Βαρύ πρόστιμο από την ΑΔΑΕ στη Vodafone

Βαρύ πρόστιμο από την ΑΔΑΕ στη Vodafone

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντεκα μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών και ενώ εκκρεμεί η ποινική διερεύνηση της υπόθεσης, φτάνει η ώρα της απόδοσης των πρώτων ευθυνών στη Vodafone. Αύριο η Ολομέλεια της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) πρόκειται να συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει για το ύψος του διοικητικού προστίμου, που θα επιβάλει. Ηδη έχει διαμορφωθεί βαρύ «κατηγορητήριο» εις βάρος της εταιρείας, στην οποία καταλογίζονται οκτώ «παραπτώματα» ή παραβιάσεις νόμων με δεσπόζουσα την παραβίαση του άρθρου 19 του Συντάγματος, για την προστασία του απορρήτου, αλλά και των όρων αδειοδότησης της Vodafone.

Από τις διαβουλεύσεις της ΑΔΑΕ, αλλά και από την εισήγηση που έχει διαμορφωθεί και τηρείται μυστική, με βεβαιότητα προκύπτει ότι στη Vodafone θα καταλογισθεί πρόστιμο – μαμούθ, το συνολικό ύψος, του οποίου θα ξεπερνάει τα 170 εκατ. ευρώ. Η κρίσιμη απόφαση της ΑΔΑΕ, που θα ληφθεί αφού προηγηθεί ενδελεχής ανάλυση και νομική τεκμηρίωση, θα σηματοδοτήσει τη στάση της αρχής έναντι και άλλων επίδοξων «υποκλοπέων». Στην περίπτωση κατά την οποία διατυπωθούν ερωτήματα από μέλη της ΑΔΑΕ ή εγερθούν επιφυλάξεις, τότε η απόφαση θα μετατεθεί, καθώς είναι εύλογο να επιζητείται η ευρύτερη δυνατή πλειοψηφία, έτσι ώστε να μην πληγεί το σκεπτικό σε μεταγενέστερο στάδιο από την εταιρεία η οποία θα προσφύγει στο ΣτΕ.

Η υπόθεση της επιβολής διοικητικών κυρώσεων είναι άκρως σημαντική και για την ποινική συνέχεια, αλλά και για τη στάση των άλλων δύο αρμόδιων αρχών που θα πάρουν τη σκυτάλη, δηλαδή της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.

Το βαρύ πρόστιμο, που θα ξεπερνάει τα 170 εκατ. ευρώ, ασφαλώς δεν θα επιβληθεί εκδικητικά στη Vodafone ούτε αυθαίρετα, γιατί το ζητούμενο δεν είναι η εταιρεία να εξοντωθεί οικονομικά, αλλά να καταδειχθούν οι ευθύνες της στην υπόθεση των υποκλοπών, για την οποία ερευνάται ακόμα και το ενδεχόμενο της κατασκοπείας σε βάρος στελεχών της κυβέρνησης, σημαινόντων πολιτικών προσώπων και «επιλεγμένων» πολιτών.

Πρέπει να επισημανθεί ότι η ΑΔΑΕ έχει τη δυνατότητα επιβολής προστίμου μέχρι 1,5 εκατ. ευρώ ανά παράβαση που διαπιστώνει, όμως το επαπειλούμενο πρόστιμο σε βάρος της Vodafone θα εκτιναχθεί, καθώς η κατηγορία για παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών μέσω της εισαγωγής παράνομου λογισμικού από το δίκτυό της θα υπολογισθεί για καθένα από τα 106 παρακολουθούμενα πρόσωπα. Από έναν τέτοιο καταλογισμό το πρόστιμο αρχίζει να διαμορφώνεται από τα 159 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη βασικότερη κατηγορία, που η ΑΔΑΕ με το πόρισμά της αποδίδει στη Vodafone, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι κυρώσεις είναι ίδιες και στην περίπτωση της εμπλοκής υπαλλήλου της στο κύκλωμα των υποκλοπών και στην περίπτωση της αμέλειάς της να διασφαλίσει το απόρρητο των συνδρομητών της. Η δεύτερη σοβαρή κατηγορία που αποδίδεται στη Vodafone σχετίζεται με τη δυσχέρεια του έργου της ΑΔΑΕ μέσω της απόκρυψης στοιχείων, της καταστροφής άλλων, της παρελκυστικής και επιλεκτικής παράθεσης στιγμιοτύπων κ.ά.

Στην περίπτωση αυτή η κείμενη νομοθεσία προβλέπει ότι γι’ αυτήν την παράβαση η ΑΔΑΕ μπορεί να επιβάλει πρόστιμο που κατ’ ανώτατο όριο θα φθάνει στο 1% του κύκλου εργασιών της εταιρείας. Ο κύκλος εργασιών της Vodafone (όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα στοιχεία στις 22/5/2006) ξεπέρασε πέρσι τα 1,8 δισ. ευρώ. Ως προς τις άλλες έξι κατηγορίες, που ενδέχεται και να συμπτυχθούν, για κάθε μία το ανώτατο πρόστιμο είναι 1,5 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή