Διπλό μήνυμα Καραμανλή σε Τουρκία και εταίρους

Διπλό μήνυμα Καραμανλή σε Τουρκία και εταίρους

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Τουρκία δεν πρέπει να είναι μια ευρωπαϊκή χώρα μόνο στα χαρτιά, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός κ. K. Καραμανλής και τονίζει πως ο εκδημοκρατισμός της γείτονος, αλλά και η πλήρης αποδοχή εκ μέρους της Αγκυρας των αξιών και της συμπεριφοράς που ισχύουν στη Ευρωπαϊκή Ενωση, θα πρέπει να επισφραγιστούν με την μετατροπή της Τουρκίας σε πλήρες μέλος της Ε.Ε. Το νέο μήνυμα της Αθήνας, όπως εκπέμπεται μέσω της συνέντευξης του κ. Καραμανλή στην γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουγκ», είναι σαφές και δεν έχει μόνο αποδέκτη την Αγκυρα, αλλά και αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: «Στην E.E. υπάρχουν φωνές που προτιμούν μια θολή εν πολλοίς διατύπωση, όταν τίθεται το ερώτημα τι θα συμβεί εάν μία των ημερών η Τουρκία ικανοποιήσει όλες τις προϋποθέσεις. Είναι ζήτημα αξιοπιστίας της Ενωσης να πάρει μια καθαρή απόφαση και στη συνέχεια να την τηρήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στις τουρκικές υποχρεώσεις, ο κ. Καραμανλής κατ’ αρχήν σημειώνει: «Το βασικό ζητούμενο είναι ο εκδημοκρατισμός της Τουρκίας. Και αυτό θα ίσχυε ακόμη και στην περίπτωση που συζητούσαμε μόνο για μια προνομιακή σχέση με την Τουρκία. Διότι η E.E. μόνο με ένα δημοκρατικό κράτος θα μπορούσε να αναπτύξει μια προνομιακή σχέση». Οι επισημάνσεις αυτές του κ. Καραμανλή αποκτούν επιπρόσθετη σημασία αυτή την περίοδο, καθώς εκτός των άλλων κορυφώνονται στη γείτονα οι εσωτερικές διεργασίες ενόψει των επικείμενων εκλογικών διαδικασιών, για νέο Πρόεδρο Δημοκρατίας και νέα Εθνοσυνέλευση διαδοχικά εντός του 2007. Οι συζητήσεις για το ρόλο του Στρατού στην άσκηση πολιτικής ή ακόμη και το ενδεχόμενο πραξικοπήματος το προσεχές διάστημα, για την προοπτική διεκδίκησης εκ μέρους του κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της Προεδρίας, το μέλλον των ισλαμιστικών δυνάμεων στη χώρα, αλλά και ευρύτερα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σχεδόν μονοπωλούν το ενδιαφέρον της τουρκικής Κοινής Γνώμης.

«Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Μιας Τουρκίας που δεν θα είναι ευρωπαϊκή μόνο στα χαρτιά, αλλά θα αποδεχθεί όλες τις αξίες, τον τρόπο συμπεριφοράς και τις μεθόδους διευθέτησης κρίσεων που ισχύουν στην E.E.», προσθέτει ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η γειτονική χώρα, που πρέπει να επιταχύνει τον βηματισμό εξευρωπαϊσμού της, «βρίσκεται υπό σταθερή παρακολούθηση».

Ερωτηθείς για το Κυπριακό, εξάλλου, αφού υπενθυμίζει ότι έχουμε να κάνουμε με ένα «ζήτημα εισβολής και κατοχής», μεταξύ άλλων υπογραμμίζει: «Ξέρουμε ότι μια λύση θα περιέχει στοιχεία συμβιβασμού».

Εντός του νέου έτους, ίσως και πριν από την εκλογή του νέου Προέδρου, πιθανολογείται ότι θα εξεταστεί εκ νέου το θέμα της σχεδιαζόμενης από καιρό επίσκεψης του κ. Καραμανλή στην Αγκυρα. Ευρύτερα, πάντως, το πρόγραμμα των ταξιδιών του πρωθυπουργού συζητήθηκε χθες στη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη. «Οι απαιτήσεις είναι πολλές, τα αιτήματα πάρα πολλά και χρειάζεται προγραμματισμός για να μπορέσει ο πρωθυπουργός να ανταποκριθεί», σημείωσε η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή