Κυρώσεις και στην Ericsson από την ΑΔΑΕ

Κυρώσεις και στην Ericsson από την ΑΔΑΕ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά τον καταλογισμό του υψηλού προστίμου ύψους 76 εκατομμυρίων ευρώ στη Vodafone για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, αιτιολόγησε την απόφασή της για την επιβολή του βαρύτερου προστίμου όλων των εποχών, ύψους 76 εκατ. ευρώ, ενώ επισήμανε πως θα ακολουθήσουν διοικητικές κυρώσεις σε βάρος και της Εricsson.

Χθες ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κ. Ανδρέας Λαμπρινόπουλος, παρουσία και των περισσοτέρων μελών της Αρχής, υποστήριξε ότι η απόφαση κατά της Vodafone ήταν επίπονη και τη διακρίνει το μέτρο. «Γι’ αυτό», είπε, «δεν επιβλήθηκε το μέγιστο πρόστιμο, καθώς στο σκεπτικό των βασικών κατηγοριών δεν αποδίδεται στην εταιρεία δόλος. Ωστόσο η εταιρεία έχει την απόλυτη αρμοδιότητα του ελέγχου των εγκαταστάσεών της, του λογισμικού της, του προσωπικού της και των συνεργατών της».

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ προανήγγειλλε ότι μετά τις γιορτές θα κληθεί σε ακρόαση και η Ericsson (τεχνολογική συνεργάτιδα της Vodafone παγκοσμίως), καθώς από την διερεύνηση της υπόθεσης των υποκλοπών έχουν προκύψει ενδείξεις για παραβίαση του απορρήτου εκ μέρους και της βασικής προμηθεύτριας λογισμικού επί του οποίου «κούμπωσε» το παρείσακτο λογισμικό των υποκλοπών. Η ΑΔΑΕ επισήμανε ότι έχει εξουσιοδότηση από το νόμο για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Ericsson, αλλά και κάθε κατασκευαστή τηλεπικοινωνιακού υλικού ή software, και όχι για την πραγματοποίηση προληπτικών ελέγχων. Για το λόγο αυτό από το 2003 έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει την τροποποίηση του ιδρυτικού της νόμου 3115/2003.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ εξέπεμψε σήμα κινδύνου σημειώνοντας ότι «Φοβόμαστε πως είναι θέμα χρόνου μία ακόμη κακόβουλη απόπειρα υποκλοπών που μπορεί να ενέχει και κινδύνους εθνικής ασφάλειας, αν δεν προωθηθεί τάχιστα πολιτική ασφάλειας των δικτύων και πληροφοριών». Μάλιστα ως παράδειγμα ανέφερε μία πιθανή εισβολή στα συστήματα υπολογιστών της ΔΕΗ, που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και πανελλαδικό μπλακ άουτ. Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες, που θέλουν την Vodafone να προχωρεί σε μηνύσεις των μελών της ΑΔΑΕ για την απόφαση που αυτή έλαβε εις βάρος της, από μέλη της Αρχής δηλώθηκε ότι η εταιρεία έχει δικαίωμα να εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα και ότι τα μέλη της Αρχής δεν λειτουργούν υπό καθεστώς απειλών.

Σημειώνεται ότι η Vodafone χαρακτήρισε παράνομες, άδικες και αναιτιολόγητες τις κυρώσεις και ανακοίνωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή