Συσπειρώνουν τη βάση τους τα δύο μεγάλα κόμματα

Συσπειρώνουν τη βάση τους τα δύο μεγάλα κόμματα

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα χαρακτηριστικά της άτυπης προεκλογικής περιόδου στην οποία έχει εισέλθει η χώρα, παρά τις περί αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, αναδεικνύει το Βαρόμετρο της VPRC για λογαριασμό του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Από την έρευνα προκύπτει η τάση περαιτέρω ενίσχυσης του δικομματισμού, εξέλιξη που θεωρείται φυσιολογική όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα συσπειρώνουν τις κομματικές τους βάσεις. Στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα υπέρ των πρόωρων εκλογών αποδίδεται και η απογοήτευση που εκφράζει η κοινή γνώμη για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, ενώ ειδικότερα γύρω από το θέμα της Παιδείας και την προοπτική ίδρυσης μη κρατικών Πανεπιστημίων δημιουργείται ένα πολωτικό κλίμα, καθώς οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, το Βαρόμετρο του Φεβρουαρίου, που διεξήχθη μετά την καταψήφιση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ, δείχνει ότι δεν επήλθε ουσιαστική μεταβολή του πολιτικού σκηνικού, αλλά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο αρχηγός του κ. Γιώργος Παπανδρέου βελτιώνουν κατά τι τις επιδόσεις τους.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σαφές προβάδισμα της τάξης των 3,5 ποσοστιαίων μονάδων -σε σύγκριση με το Βαρόμετρο του Ιανουαρίου- με την ίδια ακριβώς επιρροή (43%). Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει 0,5 μονάδα και φτάνει το 39,5% και ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,5%, ο Συνασπισμός με 4% και ο ΛΑ.Ο.Σ. με 3,5%. Σταθερή είναι εξάλλου η εικόνα του ΠΑΣΟΚ -σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο- σε ό,τι αφορά τις θετικές γνώμες των πολιτών σε αντίθεση με όλα τα υπόλοιπα κόμματα, που η δημοτικότητά τους εμφανίζει κάμψη: Νέα Δημοκρατία -6, Συνασπισμός -9, ΚΚΕ -4 και ΛΑ.Ο.Σ. -6.

Οι δύο ηγέτες

Ο κ. Κώστας Καραμανλής προηγείται σταθερά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου στο ερώτημα περί καταλληλότερου πρωθυπουργού. Η διαφορά που τους χωρίζει είναι 21 ποσοστιαίες μονάδες, με τον κ. Καραμανλή να έχει ενισχύσει την εικόνα του κατά δύο μονάδες. Ωστόσο, και η ηγετική εικόνα του κ. Παπανδρέου έχει βελτιωθεί, κάνοντας «άλμα» επτά μονάδων. Η θετική εικόνα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του αρχηγού του αποδίδεται στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του, που επετεύχθη με την πρωτοβουλία για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας. Το στοιχείο αυτό, σε συνδυασμό με τη γενικότερη εικόνα, επιβεβαιώνει την εκτίμηση ότι η κίνηση του κ. Παπανδρέου απέδωσε μόνο κομματικά οφέλη για τον ίδιο και δεν είχε ουσιαστικά ευρύτερες συνέπειες στο πολιτικό σκηνικό. Ενδεικτικό είναι ότι έξι στους δέκα πολίτες (59%) πιστεύουν ότι πρέπει να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση, αποδοκιμάζοντας έτσι εμμέσως την επιλογή του ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει από τη σχετική διαδικασία στο Κοινοβούλιο.

Οι μεταρρυθμίσεις

Η αβεβαιότητα περί της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών, στην οποία έχουν συμβάλει τα μάλα κυβερνητικά στελέχη, και οι δυσλειτουργίες που προκαλεί στην προώθηση του κυβερνητικού έργου έχουν, από την άλλη πλευρά, επιπτώσεις στο μεταρρυθμιστικό προφίλ της κυβέρνησης. Η πλειοψηφία των πολιτών (47%) εκφράζει αμφιβολίες κατά πόσον θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις. Ωστόσο, υψηλό είναι και το ποσοστό (41%) αυτών που έχουν αντίθετη άποψη. Επιπλέον, πέντε στους δέκα πολίτες (51%) πιστεύει ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο για την προώθηση περαιτέρω αλλαγών.

Τέλος, με δεδομένη και την ένταση που επικρατεί στο χώρο της εκπαίδευσης, αξιοσημείωτη είναι η μεταβολή των τάσεων της κοινής γνώμης έναντι της προοπτικής να λειτουργήσουν και στη χώρα μας μη κρατικά πανεπιστήμια. Η διαφορά μεταξύ των υποστηρικτών και των πολέμιων των ιδιωτικών ΑΕΙ έχει περιοριστεί μόλις στις 4 ποσοστιαίες μονάδες (47% υπέρ – 43% κατά), όταν τον περασμένο Δεκέμβριο είχε διευρυνθεί στις 17 (52% οι υπέρμαχοι – 36% όσοι διαφωνούν). Ανάλογη πολωτική εικόνα αποτύπωνε το Βαρόμετρο του περασμένου Ιουνίου, περίοδο κατά την οποία σημειώνονταν μεγάλες κινητοποιήσεις στο χώρο της παιδείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή