Διπλή επικήρυξη για τον «Επαναστατικό Αγώνα»

Διπλή επικήρυξη για τον «Επαναστατικό Αγώνα»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλειοδοσία επικηρύξεων για την τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» ενέσκηψε χθες, με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης από τη μία πλευρά και την αμερικανική πρεσβεία από την άλλη, να ανακοινώνουν τη διάθεση μεγάλων χρηματικών ποσών σε όσους δώσουν στοιχεία, που θα οδηγήσουν στην εξάρθρωση της οργάνωσης.

Προηγήθηκε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης που εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρεται ότι «με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης, επικηρύσσεται χρηματική αμοιβή ύψους 800.000 ευρώ σε οιονδήποτε δώσει στοιχεία και πληροφορίες, που θα οδηγήσουν στην εξάρθρωση της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας», στην εξιχνίαση των εγκλημάτων που έχει τελέσει και τη σύλληψη των δραστών». Σημειώνεται επίσης ότι θα εξασφαλισθεί η ανωνυμία όσων δώσουν πληροφορίες και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με την Αντιτρομοκρατική, στη λεωφόρο Αλεξάνδρας 173, στα τηλέφωνα 170 και 1014.

Ακολούθησε, λίγες ώρες αργότερα, ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, υπό τον τίτλο «Παρέχεται αμοιβή για πληροφορίες». Σε αυτή γίνεται αναφορά στην τρομοκρατική επίθεση εναντίον της πρεσβείας, στις 12 Ιανουαρίου και σημειώνεται: «Μπορείτε να βοηθήσετε να προσαχθούν οι τρομοκράτες στη Δικαιοσύνη και να σώσετε ζωές με την παροχή αξιόλογων πληροφοριών που θα διευκολύνουν τη διαλεύκανση τρομοκρατικών ενεργειών του παρελθόντος και θα εμποδίσουν μελλοντικές. Αν δώσετε τέτοιες πληροφορίες μπορεί να δικαιούσθε ανταμοιβή που φτάνει το ένα εκατομμύριο δολάρια ή και περισσότερα. Εσείς και η οικογένειά σας μπορεί να δικαιούσθε επανεγκατάσταση. Παρέχεται αυστηρή εχεμύθεια». Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν στο τηλέφωνο της αμερικανικής πρεσβείας 210-720.2929 και στο e-mail: AthensRewards@state. gov.

Οπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος της ΕΛ. ΑΣ., σχολιάζοντας την επικήρυξη, «είναι μια κίνηση που δείχνει ότι οι έρευνες συνεχίζονται προς κάθε κατεύθυνση, πως δεν εγκαταλείπεται κανένας ανοιχτός φάκελος από παλαιότερες τρομοκρατικές ενέργειες». Ωστόσο, στελέχη της ΕΛ. ΑΣ. έλεγαν ότι η απόφαση για την επικήρυξη ελήφθη από ελληνικής πλευράς, καθώς εθεωρείτο βέβαιο ότι θα γινόταν ανάλογη κίνηση από πλευράς των ΗΠΑ. «Η δημοσιοποίηση επικήρυξεων αποτελεί πάγια πρακτική των ΗΠΑ σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου γίνονται στόχος τρομοκρατικής επίθεσης. Μετά την επίθεση στην πρεσβεία των Αθηνών ήταν θέμα χρόνου να ανακοινώσουν επικήρυξη για τον Επαναστατικό Αγώνα. Εάν δεν προβαίναμε σε αντίστοιχη κίνηση πρώτοι, η ανακοίνωση των Αμερικανών θα φαινόταν σαν ένδειξη δυσαρέσκειας για την πορεία των ερευνών», αναφέρουν χαρακτηριστικά. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφρρίες, ζητήθηκε από ελληνικής πλευράς να καθυστερήσει η ανακοίνωση της αμερικανικής μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία υπογραφής της κοινής υπουργικής απόφασης για την επικήρυξη.

Πάντως, σε επίπεδο ερευνών, δεν φαίνεται να υπάρχει ουσιαστική πρόοδος. Τα αρχικά ευρήματα, κυρίως όσον αφορά την προέλευση της ρουκέτας που χρησιμοποιήθηκε να έχουν δώσει μια κατεύθυνση, όμως οι έρευνες για να αποδώσουν, «χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά», όπως ανέφερε χθες στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής.

Να υπενθυμίσουμε ότι και η δράση της 17Ν είχε επικηρυχθεί με χρηματικό ποσό που ξεπερνούσε συνολικά τα 3 εκατ. ευρώ, χρήματα που δεν πήρε κανείς, καθώς η εξάρθρωση δεν επήλθε χάρη στην αξιοποίηση πληροφοριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή