«Οι εκλογές θα γίνουν το 2008»

«Οι εκλογές θα γίνουν το 2008»

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να σταματήσει την παρατεινόμενη εκλογολογία και να προτάξει στην επικαιρότητα τις μεταρρυθμίσεις, που προγραμματίζει για τους επόμενους μήνες, επιχειρεί από χθες η κυβέρνηση. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις της κ. Ντόρας Μπακογιάννη και του κ. Δημ. Σιούφα, που συνάντησαν τον πρωθυπουργό για θέματα των χαρτοφυλακίων τους. Η υπουργός Εξωτερικών απέφυγε τούτη τη φορά οποιαδήποτε πρόβλεψη για την ενδεχόμενη πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, υπογραμμίζοντας ότι «προς στιγμήν βλέπω πολλή δουλειά και όχι εκλογές», ενώ και ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι «ο προγραμματισμός του κυβερνητικού έργου γίνεται με ορίζοντα την ολοκλήρωση της τετραετίας», καθώς «αυτές είναι οι οδηγίες του πρωθυπουργού και έτσι θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα».

Το 2008 προσδιορίζει άλλωστε ως το έτος των επόμενων εκλογών και ο ίδιος ο κ. Κ. Καραμανλής, με άρθρο του που δημοσιεύεται στην ειδική ετήσια έκδοση «η Ελλάδα το 2007», η οποία διανέμεται μαζί με την αντίστοιχη διεθνή έκδοση του Economist «Ο κόσμος το 2007». «Με ορίζοντα τις εκλογές του 2008, αλλά και μετά απ’ αυτές, συνεχίζουμε τη στρατηγική μας μέσα από συνεχή, εξαντλητικό, ειλικρινή και απροκατάληπτο διάλογο με την κοινωνία και τους φορείς της», αναφέρει ο πρωθυπουργός, επικαλούμενος την ανάγκη αυτή «για τη μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου στη Δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση» και «τη διαμόρφωση ενός συγκροτημένου πλαισίου ρυθμίσεων για την ενίσχυση του Ασφαλιστικού Συστήματος».

Απαντώντας, μάλιστα, στις αντιπολιτευτικές επικρίσεις περί «παρατεταμένης προεκλογικής αδράνειας», ο κ. Καραμανλής απαριθμεί και τις «δράσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση τη νέα χρονιά», οι οποίες «εγγυώνται», όπως αναφέρει, «μια νέα δυναμική και προοπτική». Μεταξύ άλλων, προαναγγέλλει την καθιέρωση «νέων προσαρμογών στον αναπτυξιακό νόμο για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», «την προώθηση νέων αποκρατικοποιήσεων, με προτεραιότητα στον ΟΤΕ και στον τραπεζικό τομέα», «την πλήρη ενεργοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου για τις ΔΕΚΟ» και «την αναμόρφωση του Πτωχευτικού Δικαίου, ώστε εκείνοι που χωρίς δόλο έχασαν την πρώτη, να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία».

Παρά, ωστόσο, τις επίσημες αυτές διαβεβαιώσεις περί του χρόνου των εκλογών, το κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο κυβερνητικό στρατόπεδο κάθε άλλο παρά ταυτίζεται με αυτό που επισήμως τουλάχιστον επιθυμεί να «περάσει» το Μέγαρο Μαξίμου. Αρκετοί βουλευτές σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις θεωρούν δεδομένο ότι οι εκλογές θα γίνουν τουλάχιστον 6 μήνες πριν από το τέλος της τετραετίας, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που προβλέπουν ότι ο κ. Καραμανλής θα τις προκαλέσει στα τέλη της άνοιξης, προκειμένου να μη δώσει στο ΠΑΣΟΚ το χρονικό περιθώριο εκλογικής ανάκαμψης που χρειάζεται, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Το επιχείρημα που επικαλούνται τα συγκεκριμένα στελέχη της Ν. Δ. είναι η τελευταία εμφάνιση του πρωθυπουργού στη Βουλή, ο οποίος καίτοι αναφέρθηκε στο τέλος της τετραετίας, είπε και μια φράση που κάθε άλλο παρά απαρατήρητη πέρασε. «Προσέχετε όταν υποβάλλετε αιτήματα, γιατί ενίοτε γίνονται αποδεκτά» ήταν η απάντησή του στην έμμεση πρόκληση του κ. Παπανδρέου για την ανάγκη προσφυγής στις κάλπες, ενώ ο κ. Καραμανλής για πρώτη φορά επέλεξε τη διττής αναγνώσεως διατύπωση «οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους», η οποία εμπεριέχει βέβαια μια σκόπιμη χρονική ασάφεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή