Εισηγήσεις εν όψει της αναθεώρησης

Εισηγήσεις εν όψει της αναθεώρησης

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάλειψη από το Σύνταγμα του κρατικιστικού χαρακτήρα στα θέματα της οικονομίας, θα ζητήσει ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης. Χθες συναντήθηκε με τον γενικό εισηγητή της Νέας Δημοκρατίας για την αναθεώρηση κ. Π. Παναγιωτόπουλο και τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων κ. Γιάννη Μαρίνο, που σύντομα θα παρουσιάσει και αναλυτική έκθεση επί του θέματος.

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε στον κ. Παναγιωτόπουλο ότι θα ζητήσει να γίνουν τροποποιήσεις στα άρθρα 106 και 79.

Η πρότασή του για το άρθρο 106 θα αφορά στην απάλειψη του κρατικιστικού χαρακτήρα της οικονομικής πολιτικής, αλλά και στην παροχή ρητής εγγύησης για προστασία των ξένων επενδύσεων. Οσον αφορά το άρθρο 79 η πρόταση θα έχει διττό χαρακτήρα. Αφενός θα αφορά την εγγραφή στον προϋπολογισμό των ειδικών λογαριασμών και αφετέρου τη σύνταξη προϋπολογισμών τριετούς διάρκειας αντί της σημερινής διετούς.

Μετά τη συνάντηση ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου υπογράμμισε ότι η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας «είναι ο βασικός οδηγός της κυβερνητικής πολιτικής» στο θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης πάνω σε αυτό το ζήτημα, ωστόσο ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχουν και κάποια άρθρα που δεν περιλαμβάνονται σε αυτή και για τα οποία θα εισηγηθεί στα κυβερνητικά όργανα να περιληφθούν συμπληρωματικά. «Μιλώ για δύο άρθρα, το άρθρο 79 που αναφέρεται στη δημοσιονομική πολιτική και το άρθρο 106 που αναφέρεται στους στόχους της οικονομικής πολιτικής», πρόσθεσε διευκρινιστικά.

Αναφέρθηκε επίσης στο έργο της Επιτροπής Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας ότι: «Το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων της Επιτροπής αφορά την αναθεώρηση άρθρων, τα οποία περιλαμβάνονται και στην πρόταση της Ν. Δ. Σε κάποια από αυτά, βέβαια, το σκεπτικό είναι λίγο διαφορετικό».

Οι προτάσεις της Επιτροπής, όπως ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Π. Παναγιωτόπουλος, δεν δεσμεύουν τη Ν. Δ. αλλά αποτελούν μέρος του δημοσίου διαλόγου. «Η Νέα Δημοκρατία», συνέχισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «έχει τις δικές της προτάσεις οι οποίες και δεσμεύουν το κόμμα της Ν. Δ. Η αναθεώρηση», κατέληξε ο πρώην υπουργός, «είναι ένα μείζον θέμα για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, και μεγάλη πρόκληση για τον ελληνικό λαό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή