Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία

Οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Υγεία

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διαμόρφωση νέου Ενιαίου Εθνικού Συστήματος Υγείας που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο ΕΣΥ, η δημιουργία ιδιωτικών κοινοπραξιών γιατρών, οι οποίες θα ασχολούνται με την πρωτοβάθμια περίθαλψη, και η κατάργηση του θεσμού του αγροτικού γιατρού αναμένεται να περιληφθούν στις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ ενόψει της προσεχούς εκλογικής αναμέτρησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην εισήγηση που παρέδωσε η απερχόμενη τομεάρχης Κοινωνικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη στο γραφείο του κ. Γ. Παπανδρέου τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, περιλαμβάνονται: Πρώτον, η κατάργηση του υφιστάμενου ΕΣΥ, που επί της ουσίας έχει μεταβληθεί σε ένα δίκτυο δημόσιων νοσοκομείων. Αντ’ αυτού δημιουργείται το Ενιαίο Εθνικό Σύστημα Υγείας προκειμένου δημόσιες και ιδιωτικές κλινικές να λειτουργούν με τους ίδιους όρους ελέγχου και πιστοποίησης. Η συγκεκριμένη αλλαγή κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς τα τελευταία χρόνια υπήρξε σημαντική αύξηση του ρόλου της ιδιωτικής δραστηριότητας κυρίως στον χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με τους ελέγχους των όρων λειτουργίας τους να είναι από πλημμελείς έως ανύπαρκτοι. Δεύτερον, τροποποιείται σημαντικά ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού και παιδιάτρου. Ειδικότερα, δίδεται η δυνατότητα σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων να διαμορφώνουν ιδιωτικές κοινοπραξίες στον χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Οι κοινοπραξίες αυτές θα δραστηριοποιούνται αφού προηγουμένως έχουν υπογράψει τριμερείς συμβάσεις, με λοιπούς συμβαλλόμενους το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Τρίτον, καταργείται ο θεσμός του ανειδίκευτου αγροτικού γιατρού, ο οποίος παραμένει για λίγα χρόνια στην περιφέρεια. Ετσι τα αγροτικά ιατρεία θα στελεχωθούν μέσω της προκήρυξης οργανικών θέσεων διαφόρων ειδικοτήτων.

Σημειώνεται ότι, εκ των πραγμάτων, η ανωτέρω πρόταση θα «εμπλουτιστεί» το αμέσως επόμενο διάστημα τόσο από τον νέο συντονιστή Υγείας κ. Χρ. Πρωτόπαπα όσο και από την υπεύθυνη Προγράμματος του ΠΑΣΟΚ κ. Αννα Διαμαντοπούλου, που έχει και την τελική ευθύνη.

Η Νομαρχιακή Αθήνας

Υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 περί μη κρατικών πανεπιστημίων τάχθηκε με χθεσινή της απόφαση η Περιφερειακή Επιτροπή Αθήνας. Το θέμα είχε ζητήσει να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία η Αριστερή Πρωτοβουλία του κ. Γ. Παναγιωτακόπουλου, η οποία ως γνωστόν έχει λάβει απόφαση κατά της τροποποίησης του συγκεκριμένου άρθρου του Συντάγματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή