«Γερμανία και Γαλλία δεν θέλουν την Αγκυρα στην Ευρώπη»

«Γερμανία και Γαλλία δεν θέλουν την Αγκυρα στην Ευρώπη»

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ισορροπημένη» χαρακτήρισε ο γνωστός Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ε. Ε. για την Τουρκία, όντας πεπεισμένος πλέον ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να διαρρήξει τις σχέσεις της με την Αγκυρα. «Με αυτήν την απόφαση, η Ευρώπη διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν είναι στις προθέσεις της, ούτε βεβαίως αποτελεί τμήμα της πολιτικής της η απεμπόληση της Τουρκίας. Οι Τούρκοι, επομένως, θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι», είπε ο Τούρκος δημοσιογράφος, μιλώντας στην «Κ» στο περιθώριο του Διεθνούς Επιστημονικού Συμποσίου του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών με θέμα «Ε. Ε. και Τουρκία, στόχοι, προβλήματα, προοπτικές». Το Συμπόσιο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ερωτηθείς για την αντίδραση του πρωθυπουργού Ερντογάν, ο κ. Μπιράντ την χαρακτήρισε πολύ φυσιολογική: «Σίγουρα, δεν θα μπορούσε να πει «σας ευχαριστώ κυρία Ε. Ε». Το αντιλαμβάνεστε φαντάζομαι». Τον ρωτήσαμε κατά πόσον το νέο, υπό διαμόρφωση, πλαίσιο των σχέσεων Ε. Ε. – Τουρκίας – Κύπρου θα οδηγήσει σε επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Μπιράντ ήταν κατηγορηματικός, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι ο Κύπριος πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος είναι εναντίον οποιασδήποτε λύσης του Κυπριακού. «Πιστεύει ότι έχει επιτύχει μια καλή διαπραγματεύση, εντάσσοντας το ελληνικό τμήμα της Κύπρου στην Ε. Ε. και δεν ενδιαφέρεται για καμιά άλλη λύση που θα εμπεριέχει στοιχεία αμοιβαιότητας. Αν επομένως δεν αλλάξει τακτική, λύση στο Κυπριακό δεν θα υπάρξει.

Πιστεύει επίσης ότι μακροπρόθεσμα η Τουρκία θα υποχωρήσει και η όλη διαδικασία θα καταρρεύσει», ανέφερε.

Τουρκική πρόταση

Οσον αφορά την προ εβδομάδος προφορικώς διατυπωθείσα τουρκική πρόταση προς τη φινλανδική προεδρία για το άνοιγμα ενός λιμανιού κι ενός αεροδρομίου στα τουρκικά πλοία και αεροσκάφη, ο κ. Μπιράντ την ενέταξε στους συνήθεις τακτικούς ελιγμούς. Ο Τούρκος δημοσιογράφος έδειξε μεταξύ άλλων και τη Γερμανία, η οποία είπε ότι βλέπει τη βόρεια Κύπρο σαν την ανατολική Γερμανία. «Θα έλθει η ημέρα που θα πέσει το Τείχος… Ποιος ξέρει μπορεί να έχουν και δίκιο».

Με αφορμή την αναφορά του στο Βερολίνο, ο Αλί Μπιράντ άδραξε την ευκαιρία να μιλήσει για τη δυσαρέσκεια της τουρκικής κοινής γνώμης απέναντι στη Γαλλία και στη Γερμανία. «Οι προθέσεις τους μόνο σαφείς δεν είναι. Η Κύπρος αποτελεί το πρόσχημα για να παραπέμψουν το θέμα της Τουρκίας στις ελληνικές καλένδες. Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν φέρουν την παραμικρή ευθύνη για την καθυστέρηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η ευθύνη πίπτει στους ώμους Γερμανίας και Γαλλίας. Η μεν Γαλλία οδεύει προς τις προεδρικές εκλογές του 2007 κι έχει κάθε λόγο να μην επιθυμεί την Τουρκία στα πόδια της, ενώ στη Γερμανία η Ανγκέλα Μέρκελ αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα. Πιστεύω όμως ότι η στάση του συγκεκριμένου άξονα θα αλλάξει. Θα πάψει να είναι τόσο σκληρός. Αλλωστε, η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη για να την παρακάμψουν».

Τον ρωτήσαμε αν υπάχει πιθανότητα να γίνει πραξικόπημα στην Τουρκία. Το απέκλεισε κατηγορηματικά. «Ούτε οι στρατιωτικοί ούτε η κοινή γνώμη», είπε, «έχουν την παραμικρή διάθεση να εμπλακούν σε τέτοιες υποθέσεις, που θα ποδηγετούσαν την πορεία της χώρας προς το μέλλον. Θα πρέπει να ομολογήσουμε ότι ο τουρκικός στρατός έχει ειδικό βάρος στη χάραξη της πολιτικής, αλλά όχι με την «ορμή» του παρελθόντος. Ωστόσο, το τρίπτυχο «πολιτικό Ισλάμ, εκκοσμίκευση, κουρδική τρομοκρατία» παραμένει ευαίσθητο σημείο αναφοράς. Οι στρατιωτικοί, όμως, εκφράζουν δημοσίως τις απόψεις τους, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη θέση της τουρκικής κοινής γνώμης, που τους θέλει εγγυητές και υπεύθυνους της πολιτικής ασφάλειας της χώρας».

Ανατροπή συσχετισμών

Ο κ. Μπιράντ εξέφρασε αν και η τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου Σεζέρ υπέρ της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, την περασμένη Τετάρτη, και υπέρ της μείωσης του ποσοστού εισόδου των κομμάτων στην εθνοσυνέλευση, με στόχο τον περιορισμό της δύναμης του κόμματος του κ. Ερντογάν, ενδεχομένως να ανατρέψει τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς.

Σε ερώτηση της «Κ» ποιο είναι σήμερα το πολιτικό όραμα της Τουρκίας, ο κ. Μπιράντ απάντησε ότι κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την είσοδο της Τουρκίας στην Ευρώπη, εκτός αν η ίδια η Τουρκία σταματήσει τον εαυτό της. «Αν ήμουν Ελληνας, πάντως, δεν θα αισθανόμουν και τόσο ασφαλής έχοντας την Τουρκία εκτός Ε. Ε.», επεσήμανε ο δημοσιογράφος, τονίζοντας όμως ότι η χώρα του συνεχίζει να ανοίγεται στη Μέση Ανατολή. «Ας μην ξεχνούν οι Ευρωπαίοι ότι η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που διατηρεί τόσο καλές σχέσεις με το Ιράν και ότι παραμένει η μοναδική πύλη των Ιρανών προς τη Δύση», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή