Με ατζέντα μεταρρυθμίσεων στις εκλογές

Με ατζέντα μεταρρυθμίσεων στις εκλογές

4' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεταρρυθμίσεις της επόμενης τετραετίας πρέπει να αποτελέσουν την πολιτική ατζέντα με την οποία η κυβέρνηση του κ. Κώστα Καραμανλή θα βαδίσει στις επόμενες εκλογές. Αυτή είναι η εισήγηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, την οποία κατ’ αρχήν την ασπάζεται ο πρωθυπουργός και ακριβώς για τον λόγο αυτό τη συζητεί ήδη με τους άμεσους συνεργάτες του σε μια προσπάθεια να την καταστήσει πιο συγκεκριμένη, ώστε πάνω σε αυτή να οικοδομηθεί το νέο οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, μια και το προηγούμενο, που ως γνωστόν είχε συνταχθεί από τον κ. Γ. Σουφλιά, είτε εκπληρώθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του είτε έχει ξεπερασθεί πλέον από τις εξελίξεις της οικονομίας.

Η θέση του πρωθυπουργού στο σημείο αυτό είναι ότι το νέο πρόγραμμα της Ν.Δ., που θα είναι και σημαία νίκης στις επόμενες εκλογές, μια και η οικονομία παραμένει προνομιακός χώρος για το κυβερνών κόμμα, δεδομένου ότι το μεγάλο έργο της τρέχουσας θητείας, οι μεγάλες επιτυχίες αφορούν, αποκλειστικά σχεδόν, την οικονομία, πρέπει να είναι έργο, πρέπει δηλαδή να συνταχθεί από την Κυβερνητική Επιτροπή. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι πρωτίστως ένα πολιτικό κείμενο που θα εκφράζει τη βούληση αλλά και τη στράτευση του κυβερνητικού επιτελείου για την επίτευξη κοινών στόχων και έτσι θα εξαλειφθούν και διαφωνίες και διαστάσεις απόψεων, που στην τρέχουσα θητεία απεδείχθησαν τροχοπέδη για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της ΔΕΗ και της ΑΤΕ, όπου το προηγούμενο πρόγραμμα δεν επιτρέπει αποκρατικοποιήσεις πέραν του 50%, η ατολμία στις απελευθερώσεις των αγορών εργασίας και ενέργειας κ.λπ.

Σκληρός ανταγωνισμός

Οπως χαρακτηριστικά τόνιζε συνεργάτης του πρωθυπουργού, το παλαιό πρόγραμμα κατέγραφε με συνέπεια τις θέσεις της λαϊκής δεξιάς, που κατά βάση παραμένει κρατικίστικη. Στη σημερινή εποχή όμως που το παγκόσμιο περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο, πιο απαιτητικό, πιο ανταγωνιστικό απαιτούνται βαθιές και γενναίες μεταρρυθμίσεις που θα κρατήσουν την Ελλάδα στη ρότα της διεθνούς οικονομίας.

Ποιες θα είναι οι μεταρρυθμίσεις της επόμενης τετραετίας που θα βάλουν τη χώρα μας στη νέα εποχή;

-Πριν από όλα, η εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο ασφαλιστικό που είναι η μεγάλη απειλή ανατροπής της σταθερότητας της οικονομίας μας τα επόμενα χρόνια με δεδομένες τις δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις.

-Δεύτερον, η σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς εργασίας υπό την έννοια κυρίως να ανοίγουν τα λεγόμενα κλειστά επαγγέλματα. H προκλητική συμπεριφορά της συντεχνίας στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης αποδεικνύει ότι μεγάλες επενδύσεις εκσυγχρονισμού της υποδομής δεν πρόκειται να προχωρήσουν, ξένοι επιχειρηματίες δεν θα έλθουν να βάλουν κεφάλαια στην οικονομία μας, ενώ και οι Ελληνες επιχειρηματίες θα συνεχίσουν να μεταναστεύουν στα Βαλκάνια αν η αγορά εργασίας δεν απαλλαγεί από αγκυλώσεις που μειώνουν την παραγωγικότητα.

-Τρίτον, η εφαρμογή μιας κατώτατης εθνικής σύνταξης που θα καλύψει με την προσθήκη του ΕΚΑΣ όλους τους χαμηλοσυνταξιούχους.

-Τέταρτον, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που θα επιτρέψει περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ και θα φέρει στην Ελλάδα ογκώδεις επενδύσεις, κυρίως από ξένους

-Πέμπτον, η ανασυγκρότηση του κράτους προκειμένου ο κρατικός μηχανισμός από γραφειοκρατικό εμπόδιο να γίνει εργαλείο ανάπτυξης. Η επανίδρυση του κράτους που επαγγέλθηκε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία και δεν προχώρησε ούτε βήμα (με εξαίρεση τον Υπαλληλικό Κώδικα που κατέβασε προχθές στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πρ. Παυλόπουλος και ο οποίος όντως συνιστά μια σοβαρή μεταρρύθμιση με στόχο την αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση) πρέπει να ολοκληρωθεί στην επόμενη τετραετία.

-Εκτον, πρέπει να σταματήσει η υπερφορολόγηση των πολιτών από βάρη που επιβάλλονται υπέρ ορισμένων συντεχνιών ελεύθερων επαγγελματιών (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι κ.λπ.).

-Εβδομον, να απλουστευθεί περαιτέρω το φορολογικό σύστημα με αντικειμενικοποίηση των φόρων, ώστε να παύσει κάθε συναλλαγή και διαφθορά.

Συγκεκριμένες δεσμεύσεις

Στο νέο πρόγραμμα θα συμπεριληφθούν και άλλα προβλήματα, η λύση των οποίων θα επιδιωχθεί να γίνει στην επόμενη τετραετία, το κρίσιμο όμως πολιτικό στοιχείο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία θα βαδίσει στις νέες εκλογές με συγκεκριμένη δέσμευση απέναντι στον λαό για το έργο που θα επιτελέσει. Και από την άλλη πλευρά, οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι δίνουν την ψήφο τους στον Κώστα Καραμανλή για να κάνει αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των καιρών και βάζουν την Ελλάδα με σιγουριά και σταθερότητα στον δρόμο της ανάπτυξης.

Το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει ότι με την έγκαιρη δημοσιοποίηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της επόμενης τετραετίας επιτυγχάνεται πρώτον, η εδραίωση της αξιοπιστίας της Ν.Δ., η οποία θα προσέλθει στην κρίση του λαού με ένα πρόγραμμα καθαρών στόχων και όχι με γενικόλογες διακηρύξεις και υποσχέσεις. Η αξιοπιστία μάλιστα θα ενισχυθεί και εκ του γεγονότος ότι το παλαιό πρόγραμμα ήδη ετηρήθη στα βασικά του σημεία, αλλά επίσης και διότι το ΠΑΣΟΚ από τον φόβο του πολιτικού κόστους θα αποφύγει να δεσμευθεί σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις. Δεύτερον, ο διάλογος που θα αρχίσει με τους φορείς, αλλά και τις κοινωνικές οργανώσεις για τις μεταρρυθμίσεις της επόμενης τετραετίας, θα καταστήσει τους πολίτες ενεργούς συνομιλητές και θα προετοιμάσει συνθήκες συναίνεσης για την ήπια εφαρμογή των αλλαγών, όταν έρθει η ώρα τους.

Η κυβέρνηση έχει βέβαια να διανύσει ακόμη ένα μακρύ χρονικά δρόμο μέχρι τις επόμενες εκλογές. Για να είναι πειστική στους πολίτες πρέπει πρώτον, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις μέχρι σχεδόν την ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες. Μεταρρυθμίσεις μεγάλες, όπως αυτή της παιδείας, καταθέτοντας μέχρι το καλοκαίρι το αργότερο, το νομοσχέδιο της κ. Γιαννάκου στη Βουλή ή όπως το εθνικό χωροταξικό σχέδιο που ο κ. Σουφλιάς έχει υποσχεθεί ότι θα το έχει έτοιμο την άνοιξη του 2007. Και δεύτερον, αντί των μικροπαροχών που εισηγούνται ορισμένοι υπουργοί και περισσότεροι βουλευτές, να προταθεί στον λαό το πρόγραμμα της δεύτερης τετραετίας που θα δώσει την εικόνα μιας κυβέρνησης που δεν λαϊκίζει, αλλά δημιουργεί τις στέρεες βάσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή