ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κριτική στην κυβέρνηση από εκπροσώπους φορέων

Σε αιχμηρή κριτική προς την κυβέρνηση – από διαφορετική οπτική ο καθένας – προέβησαν χθες οι εκπρόσωποι των φορέων που κλήθηκαν στη συνεδρίαση της Κ.Ο. της Ν. Δ. «Ο φαύλος κύκλος της μεταρρυθμιστικής φοβίας πρέπει να σπάσει», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δασκαλόπουλος, προσθέτοντας ότι «το θέμα δεν είναι εάν θέλει ο λαός τις μεταρρυθμίσεις, αλλά εάν τολμούν οι ηγεσίες». Εκανε ακόμη λόγο για καρτέλ του κράτους, που αντιστέκεται στις μεταρρυθμίσεις.

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας κ. Γ. Κασιμάτης ανέφερε ότι η ανάγκη των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων παραμένει επιτακτική. Χαρακτήρισε, πάντως, θετικό στοιχείο την έξοδο της χώρας από την επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2007.

Σε διαφορετικό κλίμα, ο γραμματέας Οικονομικού της ΓΣΕΕ κ. Θ. Φίλιππας υπογράμμισε την ανάγκη ουσιαστικής οικονομικής πολιτικής. Υποστήριξε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός του 2007 βρίσκεται σε διαφορετική κατεύθυνση από τις ανάγκες των εργαζομένων, καθώς, όπως είπε, συνεχίζεται η πολιτική της λιτότητας και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες.

Πιο ήπιος, αλλά πάντως με κριτική διάθεση, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ κ. Σπ. Παπασπύρος, ο οποίος επανέλαβε τις προτάσεις της ΑΔΕΔΥ για τη θέσπιση εγγυημένου εισοδήματος στα 800 ευρώ, διαμόρφωση βασικού μισθού στα 1.250 ευρώ και θεσμοθέτηση θέσεων εργασίας για μείωση κατά 2% της ανεργίας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να εγκαταλειφθεί η λογική των γενικών πολιτικών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να ακολουθηθούν εξειδικευμένες πολιτικές για τους επιμέρους κλάδους. Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΓΕΣΕΣ κ. Μιχ. Κουτουλάκης μίλησε για αύξηση των έμμεσων φόρων σε σχέση με τους άμεσους, που πλήττουν τα μικρά εισοδήματα και είναι κοινωνικά άδικοι. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Δημ. Αρμενάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση πρέπει να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για την οικονομική ανάπτυξη και να αντιπαρέλθει το ότι κάποιοι διαμαρτύρονται γιατί ξεβολεύονται.