17 δισ. ευρώ διχάζουν την ΚΕΔΚΕ

17 δισ. ευρώ διχάζουν την ΚΕΔΚΕ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα μετωπικής πολιτικής αντιπαράθεσης, που κατέληξε σε διάλυση της Ολομέλειας, σύμφωνα με την άποψη της μειοψηφίας του Δ. Σ., διεξήχθη χθες η γενική συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας με αντικείμενο τις αλλαγές στον τρόπο επιλογής των εκλεκτόρων για τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης. Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν τη νέα σύνθεση της ΚΕΔΚΕ, η οποία θα κληθεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των περίπου 17 δισ. ευρώ από το Δ΄ ΚΠΣ, που θα διαχειριστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τα μέλη της Ανεξάρτητης Αυτοδιοίκησης του Δ. Σ. (που πρόσκειται στη Ν. Δ.) αργά το απόγευμα, και μετά πολύωρες διαδικασίες γεμάτες αντεκγκλήσεις και εκατέρωθεν αποδοκιμασίες, δεν νομιμοποίησαν την τελική απόφαση της ΚΕΔΚΕ για άμεση απόσυρση του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Εσωτερικών και κατήγγειλαν τον πρόεδρο της Ενωσης κ. Π. Κουκουλόπουλο για «πραξικόπημα». Συγκεκριμένα χαρακτήρισαν τη στάση του «προκλητική και αυθαίρετη»: «Οταν συζητήθηκε ο τρόπος ψηφοφορίας, η πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ πρότεινε να γίνει διά ανυψώσεως της χειρός των συνέδρων. Καθώς όμως στην αίθουσα βρίσκονταν περισσότερα από 1.000 άτομα, αντί των 311 που είναι τα μέλη της γενικής συνέλευσης, αντιπροτάθηκε η ονομαστική ψηφοφορία. Οταν και αυτό απερρίφθη και ενώ η παράταξη διαμαρτυρόταν για τη διαδικασία, ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κήρυξε τη λήξη του συνεδρίου χωρίς να αναγγελθεί κανένα αποτέλεσμα ψηφοφορίας», ανέφεραν.

Τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ εγκάλεσε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Βασ. Παπαγεωργόπουλος, λέγοντας ότι «με τον ίδιο πραξικοπηματικό τρόπο που ανέλαβε την προεδρία της ΚΕΔΚΕ το 1999, όταν το ΠΑΣΟΚ μετέτρεψε τη μειοψηφία των αιρετών σε πλειοψηφία, ο κ. Κουκουλόπουλος προσπάθησε να φαλκιδεύσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Αρνήθηκε την πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία και πριν ολοκληρωθεί οποιαδήποτε διαδικασία, οδήγησε, εν όψει της απώλειας της πλειοψηφίας, το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ σε διάλυση, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει γνωμοδότηση επί του νέου Π. Δ.».

Αντίθετη εκ διαμέτρου ήταν η θέση της πλειοψηφούσας παράταξης της ΚΕΔΚΕ, η οποία έκανε λόγο για απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία υπέρ της άμεσης απόσυρσης του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Γ. Σ. της ΚΕΔΚΕ εξουσιοδότησε το Δ. Σ. και τον πρόεδρο να προβούν σε κάθε ενέργεια, προκειμένου να διασφαλιστεί η υλοποίηση της απόφασης. Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης, ο κ. Κουκουλόπουλος είχε δηλώσει ότι η ΚΕΔΚΕ θα εξαντλήσει όλα τα μέσα που διαθέτει: θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, θα προσφύγει στο ΣτΕ αλλά και στα αυτοδιοικητικά δικαστήρια της Ε.Ε.

Σε κλίμα ιδιαίτερης έντασης και διχασμού μίλησαν το πρωί και οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Τόσο ο κ. Ιορ. Τζαμτζής (Ν. Δ.) όσο και ο κ. Ευ. Βενιζέλος (ΠΑΣΟΚ) αποδοκιμάστηκαν στη διάρκεια των ομιλιών τους.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εσωτερικών, η απόφαση της ΚΕΔΚΕ για άμεση απόσυρση του Π. Δ., «κλείνει» κάθε δίοδο επικοινωνίας και διαβούλευσης με τον υπουργό, ο οποίος φερόταν διατεθειμένος να συζητήσει και να αναδιαπραγματευτεί σημεία του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος με τους εκπροσώπους των αιρετών, υπό την προϋπόθεση ότι στη Γενική Συνέλευση θα διαμορφώνονταν συγκεκριμένες προτάσεις. Μετά και τις χθεσινές εξελίξεις, και αφού παρέλθει το δεκαήμερο, που βάσει του Κώδικα της Διοικητικής Διαδικασίας είναι το απαραίτητο χρονικό διάστημα για την κατάθεση της γνώμης της ΚΕΔΚΕ- το σχέδιο του Π. Δ. θα «πάρει» τον δρόμο προς το ΣτΕ, προκειμένου να εγκριθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή