ΑΝΑΛΥΣΗ

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς αποτελεί πρόβλημα για την κυβέρνηση και μάλιστα σοβαρό πολιτικό πρόβλημα, η λύση του οποίου βέβαια εναπόκειται στον πρωθυπουργό, γιατί αυτός είναι που πρέπει πρωτίστως να ενδιαφέρεται για την ενότητα της κυβέρνησής του και να ανησυχεί ή όχι για τις δυσμενείς εντυπώσεις, που προκαλεί στην κοινή γνώμη η εικόνα μιας εξουσίας με εσωτερικές διαφωνίες και διχόνοιες. Και τις οποίες διαφωνίες, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, μεγεθύνει ο αντιπολιτευόμενος Τύπος με θορυβώδη δημοσιεύματα, ενώ τα κανάλια της διαπλοκής άδουν θριαμβικά!

Ο Θεσσαλός πολιτικός, ο οποίος μια περίοδο ως γνωστόν διεκδίκησε ανεπιτυχώς και την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, δεν έκρυψε από την πρώτη στιγμή που σχηματίσθηκε η νέα κυβέρνηση, την αντιπαλότητά του προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη. Ισως, γιατί θα ήθελε να είναι αυτός «τσάρος» της οικονομίας, όπως ήταν στην πρώτη κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιτελέσας όντως τότε σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο. Ο κ. Κ. Καραμανλής, όμως, άλλες επιλογές έκανε για το πρόσωπο που θα ηγείτο του οικονομικού τομέα και από τότε ο κ. Γ. Σουφλιάς, αντί να δεχθεί τα τετελεσμένα, επεδόθη σε έναν ιδιόμορφο ανταρτοπόλεμο, όπου χωρίς να διαφωνεί ανοιχτά με τον κ. Αλογοσκούφη και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, χωρίς να προτείνει εναλλακτικά μέτρα, άφηνε «μπηχτές», «υπονοούμενα» και άλλα διφορούμενα, που φυσικό ήταν να τα κάνει σημαία κατά της κυβέρνησης η αντιπολίτευση, ενώ η κοινή γνώμη απορεί και διερωτάται τι ακριβώς συμβαίνει.

Να θυμίσω εδώ την κρίσιμη υπόθεση της απογραφής, όπου ο κ. Σουφλιάς «έβγαλε απ’ έξω την ουρά του», την πρόσφατη φορολογική μεταρρύθμιση για τα φυσικά πρόσωπα, όπου δεν πήγε στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής για να δείξει τη διαφωνία του, ενώ και για την προηγούμενη, που αφορούσε τη μείωση της φορολογίας κερδών, είχε διαφορετική γνώμη. Χθες, ο κλεφτοπόλεμος κορυφώθηκε με την επίσκεψη του κ. Σουφλιά στου Μαξίμου, όπου υποτίθεται ότι γκρίνιαζε για την τροπολογία περί ΟΤΕ, που συζητήθηκε χθες το βράδυ στη Βουλή και όπου η κυβέρνηση συγκρούσθηκε κάθετα με την αντιπολίτευση. Με την τροπολογία αυτή ως γνωστόν επιτρέπεται στην κυβέρνηση να μειώσει τη συμμετοχή του κράτους στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ κάτω από το όριο της αναστέλλουσας μειοψηφίας του 33%, προκειμένου να δώσει ένα 20% σε στρατηγικό επενδυτή, που θα περάσει τον ΟΤΕ μέσα από τις συμπληγάδες του σκληρού διεθνούς ανταγωνισμού.

Διαφωνεί ο κ. Σουφλιάς με την πολιτική αυτή; Δεν το λέει σαφώς αλλά το υπονοεί, λέγοντας ότι όπως αναφέρει και το προεκλογικό πρόγραμμα της Ν. Δ. (το οποίο συνέταξε ο ίδιος και το οποίο προβάλλει σε κάθε περίπτωση σαν να ήταν οι πλάκες του Μωυσέως) πρέπει να υπάρχει όχι στρατηγικός επενδυτής, αλλά στρατηγική συμμαχία ανάμεσα στον επενδυτή και το κράτος έτσι ώστε το τελευταίο να μην χάσει τον έλεγχο του μάνατζμεντ και ερωτώμενος από δημοσιογράφους, γιατί τα λέει τώρα αυτά δηλώνει ότι μόλις τώρα πληροφορήθηκε το περιεχόμενο της τροπολογίας. Ομως, η Διυπουργική Επιτροπή (Αλογοσκούφης, Σιούφας, Λιάπης) σε ανακοίνωσή της στις 6/9/2006 έλεγε ότι ο ξένος επενδυτής θα αποκτήσει συμμετοχή στο μάνατζμεντ του ΟΤΕ, το ίδιο λοιπόν που λέει τώρα και ο κ. Σουφλιάς. Προς τι λοιπόν οι δηλώσεις, προς τι η παρατήρηση ότι «η τροπολογία θέλει διευκρινίσεις για να είναι σύμφωνη με το πρόγραμμα»; Ουσία δεν υπάρχει! Ολα γίνονται απλώς στο φραστικό επίπεδο για να καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι ο Λαρισαίος έχει διαφορετική γραμμή από τον Αλογοσκούφη. «Παίζει δηλαδή εν ου παικτοίς», για να τον παίξουν στη συνέχεια τα κανάλια και οι εφημερίδες της αντιπολίτευσης.

Κρίμα όμως γιατί έχει πολλά άλλα και σημαντικά για τον τόπο να κάνει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Η Αθήνα ξεχειλίζει και πάλι από σκουπίδια γιατί 32 μήνες δεν άνοιξε ούτε ένα ΧΥΤΑ, το Χωροταξικό, το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάπτυξη, το πάει από άνοιξη σε άνοιξη και τα μεγάλα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα προχωρούν με ρυθμό χελώνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή