Ανοίγει ένα κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων Ε.Ε. – Τουρκίας

Ανοίγει ένα κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων Ε.Ε. – Τουρκίας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το άνοιγμα ενός ακόμα, του δεύτερου από τα 35, κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, απεφάσισαν χθες οι «25» της Ε. Ε. στην τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Μονίμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλλες, παρά την προσπάθεια της απερχόμενης φινλανδικής προεδρίας να προωθήσει μέχρι και έξι κεφάλαια. Η σπουδή των Φινλανδών, συνεπικουρούμενων από τους Βρετανούς, Σουηδούς, Ιταλούς και Ισπανούς, που αποτελούν τους βασικούς υποστηρικτές της Τουρκίας στην Ε. Ε., έρχεται, θα πρέπει να σημειωθεί, μόλις μία εβδομάδα μετά την απόφαση των «25» για επιβράδυνση των τουρκικών ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στόχος ήταν, ακριβώς, η μεταστροφή της εικόνας.

Επιδίωξη των Φινλανδών ήταν να ανοίξουν τα κεφάλαια περί Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Δημοσιονομικών, Στατιστικής, Δικαιοσύνης και Βιομηχανικής Πολιτικής ενώ φιλοδοξία τους ήταν να υπάρξει και ειδική συζήτηση για το κεφάλαιο περί Γεωργίας, που είναι ένα από τα οκτώ που έχουν παγώσει επισήμως με την απόφαση των «25».

Ωστόσο, κατόπιν παρεμβάσεως και του Ελληνα μόνιμου αντιπροσώπου κ. Β. Κασκαρέλη, απεφασίσθη τελικά να μην ανοίξει παρά ένα, το πλέον ώριμο τεχνικά αλλά και ανώδυνο πολιτικά, που πραγματεύεται τα της βιομηχανικής πολιτικής. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο είχε στη συζήτηση, η προχθεσινή δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ότι η Ευρώπη πάσχει από «σύγχυση» μεταξύ «μεγάλων στρατηγικών ζητημάτων» και «μικρο-ζητημάτων» και ότι αργά ή γρήγορα «θα αντιληφθεί τη σημασία της Τουρκίας». Κατόπιν αυτού και για να δείξουν πως από ουδεμία σύγχυση πλήττονται, οι περισσότεροι εκ των «25» αγνόησαν τις προσπάθειες των Φινλανδών.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης της απόφασης της προηγουμένης εβδομάδος για επιβράδυνση της όλης διαπραγματευτικής διαδικασίας, το κεφάλαιο αυτό θα παραμείνει σε εκκρεμότητα και δεν θα «κλείσει» τυπικά παρά μόνον όταν και αν συμμορφωθεί η Αγκυρα με τις υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου. Ενα πρόσθετο κεφάλαιο, περί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών υποθέσεων παραμένει επίσης παγωμένο, από ελληνικής πλευράς αυτήν τη φορά, καθώς η Τουρκία αρνείται να υπογράψει με την Ελλάδα συμφωνία επανεισδοχής λαθρομεταναστών. Μέχρι τώρα, το μόνο κεφάλαιο που έχει «κλείσει» τυπικά είναι το περί Ερευνας και Τεχνολογίας που διεκπεραιώθηκε συμβολικά (και αυθημερόν) τον περασμένο καλοκαίρι.

Από την πλευρά του, υπενθυμίζεται, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ που αναλαμβάνει από την 1η Ιανουαρίου την προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της Ενωσης, προσδιόρισε ως στόχο για το προσεχές διάστημα, την έγκριση συνολικά δύο έως τεσσάρων κεφαλαίων. Επόμενο ουσιώδες «ραντεβού» της Ευρώπης με την Τουρκία αναμένεται στο τέλος Ιανουαρίου, με την επανέναρξη των συζητήσεων γύρω από τον παγωμένο από το 2004 κανονισμό περί απευθείας εμπορικών συναλλαγών κατεχομένων – Ε. Ε. Αρχικά, είχε συμφωνηθεί ότι η συζήτηση για τον κανονισμό δεν θα κατέληγε, από τον Ιανουάριο, σε συμφωνία, όμως από βρετανικής πλευράς ασκείται ήδη πίεση για τη λήψη τότε και ουσιαστικών αποφάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή