Εκτακτο συνέδριο ΚΕΔΚΕ για εκλέκτορες στους OTA

Εκτακτο συνέδριο ΚΕΔΚΕ για εκλέκτορες στους OTA

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με οριακή πλειοψηφία (16-15) και σε έντονο κλίμα αντιπαράθεσης μεταξύ «γαλάζιων» και «πράσινων» δημάρχων, αποφασίστηκε χθες η σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου για την προσεχή Πέμπτη, προκειμένου να αποφανθεί πλέον η Ολομέλεια των αιρετών για το Προεδρικό Διάταγμα του υπουργού Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλου, που αφορά στην ανάδειξη των εκλεκτόρων για τα συλλογικά όργανα των ΟΤΑ. Στον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ κ. Π. Κουκουλόπουλο, που σήκωσε τους αντιπολιτευτικούς τόνους, αντιτάχθηκε σε εξίσου υψηλούς τόνους, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασ. Παπαγεωργόπουλος, που φέρεται ως υποψήφιος για την προεδρία της Ενωσης. «Σε μία σύγχρονη Δημοκρατία, ο χρόνος που γίνονται αλλαγές των εκλογικών συστημάτων είναι δεδομένος και όχι στις παραμονές των εκλογών, με γνωστούς συσχετισμούς και σε κλειστά εκλεκτορικά σώματα, όπως είναι η ΚΕΔΚΕ», είπε ο κ. Κουκουλόπουλος.

Τον τελευταίο κατήγγειλε για αντιδημοκρατική συμπεριφορά ο κ. Παπαγεωργόπουλος, υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Κουκουλόπουλος διέκοψε αιφνιδίως τις εργασίες της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. πριν δοθεί καν η δυνατότητα στην αντιπολίτευση να εκθέσει τις απόψεις της». Για έλλειψη δημοκρατικών διαδικασιών στο Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ έκανε λόγο και ο δήμαρχος Χανίων κ. Κυρ. Βιρβιδάκης, λέγοντας ότι «ο πρόεδρος της Ενωσης δεν επέτρεψε στα μέλη να μιλήσουν επί του μοναδικού θέματος της ημερήσιας διάταξης, αλλά αντίθετα προχώρησε με συνοπτικές διαδικασίες σε ψηφοφορία και απόφαση». Ο κ. Βιρβιδάκης στην ανακοίνωσή του, μάλιστα, αναφέρει ότι υπήρξε προσπάθεια μονομερούς πληροφόρησης των μελών του Δ.Σ., καθώς στους φακέλους που δόθηκαν σκοπίμως παρελήφθησαν κρίσιμα σημειώματα.

Αργά το απόγευμα ο κ. Κουκουλόπουλος, σχολιάζοντας την καταγγελία του δημάρχου Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι «αποτελεί -επιεικώς- ανακρίβεια ο ισχυρισμός του, όταν κατά τη διαδικασία των τοποθετήσεων όλων των παρατάξεων ο ίδιος ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ως εισηγητής της παράταξής του, κατέθεσε επί μακρόν τις απόψεις του».

Με εξαίρεση τους εκπροσώπους του ΚΚΕ, που ζήτησαν την άμεση εφαρμογή της απλής αναλογικής, τα μέλη του Δ.Σ. τάχθηκαν υπέρ ή κατά του Π.Δ. Οι προερχόμενοι από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι «δεν είναι λογικό το 42% να αποτελεί ισχυρό ποσοστό δημοκρατικής νομιμοποίησης για την εκλογή δημάρχων και να μη θεωρείται αρκετό για την ανάδειξη των μελών των συλλογικών οργάνων της αυτοδιοίκησης», για να συμπληρώσουν ότι «με το νέο Π.Δ. αυξάνονται κατά πολύ οι εκλέκτορες για τις ΤΕΔΚ και την ΚΕΔΚΕ, αγγίζοντας ποσοστά που φτάνουν το 75%».

Οι δήμαρχοι που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία, αντικρούοντας τις κατηγορίες για κρατικές παρεμβάσεις στην αυτοτέλεια της αυτοδιοίκησης, διετύπωσαν το ερώτημα «πώς είναι δυνατόν να θεωρείται αντιδημοκρατική η ρύθμιση που διευρύνει την εκλογική βάση και επιτρέπει σε περισσότερους εκλέκτορες να αποφανθούν για την εκπροσώπηση στα συλλογικά όργανα των ΟΤΑ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή