Πόλεμος δηλώσεων στην υπόθεση SIEMENS

Πόλεμος δηλώσεων στην υπόθεση SIEMENS

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Θα χρειαστούν εβδομάδες, ίσως και μήνες, έως ότου να αποκτήσουμε αντίληψη των πραγματικών γεγονότων και καταστάσεων. Για την ώρα μάς είναι αδύνατον να ξεχωρίσουμε ποιος είναι ο θύτης και ποιος το θύμα στη συγκεκριμένη υπόθεση». Η πρόβλεψη προέρχεται από τον Τζ. Χέρσμαν της οργάνωσης Transparency International, που μετέχει στις έρευνες για τη διαλεύκανση των περιβόητων «μαύρων ταμείων» της Siemens. Μόλις προ δεκαημέρου η οργάνωση είχε ανακοινώσει ότι αποσπάται από τις έρευνες, αλλά τώρα μετέβαλε γνώμη και πιθανότατα ο κ. Χέρσμαν να έχει δίκιο, καθώς η υπόθεση διαρκώς περιπλέκεται. Κορυφαίοι και υψηλόβαθμοι κατακλύζουν τον γερμανικό Τύπο με συνεντεύξεις και πληροφορίες, πρώην διευθυντές έχουν γίνει λαλίστατοι.

Τελευταία εξέλιξη υπήρξε η χθεσινή «ισοζυγισμένη» παρέμβαση του ομοσπονδιακού υπουργού Οικονομίας, του Βαυαρού Μίχαελ Γκλος, υπέρ του Χάινριχ φον Πίρερ, πρώην γενικού διευθυντή της Siemens (1993 – 2005), νυν προέδρου του ελεγκτικού συμβουλίου της εταιρείας. Μιλώντας στην κυριακάτικη Welt απέκλεισε την παραίτησή του, διότι «δεν προσάπτει τίποτε στον εαυτό του». Ο κ. Γκλος με συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine είπε ότι εμπιστεύεται απολύτως τη διοίκηση της Siemens, διευκρινίζοντας όμως ότι «στην υπόθεση αυτή το δυσάρεστο είναι ότι πολλά από τα ελεγκτικά όργανα δεν επιτέλεσαν το έργο τους ή παραιτήθηκαν».

Η διευκρίνιση συμπίπτει με τα όσα, σύμφωνα με τη Sueddeutsche Zeitung, αποκάλυψε κατά τις ανακρίσεις ο Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, πρώην ανώτατο στέλεχος της Telekommunikation Com. Αυτός ισχυρίζεται ότι η KPGM, εταιρεία ελεγκτών της Siemens απέκρυψε σκοπίμως ύποπτους λογαριασμούς, τους οποίους είχε εντοπίσει το 2004 υπάλληλός της. Ο κ. Κουτσενρόιτερ εμπλέκει τον επίσης πρώην διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών της εταιρείας, κ. Νοϊμπίργκερ, που παραιτήθηκε ξαφνικά το 2006. Είχε ενημερωθεί για τους περίεργους λογαριασμούς και είπε ότι θα μιλήσει στους επικεφαλής της KPGM. Αλλά όπως έχει καταθέσει ο επίσης πρώην διευθυντής και λαλίστατος Ράινχαρντ Σ. (Σίκετσακ), τα στοιχεία αφαιρέθηκαν από την έκθεση με εντολή υψηλά ιστάμενων. Μετά τον άλλο πρώην διευθυντή Τόμας Γκάσβιντ, που κρατείται, ήρθε η σειρά του Νοϊμπίργκερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή