Στη Βουλή το αρχείο Α. Παπανδρέου

Στη Βουλή το αρχείο Α. Παπανδρέου

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαίνεται ο πόλεμος της Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ, με επίκεντρο το ιστορικό αρχείο του Ιδρυτή του κόμματος. Η τελευταία σύζυγος του Ανδρέα Παπανδρέου αποφάσισε, την Τετάρτη, να διαθέσει στη Βουλή των Ελλήνων τμήμα του αρχείου, που έχει στην κατοχή της, παρά τις δηλώσεις στελεχών του κόμματος που ήθελαν να αξιοποιηθεί μέσω του «Ιδρύματος Α. Παπανδρέου». Η απόφαση γνωστοποιήθηκε με επιστολή που έστειλε η κ. Λιάνη, την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου, προς την πρόεδρο της Βουλής.

Σε αυτή διατυπώνει έμμεσες πλην όμως σαφείς αιχμές και για την, κατά την άποψή της, απαξιωτική στάση του ΠΑΣΟΚ έναντι του προσώπου της και της δεδηλωμένης πρόθεσής της να πολιτευθεί ή να έχει ενεργό ρόλο στο Ιδρυμα Α. Παπανδρέου. Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο στην αρχή όσο και στο κλείσιμο της επιστολής ευχαριστεί την πρόεδρο του Σώματος για «τον τρόπο υποδοχής στη συνάντηση της 20ής Δεκεμβρίου», αλλά και για «το ειλικρινές ενδιαφέρον σχετικά με τη συντήρηση του αρχείου του ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου». Η χήρα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ δεν έχει κρύψει την ενόχλησή της για τον «παραγκωνισμό» της τόσο επί Κώστα Σημίτη όσο και από τον Γιώργο Παπανδρέου. Ανάλογες αιτιάσεις είχε διατυπώσει και προς τον γραμματέα του Κόμματος κ. Νίκο Αθανασάκη, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους σε κεντρικό ξενοδοχείο. Η συνάντηση είχε γίνει λίγη ώρα μετά την επίσημη υποδοχή της από την πρόεδρο της Βουλής και η κ. Παπανδρέου φέρεται να σχολίασε αρνητικά τον «άτυπο» και «εν κρυπτώ» τρόπο της συνάντησης με τον γραμματέα.

Η απόφαση παραχώρησης του αρχείου στη Βουλή ήρθε στον απόηχο και των δημοσιευμάτων που ήθελαν τμήμα των κειμηλίων του Ανδρέα Παπανδρέου να διακινείται από παλαιοπωλεία, προκαλώντας τότε την έντονη αντίδραση της κ. Λιάνη – Παπανδρέου, που σχολίασε ότι «κάθε νοικοκυρά έχει δικαίωμα να αλλάξει τα φλιτζάνια της». Ακολούθησαν εμφανίσεις της σε τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, μπροστά σε προθήκες με κειμήλια του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των στοιχείων που θα παραχωρηθούν στη Βουλή των Ελλήνων, η κ. Παπανδρέου αναφέρεται ρητώς σε «έγγραφα, ντοκουμέντα και άλλα στοιχεία από τη δράση του Ανδρέα Παπανδρέου ως πρωθυπουργού, καθώς και ιστορικά κειμήλια που σχετίζονται άμεσα με τη δράση του αυτή». Ως αποτέλεσμα, τα σενάρια που ήθελαν να έρχεται στη δημοσιότητα και το περίφημο σημείωμα του Ανδρέα, λίγο πριν από το κρίσιμο συνέδριο του 1996 και την εκλογή του Κώστα Σημίτη ως προέδρου, δεν επαληθεύονται. Αλλωστε, είναι αμφίβολο εάν πράγματι υπάρχει.

Θερμή είναι και η απαντητική επιστολή, με ημερομηνία 28 Δεκεμβρίου, της κ. Αννας Ψαρούδα – Μπενάκη, η οποία είχε και την πρωτοβουλία απόκτησης του αρχείου από τη Βουλή. «Η προσφορά σας είναι σημαντική για τη Βουλή, διότι η Βιβλιοθήκη της αποκτά πολύτιμο ιστορικό υλικό από τη δράση ενός ηγέτη που άνοιξε καινούργιους δρόμους στον πολιτικό βίο της χώρας» σημειώνει. Στη Βιβλιοθήκη της Βουλής αναμένεται να παραχωρηθεί και το αρχείο του Γιώργου Γεννηματά, καθώς σε σχετική συμφωνία έχει έρθει η κ. Μπενάκη και με την κ. Φώφη Γεννηματά.

Σκληρή επιστολή Αθανασάκη

Το οριστικό τέλος των πολιτικών φιλοδοξιών της κ. Δήμητρας Λιάνη-Παπανδρέου σηματοδοτεί η χθεσινή αιχμηρή επιστολή – απάντηση του κ. Νίκου Αθανασάκη, γραμματέα του κόμματος και εκ των στενών συνεργατών του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν χθες ότι η «κ. Δήμητρα Λιάνη-Παπανδρέου υπερέβη τα όρια». Χαρακτήριζαν δε την επιστολή Αθανασάκη, η οποία είχε την έγκριση του κ. Γ. Παπανδρέου, ως την «οριστική απάντηση του ΠΑΣΟΚ».

Στην επιστολή του, που όπως ο ίδιος σημειώνει «αναγκαστικά δίδεται στη δημοσιότητα», ο κ. Αθανασάκης απαντά σε όλα τα θέματα που ανέκυψαν σχετικά με το αρχείο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, αφήνει να εννοηθεί ότι οι πράξεις της κ. Λιάνη δεν τιμούν τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου και αναφέρεται σαφώς στις πολιτικές της φιλοδοξίες. Ταυτόχρονα διαβλέπει, χωρίς να τις ονομάζει, κομματικές σκοπιμότητες πίσω από την πρόταση της κ. Αννας Ψαρούδα – Μπενάκη να αναλάβει το Κοινοβούλιο το αρχείο του Α. Παπανδρέου, ώστε να δημιουργηθεί πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ. Υποστηρίζει δε ότι, στη συνάντηση της 20ής Δεκεμβρίου, είχε ζητήσει από την κ. Λιάνη μικρό περιθώριο χρόνου για την αξιοποίηση του αρχείου με συμμετοχή της ίδιας.

Ο κ. Αθανασάκης αποδίδει στην κ. Δήμητρα Λιάνη – Παπανδρέου προσπάθειες εκμετάλλευσης της υπόθεσης του αρχείου με στόχο την είσοδό της στην πολιτική. «Δεν πιστεύω ότι το θέμα του αρχείου μπορεί να συναρτηθεί με οποιοδήποτε άλλο θέμα από αυτά που συζητήθηκαν, όχι σαν απαιτήσεις αλλά σαν διεκδικήσεις, καθώς κάτι τέτοιο θα έδινε την εικόνα μίας απαράδεκτης διαπραγμάτευσης, σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ», σημειώνει στην επιστολή του.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει αβάσιμες τις κατηγορίες της κ. Λιάνη προς το ΠΑΣΟΚ, σχετικά με τα δημοσιεύματα για κειμήλια του Ανδρέα στο Μοναστηράκι και καταλήγει με ένα ιδιαιτέρως δηκτικό υπαινιγμό: «όσοι γνωρίσαμε και ζήσαμε από κοντά τον Ανδρέα Παπανδρέου, οφείλουμε, αν μη τι άλλο, να τιμούμε και να προστατεύουμε τη μνήμη του. Γνωρίζεις καλά, πως σε ό,τι με αφορά προσωπικά, αυτό έχω πράξει πάντα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή