Ανοίγει ξανά μέτωπο στην Παιδεία

Ανοίγει ξανά μέτωπο στην Παιδεία

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα προεόρτια των αντιδράσεων στην εκπαιδευτική κοινότητα για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος αρχίζουν αυτήν την εβδομάδα και η κορύφωσή τους προγραμματίζεται για την περίοδο από 10 έως 17 Ιανουαρίου, όταν θα γίνει η σχετική συζήτηση στη Βουλή. Οι κινητοποιήσεις, που έχουν τη στήριξη της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, αναμένεται να αναπτυχθούν τόσο στη δευτεροβάθμια όσο και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με καταλήψεις γυμνασίων, λυκείων και πανεπιστημιακών σχολών, συλλαλητήρια καθώς και απεργίες εκπαιδευτικών. Ειδικότερα, το πρόγραμμα των αντιδράσεων προς το παρόν διαμορφώνεται ως ακολούθως:

– Σήμερα φοιτητικοί σύλλογοι προσκείμενοι στο ΚΚΕ θα περικυκλώσουν την Βουλή (6.30 μ.μ.).

– Αύριο έχει προγραμματισθεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο (από τα Προπύλαια στις 12 μ.μ.) στο οποίο έχουν δηλώσει συμμετοχή φοιτητικοί σύλλογοι και η ΟΛΜΕ, η οποία κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας. Συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

– Την Πέμπτη η ΠΟΣΔΕΠ θα κάνει 24ωρη απεργία και παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή την ώρα ψήφισης του προϋπολογισμού.

– Την Παρασκευή μαθητικοί σύλλογοι, που φέρονται προσκείμενοι στο ΚΚΕ, έχουν προγραμματίσει πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου.

– Η ΠΟΣΔΕΠ αποφάσισε χθες να προτείνει προς τους συλλόγους διδασκόντων να απόσχουν από τα καθήκοντά τους στις 10 Ιανουαρίου και να συμμετάσχουν σε νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την ίδια ημέρα. Επίσης κάλεσε τις Συγκλήτους να αναλάβουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των φοιτητών.

– Από τις 8 Ιανουαρίου, 33 φοιτητικοί σύλλογοι απ’ όλη τη χώρα προειδοποιούν με καταλήψεις και συλλαλητήρια. Οι σύλλογοι πρόσκεινται στο ΚΚΕ, όμως αναμένεται να μπουν στον χορό των αντιδράσεων και οι φοιτητικές παρατάξεις που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά και μερίδα της ΠΑΣΠ. Αποτέλεσμα είναι να θεωρείται εξαιρετικά αμφίβολο εάν θα πραγματοποιηθούν μαθήματα, και όχι μόνο το διάστημα από 10 έως 17 Ιανουαρίου, αλλά και μετά τη λήξη της συζήτησης στη Βουλή.

Κατά της αναθεώρησης έχουν ταχθεί με αποφάσεις τους οι Σύγκλητοι του ΕΜΠ, του Παντείου Πανεπιστημίου, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ταυτόχρονα, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Πατρών αποφάσισε αναστολή της λειτουργίας του ιδρύματος από τις 10 έως και τις 17 Ιανουαρίου. Η ΟΛΜΕ έχει εξουσιοδοτηθεί από τους καθηγητές να κηρύξει 24ωρη ή 48ωρη απεργία τις ημέρες συζήτησης της αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος. Στην ίδια κατεύθυνση προσανατολίζεται και η Διδασκαλική Ομοσπονδία, η οποία συνεδριάζει σήμερα για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις της.

Επίσης, σύμφωνα με τα μέλη του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, το οποίο ηγήθηκε των τελευταίων μαθητικών καταλήψεων σε σχολεία της Αττικής, δίνοντας τον τόνο και για τους συμμαθητές τους σε όλη την Ελλάδα, από τις 8 Ιανουαρίου θα γίνουν συνελεύσεις σε σχολεία, ώστε οι μαθητές να αντιδράσουν στην προοπτική των μη κρατικών πανεπιστημίων. Ετσι, δεν αποκλείεται νέος κύκλος καταλήψεων σε γυμνάσια και λύκεια.

Ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις

Γενικευμένη είναι η αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας κατά των μη κρατικών ΑΕΙ. Ομως, πολλές είναι οι φωνές εντός των πανεπιστημίων που δεν θεωρούν το θέμα ύψιστης σημασίας, αλλά ρίχνουν το βάρος στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων στη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων. Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Θάνος Βερέμης έχει επανειλημμένως τονίσει μέσω της «Κ» ότι η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος αποπροσανατολίζει από τις μεταρρυθμίσεις, που πρέπει να προωθηθούν. Και ο πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Βλάχος ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Κ» ότι για τη βελτίωση της ελληνικής εκπαίδευσης, πρέπει να δοθεί βάρος στο δημοτικό και το γυμνάσιο, ενώ για την προοπτική των μη κρατικών πανεπιστημίων ανέφερε ότι «έχει λάβει μεγαλύτερη σημασία από ό,τι της αξίζει». Στο ίδιο πλαίσιο είναι και οι προτάσεις των ομάδων πανεπιστημιακών που μέσω διακηρύξεων και ψηφισμάτων ζητούν αλλαγές στη λειτουργία των πανεπιστημίων. Ενδεικτικά, 271 πανεπιστημιακοί πρόσφατα δημοσιοποίησαν σχετικό ψήφισμα «για μία ρεαλιστική μεταρρυθμιστική στρατηγική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή