, περί επανάληψης των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια. Πρόκειται για αναφορά που η Λευκωσία προσπαθεί να αποφύγει, καθώς εκτιμά ότι επιδίωξη της Αγκυρας και των συμμάχων της είναι να την παγιδεύσουν σε μια νέα διαδικασία για το σχέδιο Ανάν.

Η τουρκική κίνηση εντάσσεται στην εκστρατεία που αναπτύσσει η Αγκυρα τα τελευταία χρόνια για την «κυπροποίηση» των διαφορών της με την Ε. Ε., με στόχο την εξουδετέρωση των όποιων ερεισμάτων απέκτησε η Κύπρος με την ένταξή της στην Ενωση. Ο τουρκικός ελιγμός, καθώς και η γαλλογερμανική πρόταση φαίνεται να στενεύουν τα περιθώρια χειρισμών της Λευκωσίας, η οποία, όπως εκτιμάται, δίνει τη μάχη έναντι μιας οργανωμένης προσπάθειας να αμβλυνθούν οι συνέπειες για την Αγκυρα λόγω της άρνησής της να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις που ανέλαβε έναντι της Ε. Ε.

Το ΕΔΑΔ

Σε μια παράλληλη εξέλιξη το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε την απόφασή του, σχετικά με την υπόθεση της Μύρας Ξενίδη-Αρέστη. Το δικαστήριο απέρριψε την τουρκική πρόταση για αποζημιώσεις ύψους 240.000 λιρών και επιδικάζει αποζημιώσεις ύψους 800.000 για την απώλεια χρήσης της περιουσίας και της κατοικίας της Αρέστη στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου.

Το ΕΔΑΔ επιδίκασε επίσης το ποσό των 50.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που έχει υποστεί η κ. Αρέστη, επειδή έχει προσφυγοποιηθεί και 35.000 ευρώ για έξοδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή