Κυνηγετικά όπλα και εγκληματικότητα

Κυνηγετικά όπλα και εγκληματικότητα

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρόβλημα της κατοχής κυνηγετικών όπλων και ο συσχετισμός του με την αύξηση της εγκληματικότητας αναδεικνύεται με τον πλέον παραστατικό τρόπο από το Βαρόμετρο της VPRC, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή και την πρόσφατη μαζική δολοφονία των 5 κυνηγών στο Αγρίνιο. Οπως προκύπτει από την έρευνα, τον συσχετισμό αυτό κάνει ένας στους δύο Ελληνες.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα εάν ο κάτοχος κυνηγετικού όπλου μπορεί να οδηγηθεί ευκολότερα στο έγκλημα, το 48% απάντησε ότι συμφωνεί, ενώ αντίθετη γνώμη διατύπωσε το 43%. (πίν. 4)

Οι κατέχοντες

Οπως είναι αναμενόμενο, στη συντριπτική τους πλειονότητα, σε ποσοστό δηλαδή που ανέρχεται σε 70%, οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες κυνηγετικών όπλων αρνούνται ότι η κατοχή σχετίζεται με την αύξηση της εγκληματικότητας. Αντίθετα, το 59% όσων θεωρούν ότι η κατοχή όπλων μπορεί να οδηγήσει ευκολότερα στο έγκλημα, δεν διαθέτει κυνηγετικά όπλα.

Επιπλέον, το 59% όσων συμμετείχαν στην έρευνα χαρακτηρίζει μεγάλο (πολύ/αρκετά) τον αριθμό των κυνηγετικών όπλων που υπάρχουν στη χώρα, έναντι μόλις 11% που θεωρεί ότι ο αριθμός των κατόχων δεν είναι μεγάλος (όχι και τόσο/καθόλου). (πίν. 1)

Ωστόσο, στο ερώτημα «εάν έχετε εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας κυνηγετικό όπλο» (π. χ. μονόκαννο, δίκαννο, καραμπίνα, φλόμπερ ή αεροβόλο), μόλις το 23% απάντησε θετικά έναντι 77% των ερωτηθέντων που απάντησε αρνητικά (πίν. 2).

Ανάγοντας μάλιστα το ποσοστό όσων έδωσαν θετική απάντηση επί του συνόλου των νοικοκυριών της χώρας, όπως αυτά καταγράφηκαν στην τελευταία Εθνική Απογραφή της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, το 2001, το βαρόμετρο της VPRC εκτιμά σε 860.000 τον αριθμό των ελληνικών νοικοκυριών που κατέχουν κυνηγετικό όπλο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή