Ελληνική πρωτοβουλία στα Ηνωμένα Εθνη

Ελληνική πρωτοβουλία στα Ηνωμένα Εθνη

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H παροχή της μεγαλύτερης δυνατής προστασίας στους δημοσιογράφους οι οποίοι βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες ανά τον πλανήτη, αποτελεί το στόχο μιας ελληνικής πρωτοβουλίας που με τη στήριξη της Γαλλίας προωθείται στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Το υπουργείο Εξωτερικών ξέρει πολύ καλά ότι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, αλλά και η ενημέρωσή της υπάρχουν διότι κάποιοι δημοσιογράφοι μεταδίδουν τις ειδήσεις. Οι Ελληνες ευαισθητοποιήθηκαν για το τσουνάμι, γιατί είδαν το κύμα να καταπίνει ολόκληρες πόλεις και χωριά. Οι Ελληνες ευαισθητοποιήθηκαν για το Νταρφούρ, διότι είδαν τι συμβαίνει στην περιοχή. Και κατά τον ίδιο τρόπο σε ολόκληρο τον κόσμο», είπε μεταξύ άλλων η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε η συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Παρόντες στη συνέντευξη ο πρέσβης της Γαλλίας κ. Μπ. Ντελάι και εκ μέρους της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων ο κ. N. Μεγγρέλης. Σχεδόν ταυτόχρονα στο Παρίσι, συνέντευξη Τύπου έδιδαν με το ίδιο αντικείμενο ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ντ. Μπλαζί και ο Ελληνας πρέσβης στη Γαλλία κ. Παρασκευόπουλος.

Πάνω από 75 νεκροί το 2006

«O απολογισμός, μέχρι τώρα, σχετικά με τη ζωή των δημοσιογράφων, δείχνει ότι το τίμημα είναι πάρα πολύ βαρύ. Πάνω από 60 δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν σε εμπόλεμες περιοχές το 2005, και πάνω από 75 το 2006. Και στο Ιράκ απ’ την αρχή του πολέμου σκοτώθηκαν 130 επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης», υπογράμμισε ο υψηλόβαθμος Γάλλος διπλωμάτης.

«Στόχος μας είναι να σπάσουμε τη σιωπή, να ξεπεράσουμε το καθεστώς της ατιμωρησίας, να προστατεύσουμε τη ζωή των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα MME, και να κρατήσουμε ζωντανή την ενημέρωση», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Μεγγρέλης.

Χθες εξάλλου εγκαινιάστηκε έκθεση με διπλωματικό, φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό, από την περίοδο των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας πριν από την ένταξή της στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες, την οποία οργανώνει η Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών. Μιλώντας στην εκδήλωση, η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε την ανάγκη να παραχθούν πολιτικές σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο που θα απαντούν στα μεγάλα προβλήματα του πολίτη, όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας, η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών συστημάτων και η πάταξη της διαφθοράς.

Η υπουργός απέτισε φόρο τιμής στους πρωταγωνιστές της ελληνικής ένταξης, αναφέροντας ονομαστικά «τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον μεγάλο οραματιστή αλλά και τον επίμονο πραγματιστή, τον ευπατρίδη Γ. Ράλλη και την ομάδα του, της οποίας λαμπροί εκπρόσωποι, όπως ο πρέσβης Β. Θεοδωρόπουλος, ο πρώτος μας Επίτροπος, Γ. Κοντογιώργης, ο πρέσβης Σταθάτος μας τιμούν με την παρουσία τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή