Ενταση στην κυβέρνηση από τη διαφωνία Σουφλιά

Ενταση στην κυβέρνηση από τη διαφωνία Σουφλιά

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ενδοκυβερνητική εστία έντασης ενέσκηψε στη σκιά της σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, η οποία θεωρείται από τις πλέον σοβαρές των τελευταίων ετών. Πρωταγωνιστής και σε αυτή τη διένεξη είναι o κ. Γ. Σουφλιάς, ο οποίος άσκησε χθες δημόσια κριτική στους χειρισμούς του συναδέλφου του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη, που με τη σειρά του αντεπιτέθηκε στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, κατηγορώντας τον μέσω κύκλων για «παραβίαση ανοικτών θυρών».

Σημειώνεται ότι η κριτική στάση που τηρεί ο κ. Σουφλιάς έναντι επιλογών της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει από τις παραμονές των εκλογών του 2004, όταν ο πρώην υπουργός είχε διαφοροποιηθεί από την επίσημη θέση της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό, προκαλώντας έντονους εσωκομματικούς τριγμούς.

Κατά την πάγια τακτική του, το επιτελείο του πρωθυπουργού Κων. Καραμανλή απέφυγε χθες οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με τη νέα ενδοκυβερνητική διένεξη. Συνεργάτες του πρωθυπουργού, ωστόσο, τόνιζαν ότι η πρόταση του κ. Σουφλιά για συμπερίληψη πρόσθετων διευκρινίσεων στην τροπολογία, που αναμένεται να ψηφιστεί αύριο στη Βουλή, θα προκαλούσε δυσκολίες στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Επισήμως, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Θ. Ρουσόπουλος, αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση διαπιστώνει διαφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ και υπογράμμισε ότι

από το 38% των μετοχών, που διαθέτει τώρα το ελληνικό Δημόσιο, μετά τις αλλαγές, η συμμαχία του Δημοσίου και του ιδιώτη επενδυτή θα έχει το 34% των μετοχών του Οργανισμού και θα ασκεί και το μάνατζμεντ.

Ο κ. Σουφλιάς συναντήθηκε χθες κατ’ ιδίαν με τον πρωθυπουργό, πριν από τη συνεδρίαση της κυβερνητικής Επιτροπής, ενώ μετά τη συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε νέα ολιγόλεπτη συνάντηση, παρουσία αυτή τη φορά και του κ. Αλογοσκούφη. Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τους δύο υπουργούς ευελιξία χειρισμών, προκειμένου να απορροφηθούν οι όποιοι ενδοκυβερνητικοί κραδασμοί.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Σουφλιάς κατέστησε σαφή τη διαφωνία του με τους κυβερνητικούς χειρισμούς, υπογραμμίζοντας ότι «το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι απολύτως ακριβές και συγκεκριμένο για τον ΟΤΕ και ως προς την αποκρατικοποίηση των φυσικών μονοπωλίων, αλλά και των μη φυσικών μονοπωλίων».

«Στο πρόγραμμα αναφέρεται ότι μπορεί να γίνει στρατηγική συμμαχία του κράτους και, φυσικά, με το κατάλληλο μάνατζμεντ, υπό την έννοια ότι το κράτος δεν θα χάσει τον έλεγχο του μάνατζμεντ», είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και πρόσθεσε ότι η τροπολογία -για την οποία, όπως είπε, ενημερώθηκε χθες- χρειάζεται διευκρινίσεις και εξηγήσεις, ώστε να είναι σύμφωνη με το πρόγραμμα της Ν.Δ.

Η παρέμβαση του κ. Σουφλιά προκάλεσε την άμεση αντίδραση του υπουργού Οικονομίας, ο οποίος εκτίμησε ότι η τροπολογία είναι σύμφωνη με το πρόγραμμα της Ν.Δ. και ως εκ τούτου δεν υπάρχει πρόβλημα. O κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι οι ανακοινώσεις που έγιναν στις 6 Σεπτεμβρίου από τη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και οι αποφάσεις στις 9 Σεπτεμβρίου από τη Διυπουργική Επιτροπή για τις ΔΕΚΟ σχετικά με την αλλαγή κανονισμού του προσωπικού είναι ξεκάθαρες. Η τελευταία παρατήρηση συνιστά έμμεση απάντηση προς τον κ. Σουφλιά, ο οποίος δήλωσε άγνοια για την κυβερνητική πρωτοβουλία. Υπέρ της μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση τάχθηκε, τέλος, η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή