Ελλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών σε Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ

Ελλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών σε Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη γενικευμένη απογοήτευση των πολιτών από την κυβέρνηση και από τη μη ανανέωση του ΠΑΣΟΚ, αναδεικνύει το νέο Βαρόμετρο της VPRC που θα μεταδοθεί σήμερα από τον ΣΚΑΪ. Από τα επιμέρους ερωτήματα επιβεβαιώνεται πλέον ότι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης όχι μόνον θεωρεί ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις της Ν.Δ. απεδείχθησαν «γράμμα κενό», αλλά παράλληλα εκτιμά ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση ουδόλως προχώρησε στην ανανέωσή που θα όφειλε, προκειμένου να αποδείξει και εμπράκτως ότι αντελήφθη τα σφάλματα του παρελθόντος της. Ως εκ τούτου αιτιολογείται η εκτίμηση όσων αναλυτών πιστεύουν ότι ο βασικότερος λόγος για τη διαρκή υπεροχή της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις σχετίζεται πρωτίστως με το ανάλογο αν όχι μεγαλύτερο έλλειμμα εμπιστοσύνης που συνεχίζουν να επιδεικνύουν οι πολίτες έναντι του βασικού της αντιπάλου. Είναι πράγματι εντυπωσιακό ότι παρά τις «νεωτερικές» προσπάθειες του κ. Γ. Παπανδρέου ή ακόμη και την ανακοίνωση του κυβερνητικού προγράμματος της Χαρ. Τρικούπη, το 67% των πολιτών εξακολουθεί να θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ παραμένει «το ίδιο», καθώς μόνον το 21% κρίνει ότι «μάλλον έχει ανανεωθεί».

Από την άλλη πλευρά ωστόσο μόνον το 19% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι οι προσδοκίες του από τη Ν.Δ. ικανοποιήθηκαν, ενώ το 59% δηλώνει ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις παραμένουν και σήμερα ανεκπλήρωτες.

«Είναι το ίδιο»

Διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες ακόμη και στο γενικό ερώτημα αν η σημερινή κυβέρνηση λειτούργησε επ’ ωφελεία της χώρας. Το 45% απαντά θετικά, αλλά το 43% αρνητικά όταν προ διετίας το ποσοστό αυτό περιοριζόταν στο 36%. Η άποψη, τέλος, που συνοψίζεται στις εκ πρώτης όψεως απλοϊκές φράσεις «τίποτα δεν αλλάζει» και «όλοι το ίδιο είναι» επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι 6 στους 10 πολίτες (58%) πιστεύουν πλέον ότι η πολιτική των δύο κομμάτων απεδείχθη πως δεν είχε παρά μικρές ή και ασήμαντες διαφορές. Στοιχείο άκρως απογοητευτικό, καθώς αμφισβητεί τη δυνατότητα και των δύο κομμάτων να ανταποκριθούν επαρκώς στις απαιτήσεις των καιρών…

Στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Τα πλήρη στοιχεία του βαρόμετρου θα μεταδοθούν σήμερα στις 12 το μεσημέρι από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Καλεσμένοι στο στούντιο θα είναι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος (αριστερά) και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Θόδωρος Πάγκαλος (δεξιά), ενώ στην έκτακτη εκπομπή θα μετέχουν ο πρόεδρος της VPRC κ. Γιάννης Μαυρής, ο δημοσιογράφος κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου, με συντονίστρια την κ. Σία Κοσιώνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή