«Διχάζει» τη Ν.Δ. ο χρόνος των εκλογών

«Διχάζει» τη Ν.Δ. ο χρόνος των εκλογών

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν ξέρω πότε θα γίνουν οι εκλογές. Στο πολιτικό μου γραφείο, πάντως, όλοι εργάζονται σαν να έχουν ήδη εξαγγελθεί οι εκλογές για τον Απρίλιο»! Η παραδοχή αυτή είχε την… τιμητική της στα γαλάζια «πηγαδάκια» το βράδυ της Πέμπτης, λίγο πριν από την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού. Υπουργοί και βουλευτές της Ν.Δ. από ολόκληρη την επικράτεια παραδέχονταν ευθέως ότι ακόμη και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν με μεγάλη επιφύλαξη τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού περί διεξαγωγής των εκλογών το 2008.

«Είναι υποχρέωση του κ. Καραμανλή να προστατεύσει την πολιτική ζωή από τις συνέπειες μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου και ως εκ τούτου, ακόμη και αν μελετάει το ενδεχόμενο διεξαγωγής των εκλογών σε λίγους μήνες, δεν είναι πολιτικά ορθό να το υπονοήσει», έλεγαν στην προσπάθειά τους να ερμηνεύσουν την απόσταση που χωρίζει τις επίσημες κυβερνητικές τοποθετήσεις από την επίμονη σεναριολογία των ημερών. Σεναριολογία, η οποία σημειωτέον στηρίζεται όχι μόνο στις προβλέψεις, αλλά και στις εισηγήσεις των περισσότερων κυβερνητικών στελεχών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότεροι εκ των υπουργών παραδέχονται ευθέως ότι τάσσονται υπέρ των πρόωρων εκλογών. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, μάλιστα, θεωρούν την άνοιξη ως καταλληλότερη εποχή για τη διεξαγωγή τους. Στην κατηγορία αυτή φέρονται να συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων οι υπουργοί Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, Μεταφορών κ. Μιχ. Λιάπης, Πολιτισμού κ. Γ. Βουλγαράκης, οι υφυπουργοί Οικονομίας κ. Π. Δούκας, και Απασχόλησης κ. Γερ. Γιακουμάτος, καθώς και οι περισσότεροι εκ των βουλευτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν με δέος την προοπτική μιας μακράς και ως εκ τούτου δαπανηρής προεκλογικής περιόδου. Οσοι υποστηρίζουν την παραπάνω πρόταση θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να αφήνει τον χρόνο να περνάει. «Η καλύτερη περίοδος για να προωθήσουμε κρίσιμες και δύσκολες αλλαγές είναι το καλοκαίρι. Χρειαζόμαστε νωπή εντολή για να το πράξουμε», λένε.

Αλλοι, όπως ο υπουργοί ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς, Ανάπτυξης κ. Δημ. Σιούφας φέρονται να αντιμετωπίζουν θετικά το ενδεχόμενο διεξαγωγής των εκλογών το φθινόπωρο, προκειμένου, όπως τονίζουν, να υπάρχει χρόνος για να εμπεδωθούν από την κοινή γνώμη τα θετικά αποτελέσματα στην οικονομία και η διαφαινόμενη άρση της κοινοτικής επιτήρησης.

Τον χειρισμό αυτόν, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρονται να υποστηρίζουν και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, οι οποίοι εκτιμούν ότι οι εκλογές πρέπει πάση θυσία να πραγματοποιηθούν μετά τη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης και όσο πιο κοντά στη λήξη της τετραετίας, προκειμένου να μη δοθεί στους πολίτες η εντύπωση της αναντιστοιχίας μεταξύ λόγων και έργων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή