Η προεκλογική αυλαία άνοιξε στη Βουλή

Η προεκλογική αυλαία άνοιξε στη Βουλή

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί η πενθήμερη συζήτηση επί του προϋπολογισμού να μην κατέστησε τους Ελληνες σοφότερους για τα υπαρκτά προβλήματα της οικονομίας, καθώς η αχλύς της έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης συσκότισε την κατάσταση, πλην όμως ανοίγοντας την αυλαία των εκλογών κατέστησε σαφείς τους όρους της αναμέτρησης των κομμάτων για τη διεκδίκηση της ψήφου των πολιτών.

Οταν μιλάμε για άνοιγμα της αυλαίας των εκλογών, εννοούμε ότι μετά τον απολογισμό του κυβερνητικού έργου της τριετίας από όλους τους υπουργούς αυτό το πενθήμερο έγινε φανερό ότι η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι όσα υπεσχέθη προεκλογικά και για όσα δεσμεύθηκε με το πρόγραμμά της τα πραγματοποίησε ήδη. Συνεπώς δικαιούται πλέον ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε εκλογές ενωρίτερα της τετραετίας προκειμένου να ζητήσει την ψήφο των πολιτών για ένα νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων με επιδίωξη να χτισθεί μια οικονομία με ευκαιρίες για όλους και μια κοινωνία με συνοχή και αλληλεγγύη.

Μάχη σε δύο μέτωπα

Η Ν.Δ. σαν κυβέρνηση, λοιπόν, θα δώσει στους επόμενους μήνες και μέχρι τις εκλογές μια μάχη οπισθοφυλακών με στόχο να παγιώσει όσα επέτυχε στην οικονομία αυτά τα τρία χρόνια και μια μάχη εμπροσθοφυλακής προβάλλοντας τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν την επόμενη τετραετία (ασφαλιστικό, παιδεία, υγεία, δημόσια διοίκηση, ανταγωνιστικότητα) για να συμπορευθεί η Ελλάδα με τον ανεπτυγμένο κόσμο. Η μάχη οπισθοφυλακής που θα επικεντρωθεί κυρίως στα δημόσια οικονομικά θα αποτρέψει την επιστροφή στις εποχές της σπατάλης και των ελλειμμάτων, ενώ οι αποκρατικοποιήσεις θα σμικρύνουν το κράτος και θα επιβεβαιώσουν το προβάδισμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ανάπτυξη.

Με βάση αυτό το πλαίσιο οι όροι της προσεχούς πολιτικής αναμέτρησης είναι σαφώς ευνοϊκοί για τη Νέα Δημοκρατία και της δίνουν αναμφισβήτητο προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ, γεγονός άλλωστε που το επιβεβαιώνουν και οι δημοσκοπήσεις. Πράγματι, είτε η προεκλογική μάχη επικεντρωθεί στα προβλήματα που διαχειρίσθηκε η κυβέρνηση στην προηγούμενη τριετία είτε επεκταθεί στις μεταρρυθμίσεις που σκέπτεται να προωθήσει στην επόμενη τετραετία, τα προγνωστικά είναι ευνοϊκά για τη Νέα Δημοκρατία και δυσμενή για το ΠΑΣΟΚ.

Οσον αφορά το παρελθόν είναι πρόσφατη ακόμη η καταστροφολογική σεναριογραφία που ανέπτυξε στην περυσινή συζήτηση επί του προϋπολογισμού η αντιπολίτευση, οι πολίτες θυμούνται πολύ καλά ότι ο κ. Γ. Α. Παπανδρέου και οι πρωτοκλασάτοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Τύπος της αντιπολίτευσης και τα κανάλια πριν από ένα μόλις χρόνο από σήμερα μιλούσαν για επερχόμενη οικονομική ύφεση, για εκτίναξη της ανεργίας, για έκτακτα μέτρα λιτότητας, για φορολογικές επιδρομές. Συγκεκριμένα, στην ομιλία του στον περυσινό προϋπολογισμό ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης έλεγε: «Νομίζετε ότι με τον τρόπο αυτό θα βάλετε τάξη, θα αυξήσετε τις επενδύσεις και την ανάπτυξη της οικονομίας; Νομίζετε ότι με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπίσετε μεγάλα προβλήματα, όπως το ασφαλιστικό, την ανεργία, την ανάπτυξη της περιφέρειας;». Και πάνω στο ίδιο απαισιόδοξο κλίμα κινήθηκε και η χθεσινή του ομιλία στη Βουλή.

Ομως, ενώ κανένα από τα καταστροφολογικά σενάρια δεν επαληθεύθηκε, συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Υπάρχει σήμερα τρία χρόνια από την ανάληψη της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία, σαφής, ορατή και μετρήσιμη βελτίωση της κατάστασης και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλός, έφθασε στο 4,4% το τρίτο τρίμηνο του 2006, από τους υψηλότερους στην Ευρωζώνη. Η κυβέρνηση έβαλε τάξη στα δημόσια οικονομικά και ενώ παρέλαβε δημοσιονομικό χάος με καλπάζοντα ελλείμματα που έφθασαν στο 7,8% του ΑΕΠ το 2004 και με δημόσιο χρέος στο 10% του ΑΕΠ αντέστρεψε μέσα σε τρία χρόνια την κατάσταση μειώνοντας το έλλειμμα εφέτος στο 2,6% του ΑΕΠ και το χρέος στο 104,3% του ΑΕΠ. Και η προσπάθεια για τη δημοσιονομική εξυγίανση συνεχίζεται με τον προϋπολογισμό του 2007 και των επομένων ετών με στόχευση από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Αλογοσκούφη να φθάσουμε σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

Αλλά επειδή, όπως λέγει ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι και επειδή η βασική επαγγελία της Νέας Δημοκρατίας με το πρόγραμμά της ήταν η οικοδόμηση μιας κοινωνίας με συνοχή και αλληλεγγύη, η ισχυρότερη ανατροπή στην καταστροφολογία του ΠΑΣΟΚ ήταν η μείωση της ανεργίας. Τον Μάρτιο του 2004 που έγινε κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, η ανεργία που άφησε πίσω της η κυβέρνηση Σημίτη ήταν 11,3% του εργατικού δυναμικού. Σήμερα, έπειτα από σκληρή προσπάθεια, η ανεργία -με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία- μειώθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2006 στο 8,3%.

Αύξηση απασχόλησης

Μέσα σε δυόμισι χρόνια μειώθηκε δηλαδή κατά 3 εκατοστιαίες μονάδες, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε και η απασχόληση. Σήμερα στην Ελλάδα εργάζονται 4.500.000 άνθρωποι όταν το 2004 εργάζονταν 4.250.000. Δηλαδή 250.000 επιπλέον συμπολίτες μας σήμερα έχουν εργασία. Οι άνεργοι από 530.000 μειώνονται σε 400.000. Δηλαδή 130.000 άνεργοι συμπολίτες μας αυτά τα τρία χρόνια βρήκαν εργασία. Και επειδή μιλάμε για ανεργία δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, όπως και η υπερχρέωση, είναι και αυτή δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ. Διότι η ανεργία από 4% που την παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ το 1981 έφτασε στο 11,3% όταν το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε την εξουσία το 2004.

Για τα περασμένα τρία χρόνια λοιπόν η κυβέρνηση μπορεί να αντιπαρατάξει στο ΠΑΣΟΚ το έργο της στην οικονομία και να το προβάλει συγκρίνοντάς το με την καταστροφολογία που προέβλεπε η αξιωματική αντιπολίτευση. Για την επόμενη τετραετία επίσης η Νέα Δημοκρατία θα βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση γιατί θα υπερασπίζεται ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα προβλέπει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, ενώ το ΠΑΣΟΚ για τον φόβο του πολιτικού κόστους αλλά και ελλείψει προγράμματος δεν θα έχει πρόταση, με αποτέλεσμα αντί των αλλαγών που χρειάζεται το μέλλον της χώρας να υπερασπίζεται την καθυστέρηση του παρελθόντος. Η αρνητική στάση που τήρησε το ΠΑΣΟΚ στις αλλαγές του ΟΤΕ πρέπει να δίδαξε στους πολίτες ότι η αξιωματική αντιπολίτευση μαζί με τους συνδικαλιστές υπερασπίζεται όλες τις απαρχαιωμένες δομές της οικονομίας καθηλώνοντάς την στις χαμηλές αποδόσεις του παρελθόντος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή