Η επίσκεψη στο Βατικανό προκαλεί τριβές στην Ιεραρχία

Η επίσκεψη στο Βατικανό προκαλεί τριβές στην Ιεραρχία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα πρόθυρα γενικευμένης εσωτερικής κρίσης βρίσκεται και πάλι η Εκκλησία της Ελλάδος. Το νομοσχέδιο για την Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη, καθώς και ο χαρακτήρας και το ύφος της αρχιεπισκοπικής επίσκεψης στο Βατικανό συνεχίζουν να προκαλούν την αντίδραση πολλών αρχιερέων. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ομάδα μητροπολιτών συγκεντρώνει υπογραφές προκειμένου να ζητήσει την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας. Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκεται ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος αμφισβητήθηκε ευθέως από τον μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο.

«Δεν είσθε προκαθήμενος της εν Ελλάδι Εκκλησίας, αλλά απλώς πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου Αυτής» υπενθυμίζει με επιστολή του προς τον αρχιεπίσκοπο ο μητροπολίτης και προσθέτει: «Μακαριώτατε, συνέχεσθε από άκρατον φιλοδοξίαν και κινείσθε εν περισσή αυταρεσκεία, στοιχεία δηλωτικά μεγίστης ανασφαλείας. Αυτά τα τρία χαρακτηριστικά Σας προσπαθείτε να εξυπηρετήσετε και με το ταξίδιον εις την Ρώμην και τον αυτοπροσδιορισμόν Σας ως προκαθημένου». Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η επιστολή του μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιου μέσω της οποίας καλούσε τον κ. Χριστόδουλο να μην ταξιδέψει στο Βατικανό. «Με τη βιαστική αυτή ενέργεια εξυπηρετείται το αρχιεπισκοπικό γόητρο, όχι όμως και το συμφέρον της Εκκλησίας μας» σημείωνε ο κ. Αμβρόσιος.

Μερικές εβδομάδες νωρίτερα οι μητροπολίτες Γουμενίσσης, Μυτιλήνης, Τρίκκης και Σταγών, Ζακύνθου, Θηβών, Μεγάρων, Ιερισσού, Φιλίππων, Περιστερίου, Μαντινείας, Νέας Ιωνίας και Διδυμοτείχου απευθύνθηκαν με επιστολή τους στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να εκφράσουν την έντονη ανησυχία τους για τις αλλαγές στην Εκκλησιαστική Δικαιοσύνη. Η κίνηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να επικρίνει ουσιαστικά την κίνηση των δώδεκα μητροπολιτών -αναμένεται να τους αποσταλεί και σχετική επιστολή- μάλλον επιβάρυνε την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα. «Ολο οι ίδιοι είναι που φωνάζουν γιατί ζηλεύουν τον αρχιεπίσκοπο. Οσες υπογραφές και αν μαζέψουν δεν θα κάνουν τίποτε όπως δεν έκαναν τίποτε μέχρι σήμερα» σχολίαζε ειρωνικά κληρικός της αρχιεπισκοπής.

Στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο της Αγίας Φιλοθέης δεν φαίνεται να ανησυχούν. Είναι αλήθεια άλλωστε ότι και σε άλλες περιπτώσεις συγκεντρώθηκαν υπογραφές ιεραρχών και αντηλλάγησαν καυστικές επιστολές, αλλά ο αρχιεπίσκοπος κατάφερε να επικρατήσει στο εσωτερικό της Ιεραρχίας. Σήμερα, μια εβδομάδα μετά την επιστροφή του από τη Ρώμη, ο κ. Χριστόδουλος καλείται να απαντήσει με ποια ιδιότητα μετέβη στην έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας δεδομένου ότι η Ιεραρχία τον είχε αποτρέψει παλαιότερα να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι.

«Μετά χαράς ερχόμεθα, ως Προκαθήμενος της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος, να επισκεφθώμεν Υμάς, Κύριε Βενέδικτε, διά πρώτην φοράν ως Επίσκοπον της πόλεως ταύτης, κατόπιν ευγενούς Υμών προσκλήσεως» είχε τονίσει στην προσφώνηση του προς τον Πάπα ο Αρχιεπίσκοπος. Τόσο ο ίδιος όσο και οι συνεργάτες τους χαρακτήρισαν ιστορική την επίσκεψη στο Βατικανό, έστω και αν βασικός σκοπός της ήταν η αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα στο Πανεπιστήμιο του Λατερανού. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βατικανό αν και υποδέχθηκε με θέρμη τον Αρχιεπίσκοπο δεν του απένειμε τιμές προκαθημένου άλλου δόγματος ή θρησκείας. Ηταν μια συνηθισμένη υποδοχή αντιπροσωπείας ετερόδοξης Εκκλησίας και το μόνο που τη διαφοροποιούσε ήταν η υπογραφή κοινής διακήρυξης. Σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να είχε πραγματοποιηθεί τουλάχιστον ειδική τελετή υποδοχής στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου και κοινός χαιρετισμός των πιστών από τον εξώστη του Ναού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή