Το κοινωνικό πρόσωπο του Ελληνικού Στρατού

Το κοινωνικό πρόσωπο του Ελληνικού Στρατού

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι ένα «μικρό, τοπικό ΕΣΥ», ντυμένο στα… χακί και μάλιστα με δράση εντός κι εκτός συνόρων. Δράση μεγάλης κοινωνικής σημασίας τόσο για τους κατοίκους κάποιων ευαίσθητων περιοχών της χώρας όσο και για ανθρώπους που ουδεμία σχέση έχουν με την Ελλάδα, αλλά έχουν ανάγκη από ιατρική περίθαλψη πολύ μακριά από αυτήν, όπως στο Αφγανιστάν, ή και πολύ κοντά, όπως στην Αλβανία.

Οπως προκύπτει από στοιχεία που συγκέντρωσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού, οι υγειονομικές υπηρεσίες του Στρατού Ξηράς παρείχαν το 2005 ιατρικές υπηρεσίες σε περισσότερους από 3.700 κατοίκους ορεινών περιοχών της χώρας και νησιών του Αιγαίου, από τους οποίους τα 438 ήταν παιδιά. Επιπλέον στο Ελληνικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αργυροκάστρου στην Αλβανία εξετάστηκαν 8.781 ασθενείς, (οι 5.421 ήταν πολίτες) και από το ελληνικό κινητό στρατιωτικό χειρουργείο που υπηρετεί για τις ανάγκες της νατοϊκής αποστολής στην Καμπούλ, εξετάστηκαν 2.899 ασθενείς, οι 1.210 από τους οποίους επίσης πολίτες. Ειδικά στην περίπτωση του Αφγανιστάν, πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ελληνες στρατιωτικοί γιατροί πραγματοποιούν ιατρικές επισκέψεις σε χωριά γύρω από την Καμπούλ, βοηθώντας τον τοπικό πληθυσμό, πολύ μεγάλο μέρος του οποίου δεν είχε ποτέ στο παρελθόν την ευκαιρία να δεχθεί ιατρική βοήθεια. Στο Σ. Ν. Αργυροκάστρου έγιναν 26 χειρουργικές επεμβάσεις και διενεργήθηκαν 25.572 εργαστηριακές εξετάσεις, ενώ στο ελληνικό στρατιωτικό νοσοκομείο του Αφγανιστάν 11 χειρουργικές επεμβάσεις και 535 εργαστηριακές εξετάσεις.

Τέλος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στελέχη και οπλίτες του στρατού προσέφεραν κατά το 2006 11.665 φιάλες αίματος. Παράλληλα, σημαντικός είναι και ο αριθμός των πτήσεων αεροσκαφών της Π. A. καθώς και η αντίστοιχη δράση μονάδων του Π. N. όταν λ.χ. χρειαστεί να μεταφέρουν ασθενείς που έχουν άμεση ανάγκη μεταμοσχεύσεων ή άλλων επεμβάσεων σε πόλεις εντός κι εκτός Ελλάδας.

Πέρα όμως από το καθαρά ιατρικό έργο του στρατού, το ευρύτερο κοινωνικό του έργο επεκτείνεται σε μια σειρά από τομείς, που περιλαμβάνει δραστηριότητες από τη διαμόρφωση μικρών έργων υποδομής, μέχρι τη δωρεά σε μουσεία. Κατά τη χρονιά που πέρασε, 176 μηχανήματα του Μηχανικού του Σ. Ξ. με 416 άνδρες απασχολήθηκαν στη διαμόρφωση και τη συντήρηση αγροτικών δρόμων σε διάφορες περιοχές στην Ελλάδα αλλά και στα Βαλκάνια, σε περιοχές όπου δρουν ελληνικές στρατιωτικές αποστολές στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι αυτού του είδους το κοινωνικό έργο, ακριβώς λόγω της μεγάλης κοινωνικής σημασίας του συνιστά ένα εξαιρετικό «διαβατήριο» για την Ελλάδα σε όποιες περιοχές εκτελείται. Σημαντική είναι και συμβολή σε αθλητικές δραστηριότητες: πέρυσι διατέθηκαν 137 φορές σκοπευτήρια και πεδία βολής και 47 φορές ποδοσφαιρικά γήπεδα, καθώς και η αντίστοιχη υποστήριξη πολιτιστικών δραστηριοτήτων – ακόμα και με την παροχή… αρμάτων για το καρναβάλι της Ξάνθης.

Το παζλ συμπληρώνεται από διαλέξεις, δενδροφυτεύσεις, καθαρισμούς ακτών, καθώς και από διάθεση τροφίμων, ρουχισμού, ηλεκτρονικών υπολογιστών, πενήντα από τους οποίους προσφέρθηκαν μαζί με φωτοτυπικά μηχανήματα σε σχολεία των εθνικά «ευαίσθητων» χωριών του Εχίνου και της Πάχνης, αυτά κατά την εκεί επίσκεψη του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ή σχολικών ειδών σε σχολεία του Κοσσυφοπεδίου. Συνολικά, όπως εκτιμά το ΓΕΣ, το κόστος της κοινωνικής προσφοράς του στρατού για το 2006, ξεπέρασε τις 780.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή