Κλειδί των πολιτικών εξελίξεων το άρθρο 16

Κλειδί των πολιτικών εξελίξεων το άρθρο 16

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια αδιέξοδη συζήτηση για το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε πρόωρες εκλογές, όλα δείχνουν ότι θα εξακολουθήσει να τελεί η πολιτική ζωή της χώρας και μετά την έναρξη του νέου έτους. Καίτοι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν παύει σε όλες τις τελευταίες του εμφανίσεις και συνεντεύξεις να επαναλαμβάνει ότι προτεραιότητά του είναι η ολοκλήρωση των υπεσχημένων από τη Ν.Δ. μεταρρυθμίσεων, τις συζητήσεις των περισσοτέρων στελεχών της κυβέρνησης μονοπωλούν οι σχετικές φημολογογίες, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους δεν κρύβουν ότι έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό οι εθνικές εκλογές να γίνουν ακόμη και την προσεχή Ανοιξη.

Κομβικό σημείο για τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης θα είναι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις όλων, οι αλλαγές στον χώρο της Παιδείας, με δεδομένες τις χαλαρές αντιδράσεις που έχουν μέχρι στιγμής προκληθεί έναντι των οικονομικών επιλογών της κυβέρνησης.

Η αρχή θα γίνει στις 10 Ιανουαρίου, όταν θα αρχίσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να καταστεί δυνατή η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Για την ίδια περίοδο έχει προγραμματιστεί σειρά κινητοποιήσεων από τους εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας, που αντιδρούν στην αλλαγή του άρθρου και από τους φοιτητές που προειδοποιούν για δυναμικές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, στη συνέχεια θα δοθεί στην υπουργό Παιδείας κ. Μαριέττα Γιαννάκου το «πράσινο φως» για να καταθέσει στη Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση (αξιολόγηση, πανεπιστημιακό άσυλο, καθολική ψηφοφορία για την ανάδειξη των πρυτανικών αρχών). Ακολούθως, όλα τα εκλογικά σενάρια θα είναι ανοιχτά, αναλόγως των αντιδράσεων που θα προκληθούν. Αν αυτές κλιμακωθούν σε επικίνδυνο βαθμό, η πιο πιθανή εξέλιξη θα είναι να προσφύγει η κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές την άνοιξη, ζητώντας την ανανέωση της λαϊκής εμπιστοσύνης για να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Στην περίπτωση που οι αντιδράσεις είναι ελεγχόμενες, κυβερνητικές πηγές αποκλείουν την πιθανότητα να υπάρξει προσφυγή στις κάλπες πριν από το Φθινόπωρο.

Στο άρθρο του στην έκδοση «η Ελλάδα το 2007», που κυκλοφορεί με την ετήσια ειδική έκδοση του περιοδικού Εκόνομιστ με τις προβλέψεις για ολόκληρο τον κόσμο, ο κ. Καραμανλής αναφέρεται ρητώς στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση χωρίς να θέτει χρονικά όρια. Αντιθέτως, προτάσσει την ανάγκη να ολοκληρωθεί ο εν εξελίξει διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο, πάντως, των πρόωρων εκλογών, όσοι έχουν το προνόμιο πάντως να συνομιλούν συχνά με τον πρωθυπουργό δεν παύουν να υπογραμμίζουν ότι ο κ. Καραμανλής προσδίδει πολύ μεγάλη σημασία στις αρχές που πρεσβεύει και ότι μία από αυτές που έχει διακηρύξει και δημοσίως είναι ότι ένα σοβαρό πολιτικό κόμμα δεν νοείται να παίζει με τους θεσμούς.

Οι ίδιοι, ωστόσο, παραδέχονται ότι στον χαρακτήρα του πρωθυπουργού «ταιριάζουν» και κάποιες εκπλήξεις, πόσω μάλλον όταν αυτές συνοδεύονται και από τον πλήρη αιφνιδιασμό των πολιτικών αντιπάλων του. Ως χαρακτηριστικότερη θυμούνται την επιλογή του κ. Καρ. Παπούλια για την προεδρία της Δημοκρατίας, την οποία όχι μόνον τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά ακόμη και στενοί του συνεργάτες πληροφορήθηκαν από τις τηλεοράσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή