Ο ΣΥΝ μετράει οφέλη από τις επιθέσεις

Ο ΣΥΝ μετράει οφέλη από τις επιθέσεις

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μακάρι μέχρι τις εκλογές να δεχθούμε και άλλες επιθέσεις από την κυβέρνηση» έλεγε την εβδομάδα που πέρασε στέλεχος του Συνασπισμού. «Ο κ. Πολύδωρας, ηθελημένα ή μη, μας βοήθησε να αναδείξουμε τις ουσιώδεις ιδεολογικές διαφορές μας από το ΠΑΣΟΚ» συμπλήρωνε, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι σε αυτήν ακριβώς την παράμετρο οφείλεται και η εκλογική ανάκαμψη του Συνασπισμού: «Ο κόσμος δεν μας αντιμετωπίζει πια ως δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ, αλλά ως μια αυτόνομη φωνή που εισηγείται ότι υπάρχει και ένας άλλος ευρωπαϊκός δρόμος, πέραν αυτού που προωθούν τα δύο μεγάλα κόμματα».

Ανεξαρτήτως του αν η συγκεκριμένη διαπίστωση του έμπειρου στελέχους έχει βάση -διότι πολλοί θεωρούν καιροσκοπική και ιδιοτελή την ανοχή της Κουμουνδούρου στους γνωστούς αγνώστους- γεγονός είναι ότι όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι ο Συνασπισμός θα επανεκλεγεί στην επόμενη βουλή. Κάτι που παρατηρείται για όλα τα μικρά κόμματα, αλλά ουδόλως φάνταζε αυτονόητο για τον ΣΥΝ στις προηγούμενες προεκλογικές περιόδους.

Ανακωχή

Σε αυτήν άλλωστε την αισιόδοξη προοπτική πρέπει να αποδοθεί και η εσωκομματική ανακωχή που παρατηρείται στον Συνασπισμό, κάτι που επίσης είναι πρωτόγνωρο στον συγκεκριμένο χώρο. «Μπορεί πολλοί να μην περίμεναν από τον κ. Αλ. Αλαβάνο ότι θα κατορθώσει να υπερκεράσει τις διαφορετικές απόψεις του κόμματος, αλλά ο ίδιος πέτυχε και να καταστήσει επιτέλους διακριτές τις θέσεις μας έναντι του ΠΑΣΟΚ και να μην έχει εκλογικές απώλειες από τη λεγόμενη εκσυγχρονιστική πτέρυγα» αναφέρουν άνθρωποι της νέας ηγεσίας. Ψυχραιμότεροι, ωστόσο, αναλυτές υποστηρίζουν ότι η ανοχή που επιδεικνύουν τον τελευταίο καιρό γνωστά στελέχη του ΣΥΝ έναντι της αριστερότερης στροφής του κ. Αλαβάνου δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. «Η σιωπή των άλλων ρευμάτων οφείλεται και μόνον στην εν πολλοίς τυχαία επιλογή του κ. Αλ. Τσίπρα στον Δήμο της Αθήνας», υποστηρίζουν, εκτιμώντας ότι «αυτή ήταν η μόνη μέχρι στιγμής επικοινωνιακή επιτυχία του κ. Αλαβάνου».

Το επιχείρημα αυτό αντικρούεται από το περιβάλλον της ηγεσίας, που επικαλείται και άλλες επιτυχίες του ΣΥΝ, όπως τις νίκες στους δήμους της Καισαριανής και της Ν. Σμύρνης. Ο κ. Αλαβάνος από την πρώτη ημέρα που εξελέγη δήλωσε ότι «θα ήθελε να ανατραπεί από μια νέα γενιά στελεχών του ΣΥΝ», λένε οι ίδιες πηγές, εκτιμώντας ότι «αυτό ενοχλεί όσους επί χρόνια θεωρούσαν εαυτούς αναντικατάστατους και αντιλαμβάνονταν το κόμμα ως επαγγελματικό τους αποκούμπι».

Εύθραυστη ασφάλεια

Με τα δεδομένα αυτά είναι προφανές ότι η έλλειψη των δημόσιων συγκρούσεων, που ανέκαθεν ταλαιπωρούσαν την Κουμουνδούρου, μάλλον θα πρέπει να αποδοθεί σε μια ιδιότυπη «δημοσκοπική ανακωχή» που πρόσκαιρα επέβαλαν οι προβλέψεις των ερευνών. Διότι δεν είναι λίγα τα στελέχη της Κουμουνδούρου που προεξοφλούν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ δύσκολοι. Η εξήγηση που δίνουν είναι απλή: Το ΠΑΣΟΚ εκ των πραγμάτων θα καταστήσει διακριτές τις εξ αριστερών αντιθέσεις του με τη Ν.Δ., γεγονός που είναι πιθανό να υφαρπάξει αυτό το επιπλέον 0,5% το οποίο προσδίδει σήμερα στο ΣΥΝ και κυρίως στον κ. Αλ. Αλαβάνο μια εύθραυστη εκλογική και πολιτική ασφάλεια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή